Löpning Skador & Rehab 18 inlägg 69080 visningar

Ont rumpa, utsida höft, ner till knä och under

yvonne
1972 • herräng
#1
15 juni 2014 - 20:32
Gilla 
Har sprungit till och från under hela livet men väldigt amatörmässigt. Stockholm halvmara är målet i år.
Men under de sista två veckorna har jag fått så ont i ena benet. Känns som om det startar i utsidan skinkan och går till utsida höft och utsida lår o knä. Ibland nedanför knät också. Inte ytligt, känns som inne i musklerna.
Känner av det något under löpning, men framförallt när jag sitter/ligger ner.
Gissar att jag missat något väsentligt i stretchingen, någon som kan tipsa?
Johan Pihl
1975 • Olofstorp
#2
15 juni 2014 - 20:59
Gilla 
Det låter som falsk ichias, tycker jag. Stretching av baken, baksidorna och eventuellt piriformis brukar råda bot på detta för dom flesta.
Roland Söderström
1962 • Onsala
#3
16 juni 2014 - 00:49
Gilla 
Har haft samma problem emellanat.
Mitt botemedel ar att kora massor av "glutes" traning.
Googla glutes training.
har ar en. http://www.runnersworld.com/workouts/glute-strength
Dacil
1973 • Göteborg
#4
16 juni 2014 - 13:48
Gilla 
Har varit precis hos ortopeden med samma symtom...fick veta att jag har piriformissyndrom...10 dagar av vila...

Får jag lov att tycka att det är trist? :(

Nu när jag tycker att min löpning går bra....så skall man vila!!!!
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#5
16 juni 2014 - 22:04
Gilla 
Kolla på Youtube och skriv in piriformis i sökfältet - finns massor av stretchövningar - OM (!) det är piriformis bör du känna en ganska snabb lindring av dina symptom när du stretchar. Problemet är att det är en ganska liten muskel som löper precis över där ichianerven går ut genom bäckenet (kan vara lite svår att "hitta" - när man fyllt 40 "stelnar" och därmed förkortas denna muskel vilket gör att den kan trycka på ichiasnerven (men går ganska enkelt att stretcha ut).
yvonne
1972 • herräng
#6
19 juni 2014 - 00:04
Gilla 
Tack alla för svar! Då är det stretching som gäller, har googlat och testat. Och faktiskt tycker jag att det lättat lite. Vila vill jag inte göra, kör lite lugnare istället.
Annika
1979 • Sverige
#7
20 september 2014 - 16:27
Gilla 
lyfter den här tråden... tror att det kan vara det här jag har fått problem med också. Frågan är om det är farligt att fortsätta springa med det här, om man tar det lugnt? Vill ju inte riskera att få någon muskelbristning eller liknande!
1974 • Granan
#8
20 september 2014 - 19:21
1 Gilla 
Kan du springa så är det nog ingen större fara. Om jag förstår det rätt så är det muskler som trycker på nerven, så själva smärtan sitter inte i muskeln i sig.

Har själv dragits med detta i närmare två år innan det släppte. Det enda som hjälpte mig var att skippa snabba och hårda pass i några månader. Bara långsam mängdträning tills muskeln (piriformis) som klämde på ichiasnerven blivit "mjukare" igen.

Med det sagt så tror jag kanske att det läker snabbare om man drar ned på träningen under tiden som man känner av smärtan.
yvonne
1972 • herräng
#9
27 november 2014 - 21:56
Gilla 
Hej igen alla snälla som svarat på min fråga i den här tråden!
Jag måste säga att all stretching verkligen har hjälpt. Känner knappt av det onda från skinkan längre.
Dock har jag senaste tiden fått andra bekymmer... En rejäl smärta utsida nedsida knä? Och krampkänsla utsida/framsida lår. Framförallt i vila o nattetid, men även under rörelse.
Springer inte alls, går väldigt mycket och simmar istället.
Kan detta vara en förlängning av begynnande problemet? Tips någon?
1977 • Vankiva
#10
28 november 2014 - 10:20
Gilla 
Smärta på utsida, nedsida knä låter som löparknä. Det som har hjälp mig förutom specifik stretching är att rulla på skumrulle.
1952 • Varberg
#11
28 november 2014 - 11:13
Gilla 
Ja, det låter som löparknä. Viktigast då är att stärka muskulaturen runt höften speciellt utsida, baksida för det beror på en svaghet där som får bäckenet att sjunka ned i steget och sekundärt belasta utsidan av knät. Du kan finna flera bra styrkeövningar för det. Sedan ska det till stretching och foamrolling. I stället för foamroller har jag funnit att en lagom ojämn 1½-liters Petflaska fylld med vatten snarast är bättre. Sedan är det bara envishet som gäller.
Andreas
1981 • Hyllinge
#12
2 december 2014 - 11:53
Gilla 
Piriformissyndrom... kan det vara det jag har fått? Gör j*vligt ont när jag sitter/ligger och reser mig upp. Krampkännigar i baksidan av benet som gör ont som... Går bra att stå upp och att gå. Har en "triggerpunkt" i baken som vid tryck gör väldigt ont.

Går ju knappt att sova då det gör ont även när benet är utsträckt i sängen.

Sätta sig på golvet är en pärs, att kunna resa sig upp är sju gånger jävligare.

Nån som känner igen sig och har en mirakelkur? Ska till naprapaten igen i em men är lite skeptisk då besvären inte givit efter sen sist, nästan så att de är värre för varje dag som går.

1952 • Varberg
#13
2 december 2014 - 12:25
1 Gilla 
@Andreas
Om det smärtar intensivt i baken med utstrålning i lårets baksida så liknar det Piriformissyndrom. Du kan testa med att stretcha den. Mest renodlad blir testen om du halvsitter/ligger ned och en assistent som sitter bredvid dig drar det onda benet rakt mot sig över det andra (adduktion). Spänningen i piriformis förstärks om benet sedan inåtroteras i ytterläget.
Andreas
1981 • Hyllinge
#14
2 december 2014 - 12:55
Gilla 
@ Tage
Ja jag tror kanske det är det med. Men den stora smärtan är inte i baken utan i benet, runt knävecket och ner i vaden, men även i baksida lår. Dock känns det som att smärtan uppstår från baken.... svårt att föklara. Råkar man hitta en hyfsad skön position i soffan och reser sig upp så gör det mkt ont i benet, typ kramp. Svårt att räta ut benet direkt. Släpper efter en stund. Har skippat träning helt sen i fredags men det har ju inte hjälpt direkt. Ska man på knäböj och försöka stretcha den vägen? Misstänker att skadan uppkom efter ett ryggskott, som iof sig läkte snabbt. Enligt kiropraktor o naprapat så verkar det inte vara nåt med kotorna iaf. Desperat...

1952 • Varberg
#15
2 december 2014 - 15:18
Gilla 
@Andreas
Låter inte helt typiskt. Stretchen jag beskriver för piriformis bör vara tydlig om den är orsaken. Kan vara ischiadicuspåverkan som kommer från en annan nivå. Går det ned i hälen? Behöver undersökas ordentligt.
Andreas
1981 • Hyllinge
#16
3 december 2014 - 10:24
Gilla 
Efter besöket hos naprapaten igår var hon lite bekymrad över att det inte blivit bättre sedan senast. Kunde vara nåt med disken men inget säkerställt. Verkar vara svårt att få en exakt diagnos. Går nu på Voltaren en vecka och kylning och stretch. Det hon kunde konstatera var att muskeln i baken var svullen i jmf med den friska sidan. Nytt besök på måndag, är det inte bättre då kommer jag att vända mig till nån sjukgymnast/idrottsläkare...
Andreas
1981 • Hyllinge
#17
5 december 2014 - 12:41
Gilla 
@Tage
Den nye kiropraktorn gav efter en snabb genomgång diagnosen diskbråck. Låter helt logiskt när han beskriver hur det beter sig. Vila är det som råder nu... hur kul är det.
1952 • Varberg
#18
5 december 2014 - 13:26
Gilla 
@Andreas
Då stämde det att jag tyckte det var isciadicuspåverkan från annan nivå. Bra ändå att du fått en diagnos som man kan förhålla sig till och förhoppningsvis släpper besvären inom rimlig tid. Sedan finns det gränser för hur ont du ska stå ut med och det kan ju komma andra komplikationer som kräver sjukvård. För att säkra diagnosen helt och se hur det ser ut krävs en MR-undersökning.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.