Löpning Träning 4 inlägg 6887 visningar

Hur lång tid tar det att stärka benen?

Rocky Stevenson
1981 • Stockholm
#1
7 oktober 2012 - 03:16
Gilla 
Började löpa i juli efter många års liggande i soffan och som främsta motion att gå till bilen.

Efter drygt 3 månaders löpning och med ca 5 till 15 km i veckan (beroende på hur benen känns) så vill jag skynda långsamt. Någon vecka sprang jag 2.2 mil och kände att benhinnorna inte mådde bra. Får ofta bromsa mig själv helt enkelt och tänka långsiktigt, att jag vill springa i många år framöver istället för snabba resultat.

Men frågan är, hur långt tålamod bör jag ha? Jag menar finns det någon riktlinje på ungefär hur lång tid det tar för muskulatur, ben och senor att stärkas, dvs hur lång tid tar det för benen att anpassas för den belastning som löpning innebär?
Irene
1968 • Åstorp
#2
7 oktober 2012 - 13:24
Gilla 
Man brukar använda följande siffror när det gäller tillvänjning av olika strukturer:
Hjärta o lungor(kondition) 1-3mån
Muskler o senor 3-6mån
Ledband 6-12mån
Skelett 12-24mån
Har du nya skor? Benhinnor brukar skrika om skorna är slut men också om man ökar träningen för fort. Att öka längden på passet och intensiteten samtidigt är ingen bra kombination. Jag ser min träning som en pyramid. Botten på pyramiden är grunden för att nå målet-spetsen på pyramiden.I botten har jag distanslöpning, intervallträning, löpteknik, styrketräning och löp i backe. Spetsen för mig, mitt mål är en halvmara.
Rocky Stevenson
1981 • Stockholm
#3
7 oktober 2012 - 19:25
Gilla 
Tack så mycket!
Yepp köpte nya skor, men tycker nästan mina gamla skor är skönare. Har dock inte sprungit många mil i mina gamla skor heller.
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
8 oktober 2012 - 14:23
Gilla 
Tycker du de gamla skorna är skönare så använd dem mest. Växla ibland. Tycker du fortfarande att de gamla är skönare efter längre tid så tänk på det när du köper nästa par - och låt de som nu är nya bli promenadskor eller annat.
Benhinnor är knepiga. Prova att stretcha framsidan av underbenen, stå på knä och luta dig bakåt så att det stramar på smalbenen. Det finns säkert nån bild och bättre beskrivning på nätet. Ingen undermedicin men man bör i alla fall prova.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.