Löpning Skador & Rehab 6 inlägg 6119 visningar

Tips på behandling rehab

1976 • Skarpnäck
#1
17 januari 2013 - 10:59
Gilla
Hej!
Vad har ni för tips i Stockholm för behandling av löparskador och rehab?

Jag har sett tips om dessa:
http://www.accessrehab.se/

Någon som har provat?

Just nu får jag återkommande värk i biceps femoris (baksida lår) på höger ben och är kort i ITB-bandet på höger ben. Springer på, men vore skönt att bli bra en gång för alla.

Jag blir ganska trött på olika kiropraktorer/naprapater/sjukgymnaster som kommer med påståenden som:

"Spring inte bara på höger sida av vägen, då blir belastningen sned, det kan vara det som är problemet". Eller; "Aha, du har ont i rectus femoris! Här är en stretchövning, 500 kr tack!"

Eller: "Hmm.... du har en inflammation i muskelfästet, börja med 12 veckors vila".
HR
1972 • Stockholm
#2
17 januari 2013 kl 15:37
Gilla
Men, accessrehab ÄR ju Naprapater?

Är det själva upplägget du är missnöjd med?

Det blir svårt att få bättre upplägg på internet, om du nu inte har tur och får napp och svar av någon i samma sits som gick sina tre ggr femhunkorsbesök och sedan tränade själv - och blev bra.

Jag har haft snarlika besvär i somras (och en yttepyttekänning nu) men jag "springer på" och ser till att försöka röra på mig "normalt", styrketränar en del och försöker att inte sitta så mycket till vardags.

Varierad träning, typ klättring och lite styrka och kanske annan form av rörelseträning kanske kan få dig att komma förbi besvären? Spelar du någon racketsport kanske du kan få med dig en kompis en eller två gånger i veckan?

Det finns ju flera som Rehabbar för på forumet, t ex Johan F som du kan gå in och kika på hans övningar som är rätt generella. Tråkiga, men nyttiga.

Springer man "avslappnat" tycker jag man ska klara av lite väglutning. Vänta bara tills du ska springa fjällterräng en vacker - eller jävligt regnig - dag och ska springa elva kilometer på en lutande stig. Då kan man få gnälla lite.

HR
1972 • Stockholm
#3
17 januari 2013 kl 15:44 Redigerad 17 januari 2013 kl 15:44
Gilla
PS

Om mitt ben hade gått AV hade jag kanske accepterat 12 veckors vila. Annars så går jag inte på den finten längre, oavsett besvär. Blev ju lurad att helt sluta springa vid skada och fick många år bortkastade.

Det positiva jag fått med mig med senaste årens Naprapatbesök är att jag ska röra på mig och så fort som möjligt försöka återgå till normal aktivitet i den drabbade kroppsdelen. Vissa typer av besvär kan man ju tyvärr inte springa bort bara men då får man se vad man kan träna istället under den tiden kroppen behöver läka ut det.

Hälsenebesvär t ex tillhör ju kategorin potentiella långtidsbesvär och oavsett om man vilar helt eller tränar så kan det ta lång tid att läka ut och kräver tålamod.

De löpare jag känner med hälseneproblematik har fått träna EXTRA för att bli bättre. Inte mindre. Och då har de stått ut med svullnad och värk efter löppass. Alla klarar inte det och alla kanske inte ska utsätta sig för det heller.
1992 • Bergshamra
#4
17 januari 2013 kl 17:40
Gilla
Jag har bra erfarenhet av Access Rehab. Efter ett halvår med ett löparknä som inte blev ett dugg bättre (och tusenlappar slösade på två andra rehabkliniker...) så kunde jag börja springa smärtfritt kortare sträckor efter första besöket och efter tre besök kunde jag jobba mig upp till 90-minuterspass.
Jag har fått ett bra bemötande, behandling och åtgärder av det som orsakade mina problem samt upplägg med både rehabträning och hur jag skulle trappa upp min löpning igen. Jag önskar att jag hade gått dit tidigare.
1976 • Skarpnäck
#5
17 januari 2013 kl 18:28
Gilla
@Henrik:
Precis, jag har alltså inget emot naprapater, sjukgymnaster eller kiropraktorer generellt. Det jag ogillar är slentrianmässiga diagnoser och avsaknad av helhetssyn. Jag vill ha symptomlindring OCH förebyggande träning. Men tack för tipsen!

@Sofia:
Tack! Det låter ju kanon, jag tror jag ska testa dem!
1986 • Enköping
#6
17 januari 2013 kl 21:42
Gilla
Fick problem med en fot innan jul och har gått på Access tre gånger efter det, kunde springa min första korta runda idag :)

Kan varmt rekommendera Access! Har fått bra hjälp, professionellt bemötande och framförallt har de velat att jag inte bara ska bli smärtfri utan att jag även ska kunna fortsätta springa som jag vill! :)

Gå dit!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.