Löpning Övrigt 25 inlägg 8615 visningar

Bristfälliga dopingkontroller i Kenya och Etiopien.

Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#1
1 november 2012 - 19:08
Gilla
Djupt oroande detta. Man tar alltså inte blodprover över huvudtaget när man testar i Östafrika, utan endast när dessa atleter är utomlands och tränar eller tävlar. Alltså kan man inte upptäcka EPO eller göra blodpass för att upptäcka bloddoping. Samtidigt kommer det rykten om systematisk doping från före detta aktiva och Kisorio som har världens tredje snabbaste halvmaratid genom tiderna åkte dit tidigare i år för steroidbruk.

Luktar inte gott detta... :-(
http://news.runnersworld.com/2012/11/01/no-blood-tests-for-doping-in-africa/
< < < 1 2 > > >
1980 • Karlstad
#2
2 november 2012 kl 09:49
Gilla
Man kan upptäcka EPO eftersom det enbart syns i urin prov. Man kan däremot inte göra blodpass och det går därmed inte att använda det som Indirekt bevisning. Dock går det väldigt bra att göra blodpass under tävlingssässongen då de befinner sig i Europa till största delen och avviker värdena inte då från "normala" så finns inte mycket att säga.

Men ska man direkt påvisa bruk av EPO så är det via urinen man gör det.
1976 • Göteborg
#3
2 november 2012 kl 10:00
Gilla
Så fort man kan tjäna pengar på en sport så kommer dopning att finns där. kortdistans dopar sig, Klart att långdistans också gör det.

Finns inte en sport där människor inte fuskar i, Mentaliteten mot fusk är tyvärr inte på bättringsvägen i heller. Lästen en artikel om att fuskandet på universiteten i usa var enormt, tror 60% av alla hade fuskat någon gång.

Sverige är väll på väg mot samma också..
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#4
2 november 2012 kl 10:01
Gilla
Johannes, jo men som de skriver i artikeln så förvinner EPO ur urinen på väldigt kort tid, medan man kan se spår i blodet under betydligt längre tid.

När det gäller marathonlöpare så är de ju inte i Europa eller utomlands någon längre tid, utan tränar väl mest hemma på hög höjd och sen åker iväg några gånger om året.

Jag tycker i alla fall att det är mycket märkligt att inte Wada har ett kontor i Nairobi där de kan utgå ifrån och göra ordentliga tester. Det är ju typ 80% av världens alla toppdistanslöpare som finns i området.

I Sverige får varenda halvdan skidåkare besök av dopingkontrollanter stup i kvarten, de får kissa och lämna blodprov. Obegripligt att inte världens löparelit får minst samma kontroll...
1980 • Karlstad
#5
2 november 2012 kl 10:08
Gilla
Fast om det står så i artikeln så är det fel. Man kan inte påvisa EPO i blodprov. Det görs enbart genom elektrofores-separering av urinen. Proteinet i sig kommer aldrig ut i blodet. Det man kan påvisa med blodprov är variationer i Hb-värden.

Läs mer här: http://www.fass.se/LIF/produktfakta/fakta_lakare_artikel.jsp?articleID=18339

Och en rätt intressant artikel om blodpassens verkliga värde idag: http://traningslara.se/bloddopning-del-2-hur-vanligt-ar-bloddopning/

Missförstå mig inte, jag försvarar inte doping på något vis, men jag gillar inte heller att man ska skapa misstankar mot människor utan egentlig grund. Kenyanerna som tränar i sitt hemland rår knappast för att Wada inte har råd att utföra alla tester där. Dessutom, så länge man utför urinprov i tillräckligt frekvent skala så är ingen "safe", eftersom det är där EPO kan spåpras...
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#6
2 november 2012 kl 10:23
Gilla
Johannes, det låter ju bra om detta som de skriver är falskt:

"The lack of blood testing is significant because performance-enhancing drugs such as EPO clear from urine within days of usage, but stay present in blood for longer. In addition, doping practices such as taking human growth hormone and performing blood transfusions are undetectable by urine tests."

Skönt i så fall.

Annars har jag svårt att känna mig lugn, om det är så att man ska hoppas på att östafrikanerna ska vara hederliga och låta bli preparat som bara kan spåras i blodet.

Det är som att glömma en sedelbunt med 1 miljon kronor i tusenlappar på marken och hoppas att ingen tar den.

Självklart ska man inte misstänkliggöra folk i onödan och det är inte idrottarnas fel att de inte testas. Men det är bedrövligt att WADA inte testar alla i världseliten på samma sätt tycker jag. Det är oschysst mot alla idrottare som är rena att de inte blir testade minutiöst och får visa upp hur rena de är.
1959 • Saltsjö-Boo
#7
2 november 2012 kl 11:25
Gilla
Det är bra att den här diskussionen kommer upp.
Dopingskandalerna inom cykelsporten har ju med all tydlighet visat vad som kan hända inom konditionsidrott när det är stora pengar inblandade och dopingkontrollerna är bristfälliga.
Redan i somras varnades det för avvikelser i blodstatusen hos östafrikaner, tex http://www.gp.se/sport/1.949415-dopade-lopare-springer-i-london
Det är risk att resultatutvecklingen på marathon de senaste åren till stor del beror på doping. Östafrikanerna skulle troligtvis vara bäst även om ingen dopade sig, men det är så tuff konkurrens mellan individuella löpare, och oerhört mycket pengar att hämta i de stora marorna och andra långlopp, samtidigt som det saknas effektiva dopingkontrollmöjligheter i respektive hemländer. Jag befarar att de rykten och indicier som hittills kommit fram bara är toppen på isberget..
Johan I
1987 • Örebro
#8
2 november 2012 kl 11:45
Gilla
Det skulle nog mycket väl kunna finnas systematisk doping i Afrika. Det handlar ju om enormt stora pengar för ett fåtal personer. Kommer man 10:a får man inte direkt mycket men annars så är det stora pengar. Dock får ju även "stjärnorna" appearence-money så de klarar sig väl även om de gör ett dåligt lopp.

Det skulle mycket väl kunna fungera så att maratonlöparna befinner sig på hemmaplan förutom 2-3 ggr per år då de tävlar i någon stor tävling. Sprider man ut dessa atleter på olika tävlingar så kan man ju då få in pengar från alla större tävlingar samtidigt som man bara använder en atlet 2-3 ggr per år och minskar därmed risken för att åka fast i doping. Ev. kan man även göra egna privata blodtester för att se att det ser bra ut innan man åker iväg.

Dock skulle ju även dopingen kosta pengar och någon behöver sponsra det. Så dopingen förklarar kanske inte riktigt hur en 18-20 årig Kenyan kan komma från ingenstans och ändå slåss med eliten på maraton. Även om en sådan förmodligen skulle behöva stor sponsring för att ens kunna lämna landet och tävla. Väldigt osannolikt att alla skulle göra det eller får chansen till det. Jag är nog ganska säker på att de resultat som görs idag ändå går att göra utan doping, men det är klart att det borde finnas fungerande dopingkontroller i Afrika där de flesta segrarna i stora tävlingarna kommer ifrån.
Moritz Lübke
1983 • Solna
#9
2 november 2012 kl 11:54
Gilla
"Proteinet i sig kommer aldrig ut i blodet."
Det kan nog inte stämma. Inte alls.
1. Hur kommer EPO då till vävnaden där det ska verka, om det aldrig finns i blodet?
2. Mer eller mindre allt som finns i urinprovet kommer från blodet (om det nu inte är resultat av en urinvägsinfektion eller någonting som har injicerats i urinvägen). Beträffande urinbildningen gör njuren ingenting annat än att filtrera blodet, resorbera några substanser från filtratet som kroppen inte vill bli av med, och utsöndra saker som inte var med i filtratet i tillräckligt högt koncentration.
Philip Sutherland
1980 • Kungsbacka
#10
2 november 2012 kl 12:43
Gilla
Har svårt att tro att de dopar sig men man kan ju aldrig veta. Det är samma bland svenska idrottare.

mer info för den som som vill läsa
http://www.standardmedia.co.ke/?articleID=2000068344&story_title=Get-to-the-bottom-of-these-claims,-folks

http://athleticsillustrated.com/editorial/are-national-athletics-federations-doing-enough-to-help-wada/
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#11
2 november 2012 kl 14:27
Gilla
Om de dopar sig eller inte kan man inte veta. Men man kan veta att det inte utförs ordentliga tester i de här områdena där majoriteten av världens bästa långdistanslöpare befinner sig, och det tycker jag är lite av en skandal.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#12
29 januari 2013 kl 13:07
Gilla
http://www.telegraph.co.uk/sport/othersports/athletics/9832672/Kenyan-athletes-subjected-to-blood-tests-following-German-television-documentary-claims.html

IAAF flög in ett gäng dopingkontrollanter till Rift Valley och har testat 40 av de största kenyanska namnen. Provsvar kommer om 2 månader. Kan bli intressant.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#13
29 januari 2013 kl 14:33
Gilla
Gissar att (högst) 0-2 st åker fast för något förbjudet.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#14
29 januari 2013 kl 14:41 Redigerad 29 januari 2013 kl 14:49
Gilla
Bo, jag tror iofs att den största anledningen till dessa tester var att upprätta blodpass "out of competition" så att man kan jämföra med blodproverna som tas under tävling och se att det inte ser skumt ut.

Det bästa med detta är väl att man gör tester där borta så att löparna inte kan känna sig trygga med att komma undan med fusk.

Problemet är ju dock fortfarande att det är bökigt att transportera blodproverna därifrån på ett bra sätt. Denna gång flögs dom till Schweiz, men en sån procedur är ju inte hållbar kostnadsmässigt. WADA måste ju ha ett labb i Nairobi. Det är skandal att de inte redan har det sedan länge.
HR
1972 • Stockholm
#15
30 januari 2013 kl 02:50
Gilla
Så vitt jag vet så lanserades ett "godkänt" blodprov utvecklat i Australien redan för tretton år sedan där man kan spåra exogent EPO i blodet i upp tio till tjugo dagar efter doping med upp till 90% säkerhet genom att titta på vissa parametrar i blodvärden. Huruvida det används idag vet jag inte. Kanske var det inte så säkert på att indikera tillsatt EPO som det sades, men det låter ju som den typ av blodtest som genomfördes av IAAF i exemplet ovan.

1970 • Sala
#16
30 januari 2013 kl 09:25
Gilla
Vinnaren i världens störts ultramarathon Comrades 89 km var dopad, han var nog knappast den första eller sista att ta medel som blockerad trötthet och utmattning.
http://espn.go.com/olympics/trackandfield/story/_/id/8074348/comrades-marathon-winner-ludwick-mamabolo-failed-doping-test
HR
1972 • Stockholm
#17
30 januari 2013 kl 10:43
Gilla
Jonas W #16:

Vad tråkigt! Säkert stor press ifrån hemmanationen att någon sydafrikansk löpare skulle plocka hem Comrades.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#18
30 januari 2013 kl 10:50
Gilla
Henrik, intressant. Vi får se om de hittar något.

Det har ju förekommit en massa indicier och anklagelser på sistone. Ordspråket "ingen rök utan eld" känns ju rätt aktuellt ändå sedan hela historien med Armstrong och cykelsporten.

En del hävdar att långdistanslöpningen är precis där cyklingen var för 10 år sedan. Stämmer det så är det fruktansvärt. Hoppas verkligen att det inte är så illa.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#19
30 januari 2013 kl 10:50
Gilla
Jonas, se där. Trist!
Moritz Lübke
1983 • Solna
#20
30 januari 2013 kl 11:06
Gilla
Precis därför undrar jag lite om Athetics Kenya verkligen jobbade ihop med WADA/IAAF eller om de gjorde en UCI och informerade innan om att det skulle bli kontroller.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.