Löpning Träning 3 inlägg 5389 visningar

Öka träningsmängd

Jesper Koch
1973 • Falkenberg
#1
17 februari 2013 - 18:45
Gilla
Jag har precis kommit igen och börjat löpa igen efter nästan ett års uppehåll från löpning. Jag springer nu två pass i veckan á 5 km och kroppen känns ok och utan krämpor.

Jag tänkte nu dryga ut träningen och funderar på om man skall lägga till ett tredje pass eller bara öka längden på de befintliga två passen. Jag har inga planer på motionslopp eller så utan det handlar endast om att må bra?

Utöver löpningen tränar jag TRX 2 ggr i veckan samt 1 pass gubbhockey. Vad tror ni som kan mer än undertecknad, öka med ytterligare pass eller bara längden på de befintliga?
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#2
17 februari 2013 kl 18:54
Gilla
Om det är bara må bra-aspekten som gäller borde du själv bäst kunna avgöra vilket alternativ som är bäst.
Hälsomässigt kanske 3 x 5 km är något lite bättre än 7 + 8 km, men det är enbart en gissning.
1967 • Torslanda
#3
17 februari 2013 kl 19:14
Gilla
Om hälsan är det viktiga så är det bättre att lägga till ett pass till. Kroppen är en motor som mår bra av att användas regelbundet. 5 Km sliter inte så mycket på kroppen men att utöka 5 till t.ex. 7 sliter mer än att lägga in ytterligare ett 5 km pass per vecka. Går du upp till t.e.x 7 på dina två pass så blir det bara 4 extra Km per vecka. Ett till pass ger 5 friska Km och det ger bättre resultat hälsomässigt. Man har nygligen gjort en stor studie i Danmark kring detta och den visar på just detta att fler pass istället för längre pass ger bäst hälsoeffekter. Dock avtar denna stora skillnaden efter 3-4 pass. Kroppen ställer troligen in sig rätt fort. Du kan läsa mer om en undersöknign som visar klara hälsovinster av bara 1 minuts hård träning 3 gånger i veckan: http://dinamediciner.se/nyheter/tre-minuter-i-veckan-ge-bast-resultat
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.