Löpning Skador & Rehab 9 inlägg 12269 visningar

Kompartmentssyndrom underbenen

Sara
1985 • Östersund
#1
18 mars 2013 - 21:35
Gilla
Har nyligen diagnostiserats med kompartmentssyndrom i mina underben, har haft problem i många år och främst vid ren löpning på plana underlag. Kan springa i ca 5-10 min innan jag får rejäl krampkänning i underbenen som slutar med att jag måste avbryta pga olidlig smärta. Kan då inte lyfta foten uppåt själv och är helt stum i underbenen. Har fått höra länge att det är benhinnorna men fick nu göra en tryckmätning och är bokad för operation för att klyva muskelhinnorna i båda underbenen. Är det någon som gjort en sån operation/ känner till något mer om diagnosen? Känner mig lite osäker på om det är "värt" operationen...
1971 • Lerum
#2
18 mars 2013 kl 22:00 Redigerad 19 mars 2013 kl 11:33
Gilla
Tråkigt att höra. Har själv samma problem. Gick hos läkare på yrkesortopeden på Sahlgrenska en period och gjorde olika arbetsprov. De konstaterade kompartmentsyndrom och opererade ena benet. Det blev inte bättre. De sade både före och efter operation att de flesta blir bra efter operation, jag var tydligen inte en av dem. Jag har fortfarande problem, men nu kan jag springa ganska problemfritt efter att ha börjat springa på mellan- och framfot istället för på hälen. Nu får vaderna agera stötdämpare istället för att musklerna på framsidan gör det. Jobbigt för vaderna i början, men man vänjer sig och får starka vader på köpet.
Jag kan inte svara för hur du skall göra. Jag tyckte det var värt att chansa, en chansning som inte gick hem.
Du måste själv bestämma, och tyvärr vet du inte förrän efteråt om du valt rätt.
Lycka till.
/Henrik

Edit.
Jag tycker du kan prova att ändra löpteknik innan du bestämmer dig för ev. operation. Om du gör det så börja försiktigt, det kommer kännas rejält i vaderna efter bara en kort sträcka. Öka sedan sträckan allt eftersom.
Lycka till!
/Henrik
Mange
1990 • Göteborg
#3
19 mars 2013 kl 15:38
Gilla
Har själv Kompartment, en riktigt tråkig skada och har opererats för det 2 gånger och kan berätta för dig att om du fått diagnosen efter att ha gjort en tryckmätning, så blir du ingen idrottare och bör med andra ord lägga ner med idrotten du håller på med, det var det Specialisten på Sahlgrenska talade om för mig. För skadan kommer tillbaka efter operation om man höjer träningen för fort, tyvärr. Kompartment är en sådan skada som läkarn inte riktigt vet varför man får..

Jag försöker nu istället hålla igång med cykling och simning, men har skadat annat för tillfället. Ska jag svara på om operationen är värt, så kan jag säga jaa för när jag opererades så kunde jag spela fotboll igen men några år senare så kom skiten tillbaka. Surt är ordet.
Therese Berg
1992 • Tullinge
#4
24 mars 2013 kl 22:02
Gilla
Opererade mina ben i omgångar våren 2011 för kroniskt kompartmentsyndrom. För mig blev det till viss del bättre men fick också andra problem efter operationerna. Efter op i vänster ben blev jag extremt beröringskänslig, vilket jag nu fått höra av en annan läkare troligtvis beror på neuralgi, att de kommit åt en nerv och skadat den. Det blev sådana problem att jag inte ens kunde ha strumpor över området. För detta har jag fått kortisonsprutor i omgångar för att dämpa besvären och dessa har hjälpt.

Har dock fortfarande problem och efter en tryckmätning ligger jag på gränsen till för högt tryck i båda benen. Men jag känner skillnad sen innan och jag är ändå glad att jag opererade mig. Nu kan jag till viss del spela fotboll vilket jag inte kunde innan.
Sara
1985 • Östersund
#5
30 mars 2013 kl 23:37
Gilla
Tack för svaren! Låter som om alla ni haft en del problem men ändå lutar det åt att ni rekomenderar operation. På mig vill dom operera båda underbenen samtidigt. Tryckmätningen va skyhög sa läkaren. Jag är ingen jätte idrottare, gillar att träna men kan inte springa ren asfalt eller hård grusväg utan har fått hålla mig till terränglöpning senaste åren. Spelar innebandy i div 2 (men det är inget som jag kommer hålla på med så länge till) och får ofta avbryta uppvärmningen men kan sen köra träningen/matchen igenom dock med något "stummare" ben. Problemet är att jag kan känna mig rätt begränsad i att inte kunna gå ut och ta en vanlig löprunda på asfalt, jag får ont om jag åker skidor, båda utför och vanligt och även om jag åker bräda. Kan få ont av att gå i uppförsbacke en längre sträcka. Tvivlar på att det blir bättre med åren? Hur länge va ni sjukskrivna efter operationen?
Mange
1990 • Göteborg
#6
3 april 2013 kl 00:29
Gilla
Om det är ett konstaterat Kompartment Syndrom som i ditt fall blir det sällan bättre med tiden, kanske om du minskar dina aktiviter så kan det släppa efter några år men inte om du skall fortsätta idrotta. Då är det operation som gäller, sedan att du efter operation mycket mycket långsamt trappar upp träningen så att muskeln och fascian hinner expandera i samma takt, sedan när du har hittat den aktivitetsnivån du vill ligga på så försöker du hålla dig på den nivån när du tränar och sedan när du skall höja träningen igen så trappar du upp långsamt så att inte det Kroniska kommer tillbaka.

Jag antar att det är Anterior du har problem med då blir det kanske någon vecka hemma som gäller. Jag var väl sjukskriven i 2 veckor, eller började gå till skolan efter 1 vecka hoppade runt på kryckor. Vill du kunna springa obegränsat och känna dig fri så är det ju operation som gäller, det är stor sannolikhet för att lyckas och jag kommer ihåg hur fri jag kände mig efter operation men efter nästan 3 år kom skadan tillbaka, tragiskt. Skulle vara intressant att höra någon som genomfört operation och inte slagit upp det efter några år? Var inne på en amerikansk sida och läste där att ca 90% av alla som opererats för Kompartment åkte på det igen några år efter operation.
Sara
1985 • Östersund
#7
11 april 2013 kl 21:22
Gilla
Tack för svaret Mange, har bestämt mig för att köra på operation. Har tackat nej till två tider för att kunna slutföra innebandysäsongen men nu blir det av så fort jag får en tid igen, förhoppningsvis så snart som möjligt. 2 veckor känns ju helt okej ändå med sjukskrivning. Ja det är på framsidan jag får ont, prövade köra ett "Beep-test" för några veckor sedan och fick kliva av med tårar bakom ögonlocken, gjorde så jäkla ont men då pressade jag mig lite för långt så då bestämde jag mig för att ge operation en chans för att förhoppningsvis kunna köra ren löpning i sommar. Jag återkommer med hur det går =)
Andreas
1981 • Hyllinge
#8
2 maj 2013 kl 08:29
Gilla
Hej, har haft (har) samma problem som nämnts ovan. Gjorde sjukt ont redan efter 5-10min. Fotbollen lade jag av med pga av detta. Fick riktigt ont av att bara gå i rask takt... Hade det i flera år med inställningen att jag säkert kan träna bort det. Funkade sådär.. Dock har det nästan försvunnit, med vissa återfall. En faktor som påverkar mig är min vikt. Vägde ganska mycket mer tidigare (mkt gym, mindre löpning) och då blev det (såklart?) mkt större påfrestningar. Kan dock än idag känna skillnad om jag väger 3kg mer (pendlar +/- 5kg hela tiden) ett pass än föreg pass.

Lycka till med din operation!
1978 • Linköping
#9
17 september 2018 kl 18:53
Gilla
Hej
Jag har en fråga
Jag blev påkörd av en bil i januari månad ,och har problem med underben ,så från januari jag är hos läkare nästan varje månad.De tycker att det är den kompakt...
Och jag väntar nu att göra tryckmättning.
Men hur gör de , vad är den ??
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.