Löpning Skador & Rehab 14 inlägg 21319 visningar

Öm baksida häl ej hälsena

Hanna Berg
1987 • Nacka
#1
14 januari 2013 - 10:27 (Redigerad 14 januari 2013 - 10:29)
Gilla 
Hej

Efter att ha börjat promenera till och från jobbet efter nyår (1,5h åt vardera håll) fick jag förra veckan ont i ena hälen. Det är väl egentligen ingenting jag känner av så mycket när jag går men om jag trycker från mitten av hälen där man är som hårdast och 1-2 cm mot insidan av foten så är jag väldigt öm. Det känns altlså som att benet i hälen har ett blåmärke. Vad har jag gett mig själv för problem? :) Nån som tror att det blir sämre av att ignoreras? Tre dagars helvila har inte haft nån effekt.
Har promenart i mina vanliga löparskor eftersom jag ibland springer hem istället.

oBS, hetspromenerar inte utan går i vanlig fart utan något som helst mål att komma fram fortare än gången innan :)
Jenny
1971 • Årsta
#2
14 januari 2013 - 13:10
Gilla 
Jag hade i september som du, en blåmärkesliknande smärta i nedre delen av hälen. Jag ignorerade det och sprang 1,3 mil. Det ledde till att jag fick en skada och var bort från löpningen nästan sex veckor. Skulle jag känna av det igen skulle jag helvila tills det försvann, samt massera området ordentligt. När jag väl kom till en naprapat som är bra på löpning, visade det sig att jag behövde massera en del i underbenet, mellan skenbenet och vadmuskeln. Men då var jag redan skadad och jag vet inte hur området kändes innan.
Hanna Berg
1987 • Nacka
#3
14 januari 2013 - 14:28
Gilla 
Gav han möjligtvis skadan ett namn eller förklarde vad det berodde på?

Massage på "sidan" av benet alltså... har sprungit milen med det utan att jag tyckt att det blivit sämre (men så klart inte bättre)...
1969 • Stockholm
#4
14 januari 2013 - 14:39
Gilla 
Hej, känner väl igen vad du beskriver Hanna (eller jag trodde det tills jag läste Jempans svar i alla fall) Jag har vid flera tillfällen haft vad jag själv precis som du skulle beskriva som "ett blåmärke" på själva benet och oftast precis där du säger. Men jag kan inte för mitt liv se hur det skulle hjälpa med att massera högre upp på benet i mitt fall, så jag kanske är ute och cyklar.... Nåjaiallafall: jag har gissat att det rör sig om en retning på själva benhinnan och speciellt att skorna skavt/tryckt precis där och det kan vara skor jag använt mycket som jag plötsligt gått mycket längre i än vad jag brukat eller tidigare gått i och sen provat springa i etc. Skulle ju kunna förklara varför du kan springa utan att det blir värre... Tar några dagar att bli av med för mig. Mitt tips är att byta skor några dar och se om det klingar av.
1952 • Varberg
#5
14 januari 2013 - 15:43
Gilla 
@Hanna: Om det är ömt längs nedre kanten och en bit upp på hälbenet kan det vara hälkudden som är problemet.
Hanna Berg
1987 • Nacka
#6
14 januari 2013 - 16:49
Gilla 
Skobyte låter lindrigt! Får jag försöka komma ihåg i ottan imorgon! :)

tack för era svar!
Jenny
1971 • Årsta
#7
14 januari 2013 - 17:17
Gilla 
Om du kan springa utan att det blir värre borde det inte vara samma som jag hade. Tror att det hela började som ett slags blåmärke för mig, hade använt hårda snygga spanska stövlar... smärtpunkterna på underbenet dök upp när senor och annat väl var irriterade, alltså efter det utvecklades till en riktig skada. Det sitter väl massa känsliga saker på hälen, bursit var en sak jag hittade när jag googlade, tendonit och haglunds likaså. Hoppas det bara är att byta skor, en mjuk hälkappa kan vara väkdigt skönt när det gör ont.
Christian
1980 • Gävle
#8
14 januari 2013 - 18:37
Gilla 
Låter som något jag lidit av i ca 1,5 år men som ingen kan ställa exakt diagnos på, då jag vägras röntgen. Har du en knöl också?
Annelie
1971 • Skövde
#9
14 januari 2013 - 19:19
Gilla 
Har haft ont på hälens baksida, med liten dragning åt utsidan, under ganska lång tid, typ 1,5 år. Det kom i samband med att jag började springa med lägre drop på skorna.

Just nu har jag inga problem, men då jag har haft det så har det gått över efter ca 10min löpning. Stretch av vaderna och lite smärtstillande salva brukade också göra gott. Har aldrig sökt läkarhjälp för det så jag vet inte vad orsaken är, men jag har inbillat mig att det är hälsenans nedre fästen snarare är någon hälkudde.
1981 • Örebro
#10
15 januari 2013 - 08:32
Gilla 
Det beror ju lite på exakt vart smärtan sitter också. Skulle kunna, som redan nämnts, vara hälkudden. Annars ligger det dels små nerver där som kan retas av tryck från skon. Ev är det de muskler som löper från utsidan av underbenet ner runt fotknölen som är inblandat.
1952 • Varberg
#11
15 januari 2013 - 08:35
Gilla 
Precis - lite mer exakt beskrivning av lokalisation skulle vara bra. Om det är baksidan av hälbenet ska man alltid undersöka om det är hälkappan som bidrar till problemet.
Annelie
1971 • Skövde
#12
15 januari 2013 - 09:35
Gilla 
Mina problem berodde definitivt inte på hälkappan på skorna (eftersom jag under den perioden sprang i flera olika slags skor inkl VFF), utan på ökad/förändrad belasning av fot och vader. Och allt eftersom fötter och vader vande sig vid det förändrade löpsteget så har problemen försvunnit.
Hanna Berg
1987 • Nacka
#13
15 januari 2013 - 09:52
Gilla 
Ingen panik alltså =)

Nej hälkudden känner jag mig rätt säker på inte är inblandad.

Jag är en riktig tungviktare men har bra löpsteg, brukar inte promenera så mycket normalt så det är säkert bara den omställningen, känner att underbenen blir trötta och utsidan på benen gör definitivt ont. Jag tror jag fortsätter promenera så får jag väl ta lite löpbandslöpning tills benen är pigga igen :) Årets mål hinner jag ju inte förstöra i januari för det!
Arne Rudström
1943 • Lidingö
#14
15 januari 2013 - 11:02
Gilla 
Efter att ha läst Hannas första inlägg och beskrivning av sitt problem
med en öm häl med smärtor mot insidan av foten känner jag igen
problemet som hälsporre. Jag lider av hälsporre sedan våren 2012, men har sprungit ganska mycket trots detta inklusive några motions-
lopp. Inlägg efter gipsavgjutning, egenvårdsövningar dagligen för
att stärka foten plus stretching av foten och inga hopp är mitt sätt att
bli kvitt problemet. Jag tror jag är på väg att lyckas och nu verkar det
som om skidåkning är bra rehabilitering. Värken har minskat.
Lycka till och ha tålamod om det är hälsporre även för din fot,
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.