Löpning Skador & Rehab 21 inlägg 13367 visningar

Öm hälsena

1973 • Knivsta
#1
30 juli 2011 - 19:45
Gilla
Hej allihop!
Jag har en hälsena som inte besvärar mig när jag springer (förutom möjligtvis att den känns stel första 5-10 min). Däremot är den konstant lite öm till vardags, och jag känner av den (utan att det gör direkt ont) när jag går nerför trappor.
Jag vill inte bli skadad, eftersom jag har en del mål att uppfylla. Men jag vill inte heller trappa ner på träningen, eftersom jag ju har dessa mål att uppfylla.
Bör jag vara försiktig, eller är det ok så länge det inte gör mer ont än så här?
Jag har förresten också lite känningar i ett knä, samma ben som hälsenan. Hänger dessa problem ihop?
Hälsningar Jenny Hypokondrikern Fischer
< < < 1 2 > > >
1978 • Skellefteå
#2
31 juli 2011 kl 14:45
Gilla
vila någon vecka/veckor från löpningen och kör alternativ träning tex crosstrainer. Kör även exentrisk träning för hälsenan det är bra i förebyggande och rehabiliterande syfte. Har själv varit hälseneskadad i tremånader och mitt problem i början liknar det du nämner men jag fortsatte träna vidare... om du absolut måste springa kör långsama pass, inga tempo pass...
1969 • Kristianstad
#3
31 juli 2011 kl 16:20
Gilla
Excentriska tåhävningar, 3x15 per ben och dag samt *ordentlig* stretch av vadmuskulaturen (både yttre och inre muskeln) hjälper mig att hålla hälseneproblemen stången.
1973 • Knivsta
#4
31 juli 2011 kl 20:13
Gilla
Hej igen! Och tack för svaren. Tåhävningar får det bli. Det har jag aldrig gjort förut. Jag har också tänkt att jag ska ta mig ner på gymmet igen, men det tar emot eftersom man ju gärna vill vara ute (och det är mycket roligare att springa). David, jag ska ha dina ord i åtanke. Tre månader är lång tid. Hoppas att allt är bra nu.
Tack igen : )
1966 • Karlstad
#5
31 juli 2011 kl 20:30
Gilla
En väl uppbyggd häl på skon hjälper till att banka skiten ur hälsenan och knät i varje steg. Jag är på väg bort från den typen ab sko och problemen också som det känns. Bara att hoppas att det inte är ett tillfälligt lyckorus :-)
Nils-Tim
1975 • Stockholm
#6
31 juli 2011 kl 20:53
Gilla
Springer i Kayano sen ett par år, kände av hälsenan i våras med samma symptom som dig Jenny, trots jag kört exentriska tåhäv senaste året. Jag anade att skorna var slut och böt. Nu med nya skor funkar det bra. Fortfarande öm emellanåt men det går bra att springa.

Ola
1966 • Malmö
#7
1 augusti 2011 kl 09:13
Gilla
Mitt lyckorus har gått över. Har haft detta problem i många år, från och till - och med specialgjutna inlägg (som jag fick i vintras) blev våren helt otrolig och jag kunde springa mer än vad jag gjort tidigare, och förmodligen blev det för mycket. Nu har jag fått ont igen och stelheten är värre än nånsin. Shit, det är tris,t men det är väl inte så mkt annat att göra än det ni nämner här, dvs.
1. Skaffa nya skor.
2. Vila/köra annan träning än löpning.
3. Tåhävningar och stretchning.
Och sedan försöka smyga igång igen med löpningen när det känns bättre.
Ngn som har en annan revolutionerande lösning? Jag är så trött på detta, är beredd att testa allt...
1973 • Knivsta
#8
2 augusti 2011 kl 21:13
Gilla
Ola, tråkigt att läsa. Jag är ju dessvärre en nybörjare utan kloka råd. Måste vara så tråkigt att bli stoppad av kroppen när man vill köra på!!
I alla fall kan jag konstatera att jag har nya skor, jag har börjat göra tåhävningar men borde bli en flitigare stretchare, och sedan det här med vila/alternativ träning... hmmm... Jag följer min nya guru och går på magkänslan.
Peter; mindre uppbyggda skor/ barfotalöpning låter verkligen så härligt!! Det är nog inte tillfälligt : )
Timmy; i mitt fall börjar jag tvärtom misstänka mina nya skor! Hälsensproblemen kom efter att jag börjat springa i mina nya Asics. Kanske Asics inte är bra för mig.
Ok, lycka till med alla dumma hälsenor! : )
Oldboy
1952 • Danderyd
#9
2 augusti 2011 kl 23:42
Gilla
Jenny, Asics gör en massa olika typer av skor så det är nog inte själva märket det är fel på. Däremot är det alltid en risk att byta skor, en del säger att slitna skor är bätte än nya (särskilt s k barfotaprofeter). Jag tycker att man ska ha minst två olika modeller att växla mellan - de problem som då kan uppstå p g a skor som inte passar riktigt bra för en bli mindre om man inte använder dem jämt.
Knät och hälsenan kan mycket väl hänga ihop men det kan inte jag avgöra - och ingen annan heller utan mer information.
I vart fall bör du inte bara fortsätta, kör exentriska tåhävningar åtminstone!
1973 • Knivsta
#10
3 augusti 2011 kl 08:16
Gilla
Oldboy, tack för ditt utförliga svar. Det är fantastiskt med alla människor här på jogg som tar sig tid att hjälpa andra. I like!
Jag har mina gamla adidas, som visserligen är välanvända men helt ok. Jag får börja alternera mellan skorna. Jag ogillar inte mina Asics ( som utprovades enligt konstens alla regler på gå- och löpkliniken), de är jättesköna. Det är därför jag bara använt dem. Det är någon slags gel i sulan. Men jag tror att problemen kommit efter de nya skorna. Å andra sidan har jag också börjat öka distansen, alltså kanske jag sliter på kroppen mer. Mina längsta pass ligger nu på ca 20 km.
Känningarna i knät sitter precis nedanför knäskålen, lite på utsidan. Inte heller det är så farligt, men kan kännas när jag går, både vanligt och i trappor. Peppar peppar, just nu är det här med knät borta.
Jag ska inte nonchalera varningssignalerna, men som en skrev till mig "kroppen tål mer än man tror".
Vad glad jag blir för ditt engagerade svar, Oldboy. Och jag är inte så tanklös som det kanske verkar : )
Många hälsningar Jenny
Thomas Forsell
1956 • Älvstranden
#11
3 augusti 2011 kl 09:45
Gilla
:))
Ola
1966 • Malmö
#12
3 augusti 2011 kl 13:14
Gilla
Någon som har erfarenhet av sk stötvågsbehandling?

Beskrivs av många kliniker som jag googlat fram som en väldigt effektiv behandlingsform av just hälseneproblem av den karaktär som vi som skriver här verkar lida av.

Skulle uppskatta om ngn har något att säga, innan man i sin desperation att bli bättre ringer och bokar hej vilt (kostar ju en slant med en behandlingsomgång).

Ex: "Shockwave Therapy, eller på svenska Stötvågsbehandling/Tryckvågsbehandling är
en snabb,effektiv,välbeprövad,vetenskapligt dokumenterad behandlingsmetod."
1963 • Huddinge
#13
20 augusti 2011 kl 21:22
Gilla
@ Ola.
Har precis avslutat 3 gånger med Stötvågsbehandlingar.
Gjorde min första joggtur nu, 2,5km. Kände att hälsenan fanns där under joggen som en öm känsla (stel) men inte nu efter. Få se hur det känns imorgon. Jag återkommer här senare...
Sven Andersson
1966 • Kista
#14
20 augusti 2011 kl 22:15
Gilla
Det man kanske bör ta med i beräkningen är att stötvågsbehandling nog inte tar bort orsaken. Dvs om man inte hittar och åtgärdar orsaken kommer problemet tillbaka, med icke ringa sannolikhet.
Erika Lundmark
1975 • Göteborg
#15
21 augusti 2011 kl 11:44
Gilla
Tipsar även här om Eva Fridmans artikel som publicerades den 10/8 här på jogg.se Läs den, där står det bra saker. =)
1963 • Huddinge
#16
28 augusti 2011 kl 21:54
Gilla
@ Sven Andersson. Att hitta orsaken till öm hälsena kan ju var svårt för oss amatörer. Det kan var för mycket omega6 och för lite omega3 i kosten så man får inflammationer lättare. Man kanske stretchar direkt efter löpningen istället för dagen efter under vilodagen. Man ökar träningsmägden för fort.
Äter fel och sover för lite så vilan blir fel. Nu är jag igång med min träning och det känns skönt. Hoppas att jag blir klokare efter varje skada. Mår ju så mycket bättre när jag får träna. Ska lägga in lite Excentrisk träning också.
Ta bort profil
1968 • särö
#17
29 augusti 2011 kl 18:10
Gilla
Mitt tips är att göra som en del skriver ovan - excentriska tåhävningar och extra vadstretch. Däremot kan du fortsätta löpträna så länge det inte gör ont, men kör rätt lugn löpning. Jag råkade själv ut för detta för ett tag sedan och konsulterade en sjukgymnast som är duktig på idrottsskador. Något som inte är bra är vila! Träningen behövs för att hålla igång blodgenomströmningen.
1973 • Knivsta
#18
31 augusti 2011 kl 08:21
Gilla
Hej Karin! : )
Det var ett tag sedan jag skrev om hälsenan. Sedan dess har jag INTE vilat, utan öst på (tvärtemot vad flera rått mig). Isbit på hälsenan i början när den var öm, tåhävningar, lite styrka och jävlaranamma har funkat utmärkt! Den känns helt under kontroll, även om den stramar ibland på morgonen.
Jag fick sedan värre problem med knät på andra benet, men där känns det också som om det värsta är över.
Jag slår på stora trumman och hävdar nu bestämt att flera nya vänner verkligen har rätt: kroppen klarar mycket. Speciellt om man försöker vara lite ödmjuk mot kroppen mitt i all beslutsamhet.
Sven Andersson
1966 • Kista
#19
31 augusti 2011 kl 08:33 Redigerad 31 augusti 2011 kl 08:32
Gilla
@ Tomas (1963) :
Ja, skrev jag att det skulle vara lätt?
1963 • Huddinge
#20
31 augusti 2011 kl 09:47
Gilla
Hej Jenny!
Jag kör med fötterna i vattenhink med kallvatten efter träning i 10min, kanske skulle prova med is också. Jag sprang mitt första lopp sen början av juni igår. Är lite stel idag men har fått upp hoppet att klara Stockholm ½ marathon.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.