Löpning Kost & Näring 28 inlägg 21301 visningar

Vad äta innan styreträning tidig morgon?

Karin
1978 • Hässelby
#1
27 januari 2013 - 20:23
Gilla 
Hej!
För att bygga upp lite styrka och på så sätt förbättra min löpning har jag under 2013 som mål att lägga in ett styrkepass/vecka (helkropps). Det blir en morgon per vecka mellan kl 06-07.

Nu till min fråga: vad ska jag äta innan passet för att tillgodogöra mig styrketräningen? Jag kan ju inte äta någon större frukost dels för att det är okristligt tidigt för magen men också p g a tidsbrist. Räcker en banan och en liten kopp kaffe? Eller är det bättre med en proteindrink?

När jag löppendlar till jobbet brukar jag inte äta någonting, bara dricka lite vatten, men det känns som det kanske är nödvändigt innan ett styrkepass?

Tack för svar!
< < < 1 2 > > >
_
_
#2
27 januari 2013 - 20:45
Gilla 
En gammal bekant som tränade Body Building på 80-talet kom på det geniala att äta kvällen innan. Men det var en annan typ av träning gissar jag och med vissa "medicinska" inslag.
Karin
1978 • Hässelby
#3
27 januari 2013 - 20:53
Gilla 
Hmm "medicinska inslag" låter suspekt... Men jag har funderat på att det bästa kanske är att äta något proteinrikt på kvällen innan? Alltså, jag styrketränar inte för att bli stor utan för att bli starkare i min löpning...
1967 • borås
#4
27 januari 2013 - 21:52
Gilla 
Jag gymträmar nästan alltid vid 06-tiden och äter sällan något innan. Ibland en energi/proteinboll om jag har några eller ett par dadlar kanske. Däremot har jag med mig en proteinshake som jag tar direkt efter och ser till att äta när jag kommer till jobbet nån halvtimma efter passet. Tycker det funkar helt ok. Jag tränar oxå för att bli starkare i löpningen, inte för att bli stor.
_
_
#5
27 januari 2013 - 22:29 Redigerad 27 januari 2013 - 22:30
Gilla 
"Medicinen" var förstås stereoider. Ursäkta otydligheten.
Kort därefter stod det i något magasin om någon annan inom Body Building som också laddade magen kvällen innan. Problemet om man äter för nära inpå träningen skulle vara att kroppen koncentrerar sig på att att ta hand om maten och skickar blodet till magen istället för musklerna och därmed går det inte lika bra att "maxa". För vanlig vardagsträning kvittar det nog. Man märker förstås om man inte orkar något.
1983 • Linköping
#6
27 januari 2013 - 23:02
Gilla 
Om man nu ska träna så tidigt på morgonen så är det nog bra att inte äta något innan. Men drick vatten eller kanske kaffe om du tycker om sånt. Sen äter du ordentligt efteråt istället.
Det kan till och med vara bra att träna i fastande tillstånd.
Emma Rengbo
1980 • Åkarp
#7
27 januari 2013 - 23:06
Gilla 
Kaffe, frukt o en macka (utan ngt maffigt pålägg, kör gärna m honung lr nåt). Brukar komma väl till pass en halvtimme in på passet (simning, spinning, skivstång o liknande). Är det löpning blir det bara kaffe o ev ngn frukt. Oskönt med mat i magen då...
HR
1972 • Stockholm
#8
27 januari 2013 - 23:28
Gilla 
Styreträning? Cykling? ;)

Nä, skämt åsido. Innan styrketräning på morgonen blir det samma upplägg som för Emma.

Jag får inga problem av det men du känner din egen kropp bättre förstås.

Sedan tar jag något litet direkt efter passet - om det inte varit ett lättare pass, då kan det vänta.

Karin
1978 • Hässelby
#9
28 januari 2013 - 19:43
Gilla 
H H: förstod att det var fråga om steroider, verkligen otroligt trist.

Simon: på vilket sätt är det bra att träna styrka på fastande mage?

Henrik: ja hur tråkigt det än är med styrketräning sägs det att det ska göra en till en bättre löpare ;)!
Nelli
1979 • täby
#10
28 januari 2013 - 20:01
Gilla 
Det viktigast e är att du äter proteinrikt efter. Ta 10 g aminosyror innan och direkt efter för att stimulera proteinsyntesen maximalt och sen hem och ät frukost :)
Karin
1978 • Hässelby
#11
28 januari 2013 - 21:07
Gilla 
Nelli: 10 g aminosyror? Varför och var hittar jag dom ;)?
Annica Norman
1974 • Avesta
#12
28 januari 2013 - 21:15
Gilla 
Jag tycker absolut att du ska äta eller dricka något innan. Jag tränar styrketräning 2ggr/v och skulle inte klara att träna det på ett bra sätt på tom mage. Då har jag inte någon ork att ta i och då lär inte heller träningen göra någon nytta. Förslagsvis tycker jag du ska mixa en banan i en protendrink, det är det minsta jag skulle rekomendera. Det kan man göra kvällen innan och ha i kylen för att spara tid. Och givetvis någon att äta eller dricka direkt efter styrken för att inte bryta ner muskelmassa, det lilla man lyckas lägga på sig som löpare kan ju vara bra att ha kvar. Lycka till!
Karin
1978 • Hässelby
#13
28 januari 2013 - 21:19
Gilla 
Annica: imorse åt jag en banan och drack en liten kopp kaffe med mjölk innan passet och i slutet på passet kände jag mig rätt svag. Men då kör jag ett "hästpass" där jag kör igenom hela kroppen eftersom jag bara kör ett styrkepass/vecka. Det kan nog ligga något i det du säger!
Annica Norman
1974 • Avesta
#14
28 januari 2013 - 21:23
Gilla 
Jag tycker att whey-80-protein från gymgrossisten är prisvärt och det ger iaf ca 100kcal till innan träningen. Fast iofs går det ju bra med nån dl mjölk med. Men hur som helst så är det då för mig mkt viktigare att äta ordentligt innan styrkan än innan löpningen. Den fixar jag på tom mage ett tag. Lycka till med träningen! :-D
Micke Wigstrand
1964 • Tranås
#15
29 januari 2013 - 07:12
Gilla 
Hallå,
Det här räknas väl som trådkapning, men är det inte en skröna att vi måste äta proteiner efter en timmas träning för att inte brytas ner till en liten muskel lös spillra? Eller kolhydrater före ett pass?
Skulle vi överhuvud taget finnas som art om vi vore så sköra?
Stefan Ödman
1970 • Skövde
#16
29 januari 2013 - 09:01
Gilla 
"...jag styrketränar inte för att bli stor utan för att bli starkare i min löpning.."
Ursäkta min trådkapning också, men jag förstår inte hur många löpare tänker? Alla vet hur mycket träning som behövs för att klara av att springa t ex ett marathon sub 3h, men det gäller styrketräning så inbillar sig 99% av alla löpare att de blir jättebiffiga om de så bara råkar gå förbi ett gym. Man lägger inte på sig massa "onödiga" muskler bara för att man går till gymmet (och kör hårt och tungt) en till två ggr i veckan. Det krävs lika mycket dedikerad styrketräning för att lägga på sig 4-5 kg muskler som det krävs löpträning för att klara marathon sub 3h.
HR
1972 • Stockholm
#17
29 januari 2013 - 12:32 Redigerad 29 januari 2013 - 12:35
Gilla 
Karin; styrketräning är ett MYCKET bra komplement till löpträning. Mitt dåliga skämt som inte gick fram är att det står STYREträning i trådtiteln så då tänkte jag "cykling".

Micke:
Nej, man går verkligen inte sönder. :)
Men, det är ingen skröna för det där med återhämtning. Det är dock alltid ett fritt val.

ETT träningspass i veckan där man tar i så man blir darrig och helt slut och missar att fylla på "direkt" är ingen fara.
Jag tror att de flesta har en skev bild av hur hårt man kan träna och att de flesta tror att man går sönder av några enstaka tuffa pass.

Däremot när man börjat med att träna regelbundet och att köra hårdare pass ett par gånger i veckan så förbättrar man sin återhämtning mellan passen och eftersom så många har svårt att sy ihop vardagen med träning och hämtning av barn, jobb etc etc så är det dumt att skippa något efter passet - speciellt om det kan ta ett par timmar innan man får i sig något. På sikt blir man sliten av det och det är svårt att "äta ikapp". Det är ju lite som att tanka bilen två gånger efter man kört torrt och blivit bärgad till macken.

Då får ju ätandet en central/viktigare roll och kroppen har liksom inte råd att missa måltider och att vara förberedd innan träning - eller fylla på efter träning - då det leder till slitage i kroppen. Men, mängden kan man alltid prova sig fram eller diskutera. :)

Kolhydrater före ett pass är mycket individuellt, personligen tror jag på att ha tankat längre tid innan och i vissa fall "toppa upp med lite lite grann" om det gått för lång tid innan senaste måltiden oavsett om det var en kolhydratmåltid eller inte.

För löpning klarar jag mig hyfsat utan men av någon anledning vill jag ha lite i mig innan hård styrketräning, dels av psykologiska skäl och dels då jag upplever att jag orkar mer och skjuter upp "glykogenbristdarret". Skilnaden kan vara två set med 20 dips eller tre set på slutet av passet.

Stefan:
det är ganska svårt att lägga på sig speciellt mycket extra muskler medan man håller på med regelbunden löpträning. För att VÄXA ordentligt så måste man dels träna med ganska tunga vikter och att "bara" göra utfall och liknande räcker liksom inte. Risken (eller chansen) att bli "biffig" i samband med uthållighetslöpträning är mycket liten.

Jag tränade SJUKT hårt under en period med fitness och fria vikter och gick inte upp någonting överhuvudtaget på två ÅR eftersom jag sprang 4-6 mil i veckan. Då körde jag tre fyra styrkepass på en dryg timme med minimal vila, fria vikter, dips, uppdragningar och bänkpress med mer än min kroppsvikt och set om 3x14. Hård och stark i kroppen men ingen muskeltillväxt. Det var först efter att jag nästan halverat löpträningen och klämt in två extra måltider per dag som jag lyckades lägga på MER muskler. Det var fortfarande slitigt och jag sov två gånger om dagen (äta direkt efter passet och sedan ca två timmars tupplur efter styrkepassen) samt åt var tredje timme ungefär. Jag fick inte ens väsentligt med mer muskler på benen av det - de var ju "intrimmade efter belastningsgraden" medan jag växte till mig bra på överkroppen. Tyvärr blev jag ju långsammare som långlöpare av mina sex-sju extrakilon - även om det var muskler. Det extra vindmoståndet var det nog inte, men sex-sju kilo extra att släpa på på överkroppen gjorde liksom ingen nytta och det var i överkroppen jag stumnade först på snabba pass.

Däremot har man stor nytta av den kompletterande muskelträningen och den kan göra skillnaden mellan att hålla ihop eller inte. Speciellt om man är en färsking men även om man sprungit ett tag.

Hanna Berg
1987 • Nacka
#18
29 januari 2013 - 12:36
Gilla 
Jag styrketränar gärna på morgonen, men äter absolut ingenting innan. Kroppen är ju laddad på morgonen! Sen är det bara äta frukost som vanligt när du löppendlar. Är du orolig för att du äter för lite protein så kan du väl lägga till ett ägg eller något annat med protein i till frukosten.
Stefan Ödman
1970 • Skövde
#19
29 januari 2013 - 14:08
Gilla 
Henrik: Det var precis det jag menade. Risken att en person som tränar mycket långdistans skulle bli "biffig" av att styrketräna (hårt och med tunga vikter) är minimal. Det går liksom inte ihop. Jag har styrketränat i 20 år samtidigt som jag löptränar och jag är fortfarande en "halvklen" långdistanslöpare.
HR
1972 • Stockholm
#20
29 januari 2013 - 18:25
Gilla 
Hanna: du är alltså en morgonlärka? Lyllo dig. :)
Själv är jag mer morgonzombie.

Stefan: oftast är det tjejer som säger att de "inte vill bli bitiga" och missar nyttan med att styrketräna. Är man slank i grunden är det nog svårt och är man lite "stadig" så gör kombinationen styrkepass och löpning underverk för att ge folk den (antagligen) finaste och friskaste kropp de kan få. :)
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.