Ont på utsidan av foten. - Löpning
Löpning Skador & Rehab 6 inlägg 33918 visningar

Ont på utsidan av foten.

Pär
1974 • Stockholm
#1
7 mars 2013 - 16:40 (Redigerad 7 mars 2013 - 22:37)
Gilla 
Får lite ont i mina fötter vid lite längre löpning (>7km).

Smärtan känns på motsatt sida av hålfoten; utsidan av fötterna (lilltå sidan) och det känns på sidan/under och ganska mitt på foten. Får det på bägge fötterna.

Börjar fundera på om det kan bero på att jag springer i skor som har pronationsstöd? Enligt löplabbet så pronerar jag lite lätt och har skor efter det. Kan skorna nu ge för mycket stöd så att jag nu istället har börjat supinera pga skorna?

Försöker att tänka på min löpteknik (kortare steglängd, ökad frekvens och att landa mer mitt på foten, inte helt enkelt dock)
Nu kanske jag har har ett mer neutralt steg och skorna gör att jag börjar supinera istället?
1952 • Varberg
#2
8 mars 2013 - 08:35
Gilla 
Dina besvär kommer ganska säkert från peroneussenorna. Du kan hitta mycket info om orsaker och rehab.
Om man försöker ändra tekniken kan det ju bli sekundäreffekter, men jag tycker definitivt att man ska jobba med det istället för att ha pronationsuppbyggnad. Kan vara svårt och ge spänningar och göra löpsteget onaturligt. Två tips som jag tycker fungerar är att tänka steget rakt framåt och kroppens tyngdpunkt framåt. Neutrala gärna dämpade skor skulle jag satsa på. I övrigt min käpphäst - Träna fötterna separat.
Pär
1974 • Stockholm
#3
8 mars 2013 - 08:55
Gilla 
@ Tage Ericsson
Tack för återkoppling.
Har du några tips på bra fotövningar?
1984 • Gävle
#4
8 mars 2013 - 11:10 Redigerad 8 mars 2013 - 11:15
Gilla 
Jag upplevde stora problem med peroneus longus när jag började arbeta med min teknik. Smärtan började på utsidan av fötterna för att sedan klättra högre och högre upp i benet.

Under en period på ett par månader så sprang jag inte alls. Idag när jag stärkt upp mina underben och arbetat med rörlighet springer jag med samma skor utan några som helst känningar.

Den här videon hjälpte mig att skapa en uppfattning om vad det var frågan om. Sen är det precis som med allt annat i livet, resultaten som ges efter denna snabba behandling är ju knappast realistiska, men informationen om Peroneus longus funktion och vad problemen kan leda till verkar stämma väldigt bra.

Jag tog framförallt åt mig av den delen där han beskriver "getting to the big toe". Då jag kände att jag inte hade samma kontakt mellan marken och stortån i benet som strulade i förhållande till det som var friskt.

Lycka till!
http://www.youtube.com/watch?v=yD30mEg4qi8
1952 • Varberg
#5
8 mars 2013 - 14:16
Gilla 
@Pär: Jag har ingen specifik erfarenhet av övningar för peroneus, men om du läser på hittar du mycket och får en djupare förståelse. Sedan har jag ju alltid min käpphäst crabwalk för att stärka fötterna. Stå rakt upp barfota och dra dig framåt med tår och hålfot utan att hoppa. Börja med 1 meter/dag och öka efter hand du blir starkare. Ha koll på att du inte blir sämre i peroneusfästena bara.
Mike Lourey
1980 • Stockholm
#6
8 mars 2013 - 14:40
Gilla 
Jag har haft ont i ena foten under ett par månader, sedan jag i höstas lämnade terrängspåren och började springa asfalt igen. Har skor med proneringsstöd och haft en dålig teknik. När jag började tänka mer på tekniken och landa mer på framfoten så försvann värken efter ett par gånger. Jag har inga belägg för att det är bra med att landa på framfoten, men då försvann det för mig. Vet inte heller om vi har samma ont.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.