Löpning Skador & Rehab 19 inlägg 28993 visningar

"trötthetskänsla" och smärta utsida/baksida knä ner mot foten..

Mikael C
1972 • Älvsjö
#1
2 november 2012 - 09:20
Gilla 
Jag har lusläst trådarna om löparknä och benhinnor men tycker inte riktigt nåt av detta stämmer in tyvärr. Jag har skruvat upp mina distanser en del under hösten utan större problem (se träningsdagboken), springer dock inte speciellt fort. De senaste tre gångerna har jag fått ont i baksidan/utsidan av vänster knä och vad. I tisdags sprang jag 12 km och hade ont ända till i går torsdag efteråt. I dag sprang jag en "rehabrunda" på 10 km i 5:45-fart ca för att se vad som händer. Börjar efter 2-3km med en "trötthetskänsla" i vänster vad, på utsidan/baksidan. Denna sprider sig sen upp till knäet och ner mot foten. Det är ingen skärande smärta utan mer molande. Jag kör alla mina pass på asfalt och har haft samma skor (asics GT2170) de senaste 70 milen.

Det som kanske kan peka mot skorna ändå på nåt sätt är att jag tror jag ändrat mitt löpsteg till att landa mer på mellan/framfoten än hälen, jag brukar ligga runt 170-180spm. Är 184cm lång och väger 68 så det borde inte vara en fråga om tyngd.. Vad jag kan bedöma sätter jag ner foten precis på lodlinjen eller möjligen strax bakom men det är svårt att kolla när man inte ser sig själv från sidan :)

Någon som har några tips? Jag hade siktat på att nå 130 mil i år men det är 26 mil kvar nu och jag har ingen lust att skada mig och inte kunna springa alls...

MVh
Micke
Henrik Dahl
1975 • Gustavsberg
#2
2 november 2012 - 10:14 Redigerad 2 november 2012 - 10:17
Gilla 
-
Henrik Dahl
1975 • Gustavsberg
#3
2 november 2012 - 10:16 Redigerad 2 november 2012 - 10:20
Gilla 
Hej Micke,

Har inget svar på din fråga men delar din erfsrenhet. Har aldrig varit skadad förut men upplever samma molnande smärta från knä ner mot vrist/fot. Det strålar ut - ömsom molnande. Lite svårdefinierbart. Väldigt svårt att framkalla medvetet. Det kommer i vissa rörelser - eventuellt mer när man springer uppför backar. Som du skriver så känns det nästan mer som ett "trötthetssymtom".

Kom förra helgen under ett 15 km pass. Trampade lite snett i början av passet och trodde eller tror kanske att det kan finnas en koppling? Gjorde dock inte ont när jag trampade snett.

Hoppas också på svar;)
Henrik
1952 • Varberg
#4
2 november 2012 - 10:44
Gilla 
Väldigt svårt att säga, men jag kommer att tänka på compartmentsyndrom om det kommer efter en tid och sitter i ett tag efteråt och verkar komma snabbare vid ansträngning av vaderna. Muskellogen svullnar i fascian så att det blir trångt. Ni kan ju läsa på.
Mikael C
1972 • Älvsjö
#5
2 november 2012 - 16:50
Gilla 
Läste på lite om compartmentsyndrom men det känns som att det borde göra betydligt ondare? Jag har inga problem med känselbortfall eller att sträcka/böja benet heller, jag provade att göra både tåhävningar, squats och stretchade rätt ordentligt för att se om det gjorde det hela ondare men det gjorde det inte.

Det kanske finns grader i även detta helvete men det man får upp på nätet när man söker på det är ju alltid värsta tänkbara :)
mvh
Micke
1952 • Varberg
#6
3 november 2012 - 12:31
Gilla 
Det finns flera compartment och som du skriver såklart gradskillnader i symptomen. Känselbortfall tror jag inte man behöver ha. Sättet som det kommer på efter ett tag när muskeln fyllts med blod och svällt samt lokalisationen stämmer tycker jag, men det kan förstås vara annat också.
Du skulle kunna testa kompressionsstrumpor.
Mikael C
1972 • Älvsjö
#7
3 november 2012 - 17:13
Gilla 
Tack för tipset, ska åka och leta såna i morgon! Vad jag förstår löser det inte grundproblemet även om det lindrar symtomen. Om det är compartmentsyndrom, töjer/växer fascian sen eller är detta nåt man får dras med och så småningom lägga ner löpningen? Man lär ju nå en gräns för hur mycket musklerna kan växa :(
HR
1972 • Stockholm
#8
3 november 2012 - 19:04 Redigerad 3 november 2012 - 19:08
Gilla 
Mikael C: problemet kommer sig av att det inte finns utrymme för fascian att rymmas i när den sväller och det blir ett högt tryck i utrymmet - därav problemen.
Man kan inte göra så värst mycket åt det rent fysiska, tyvärr.
I de allra värsta fallen går man in kirurgiskt och klyver fascian.

Men, man behöver sällan lägga ner löpningen. Man får träna lite förebyggande, se över sitt löpsteg, hitta bra skor, kompressionsstrumpor och med lite tur så lägger det sig på en hanterbar nivå och i en del fall kan man bli kvitt det.

Jag minns inte om någon på forumet känt sig hjälpt av att spola kallt vatten på vaderna, ungefär som vid känningar av benhinnan.
HR
1972 • Stockholm
#9
3 november 2012 - 19:11
Gilla 
Mikael C: det kan vara som så att du springer och spänner upp fötterna (utan att veta om det/tänka på det) i ditt lugnare tempo och på den sträckan kanske det kan bidra till dina problem, eller rent av framkalla dem.

Får du inga problem på kortare sträckor?
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#10
3 november 2012 - 19:20
Gilla 
Jag tror att det är ett slags lokalt cirkulationsproblem kanske orsakat av någon avvikelse i tekniken/löpmekaniken, stelhet i musklerna etc.

Genom åren har jag speciellt när jag tränade mer typ minst 20 km/dag i snitt ibland fått lokala trötthetssymtom av troligen liknande typ.
Troligen är det lokal syrebrist men det behöver inte vara klassiska compartmentsyndrom för det. De känns nog värre.

När symtomen "sprider sig" beror det troligen på att man försöker medvetet eller omedvetet trixa med tekniken och komma runt problemet och då kan det sprida sig när andra muskler arbetar lite onaturligt.

Mikael C
1972 • Älvsjö
#11
3 november 2012 - 20:42
Gilla 
Jag får ta en tur till löplabbet i morgon och skaffa kmpressionsstrumpor och prova med på måndag.

Henrik: jag har inte provat kortare sträcka än 10 km och det var i går det :) det som gör ont idag är utsidan/framsida knä, inget annat. Det är ju inget egentligt problem att slutföra sträckan, det är ingen huggande smärta utan mer värk. Ingen svullnad nånstans vad jag kunde märka... Har börjat med tåhävningar så får vi se om det gör nån skillnad.

Bo: jag hoppas ju att det är nåt annat givetvis... Nu försökte jag tänka på att slappna av under rundan men det kan ju få rakt motsatt effekt :)

Funderar på om det skulle kunna vara den s k "gubbvaden" man dragit på sig? Har ju inte sprungit nåt i livet förrän i september förra året. Ger det sig inte under veckan kanske man får söka upp nån specialist för säkerhets skull :/
Mikael C
1972 • Älvsjö
#12
5 november 2012 - 08:53
Gilla 
Provade kompressionsstrumpor idag och det var faktiskt rätt skönt att springa med dem. Inte alls samma trötthetskänsla! Det som dock kröp fram var att värken nog snarare sitter på/runt utsidan av knät, strax under "knölen" där vadbenet ansluter och en liten bit neråt...

Tog bara 7,5km i dag för att se hur det funkade, frågan är om man skall ligga där under resten av veckan eller minska mer eller öka tillbaks mot normal nivå i slutet av veckan?
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#13
5 november 2012 - 10:07
Gilla 
Jag höll på flera månader med olika former av behandling av vad jag/andra trodde var löparknä. Tyckte ändå inte det stämde riktigt. Ont där du beskriver. Kunde tillslut inte ens springa 50 m, från att ha sprungit Sthlm marathon i år. En MR tillslut visade flera ganglion i leden mellan vadben/skenben strax under knät. Det största ca 3x2 cm. Nu bortopererat och på väg tillbaka. Lurigt som tusan. Goggla ganglion knee t ex, finns mer på amerikanska sidor än svenska.
Mikael C
1972 • Älvsjö
#14
5 november 2012 - 16:14
Gilla 
Maria: Det kan ju vara värt att kolla, hade ett sånt i handen för en 20 år sen men det försvann av sig självt, man var ju lite nojig dock för det... Hur pass lång tid tog det från att besvären började innan du fick ge upp?
mvh
Micke
1952 • Varberg
#15
6 november 2012 - 17:41
Gilla 
@Mikael: Om "knölen" är fibulahuvudet (du kan kolla en anatomibild) och problemet sitter precis nedanför sammanfaller det med nerven som svänger runt där vilket är ett känsligt ställe.
Mikael C
1972 • Älvsjö
#16
6 november 2012 - 20:16
Gilla 
Jo det stämmer nog ganska bra... Frågan är om det är så enkelt så man trampat snett utan att märka det? Kanske skulle prova kompressionstights men på nåt sätt har jag svårt att se mig själv i tights :)

Kanske tur man springer på morgonen :)
1952 • Varberg
#17
9 november 2012 - 09:25
Gilla 
Skulle kunna vara muskeln peroneus longus som är problemet. Du kan ju känna på den och sträcka den så kan du få någon indikation.
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#18
9 november 2012 - 13:24
Gilla 
Mikael tyvärr alltför lång tid pga dåliga råd och felaktig behandling med bla kortisoninj... Blev flera månaders onödigt lidande och löpuppehåll.

Det finns en ganska ovanlig variant där ganglionet dessutom sitter inuti en gren av den nerv Tage nämner. Tycker absolut du ska kolla upp detta eftersom dina symtom överenstämmer.Observera att detta är såpass ovanligt att få läkare känner till det, OM ganglionet sitter i nerven är det dessutom allvarligt eftersom nerven kan klämma in och man kan få en förlamning i foten. http://m.youtube.com/#/watch?v=4QbXBhWomOc&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3D4QbXBhWomOc&gl=SE
Mikael C
1972 • Älvsjö
#19
14 november 2012 - 19:48
Gilla 
En update på denna, var hos Idrottsskadecentrum idag och efter en halvtimmes olika knäböjanden, bändanden & töjanden diagnosticerades löparknä, smärtan nerå vaden hängde ihop med det tydligen. Den långa senan på utsidan av lårbenet och musklerna runt var väldigt spända.

Så, löpningsförbud och jag ska dit för behandling & träningsprogram nästa vecka... Får väl börja läsa igenom alla benövningar kring detta. Glömde reda ut om jag får göra annat, t ex cykla... Lätt jogging var OK men vad som menas med det vet jag inte riktigt. Mina normala 5-5:10/km är väl knappast mer än lätt jogging för de flesta här :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.