Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 3005 visningar

Jätteont i underbenen.

Sara Salomonsson
1988 • Karlshamn
#1
5 juni 2011 - 16:32
Gilla
Hejsan! Jag är ny här på forumet och tänkte passa på att höra med er angående min värk i underbenen.
Förra sommaren power-walkade jag 4-6 min i veckan och fick då ett "löparknä" som gav med sig efter vila och regelbunden stretching. Under vintern la jag det mesta av träningen på hyllan då jag har jobbat konstant och började med att gå igen i mars någon gång. Jag började jogga i april och har joggat ungefär 3 gånger i veckan. Jag började med långsamma 5 km rundor och har sedan trappat upp till lite snabbare rundor, oftast kring 7 km, ibland har jag kombinerat jogging och cykling och då tagit en runda som är på 14 km. Under denna period så har jag haft två uppehåll. Först en vecka då jag var trött och sliten och nu för en vecka sedan då jag var på semester i 8 dagar.

När jag kom tillbaka från semestern och min en veckas vila gav jag mig ut på en 10km runda. Jag värmde upp och körde lite styrke innan, ca 30 min och höll mig på en genomsnittlig fart på 6,37min / km. Jag stretchade efteråt, som jag alltid gör.
Efter den rundan kunde jag inte gå ordentligt de två följande dagarna. Jag hade ont i vaderna och på framsidan av underbenen. Jag har provat att gå försiktigt två gånger efter det för att "mjuka upp" som jag tänker mig, men det har gjort jätteont. Mina vader har varit stenhårda och ömmande. Så jag bestämde mig för att vila helt i 3 dagar.
Idag provade jag att ta en kortare runda, jag värmde upp i 30 minuter innan jag gav mig iväg och kunde jogga 1,5 km innan mina underben fullkomligt skriker. Jag stannade och stretchade en bra stund och kunde därefter gå hem. Just nu gör det inte så ont, Men mina vadmuskler gör ont om jag klämmer på dem.

Jag har känt efter om det kan vara hälseneinflammation eller benhinneinflammation, men det gör inte alls ont där.

Så alltså, när jag joggar gör det ont i båda vaderna och på framsidan av underbenen, samt på ovansidan av fötterna,
Jag har ett par skor som är utprovade för mina pronerande fötter som jag köpte förra sommaren. Så de borde inte vara för gamla än, då jag inte använt dem under vintern.

Vad tror ni kan vara felet? Har jag överansträngt mig trots att jag tycker att jag tagit det sakta och ökat distans och intensitet successivt? Eller kan jag ha fel skor trots allt?
Kan det kanske vara någon lite muskelbristning eller något sådant?
Och vad tror ni att jag skulle kunna göra för att för det första bli av med det och för att sedan hindra att det återkommer?

Jag har ju inte joggat så länge så jag är tacksam för all hjälp.
Mvh
Sara
Sara Salomonsson
1988 • Karlshamn
#2
5 juni 2011 kl 16:32
Gilla
Förlåt mig, det ska naturligtvis vara 4-6 MIL i veckan, i min.
Oldboy
1952 • Danderyd
#3
5 juni 2011 kl 22:01 Redigerad 5 juni 2011 kl 22:02
Gilla
Det låter absolut som om du borde söka hjälp att ett proffs för dina besvär, en korrekt diagnos är den snabbaste begynnelsen för att bli av med problemet. Dessutom får du förmodligen något slags behandling som i alla fall är till någon hjälp men också ett träningsprogram att köra så att du stretchar och styrketränar (eller kanske något annat) på ett sätt som ska få smärtan att släppa och sedan inte komma tillbaka.

I mina öron låter det som något slags överansträngning. I värsta fall är det kompartmentsyndrom som beror på att musklerna växer fortare än de hinnor av bindväv som omger dem. Annars bara "vanlig" överansträngning. Prova att stretcha inte bara den yttre vadmuskeln utan även den inre (Soleus-muskeln). Det gör du exv lutad mot en vägg, benet en bit bakåt med något böjt knä (är det rakt blir det yttre vadmuskeln i stället), hälen i backen. Håll på en hel minut, vadmusklerna är sega.

Muskelbristning har du knappast fått i båda vaderna samtidigt.
Har du kvar dina gamla skor så prova att byta nästa gång du försöker jogga (dina nuvarande är knappast utslitna men kan vara "fel") - men försök inte om du har ont, man ska i princip aldrig springa med smärta. Och bäst är att få hjälp av en naprapat, idrottsinriktad sjukgymnast, idrottsmassör eller idrottsläkare - vad du kan hitta.

(Om du ser att du skrivit fel kan du redigera ditt inlägg inom 30 minuter, klicka på den lilla pennan uppe till höger.)
Sara Salomonsson
1988 • Karlshamn
#4
6 juni 2011 kl 19:34
Gilla
Tack för ditt svar! Nu har jag pratat med en ortoped om problemet och han sa att det inte var helt ovanligt för löpare.
Så nu ska jag ta med mig mina skor och gå och kolla om de verkligen är rätt för mig och kolla om mitt löpsteg har förändrats. Jag kanske måste skaffa ett par inläggssulor.
Han berättade också hur jag skulle gå till väga för att bli av med smärtan och för att den inte ska komma tillbaks. Så nu ska jag vila några dagar, kolla upp skorna och sedan börja väldigt långsamt på mjukt underlag för att sedan bygga upp allt igen.

Så jag får helt enkelt börja från början. Det känns lite tråkigt, men jag vill ju inte att det ska bli värre. Det får bli promenader och cykling istället en tid framöver.
Oldboy
1952 • Danderyd
#5
6 juni 2011 kl 20:23
Gilla
Sara, ortopeder är väldigt mycket för inlägg och att stödja och "hjälpa" fötter när det inte ser bra ut. Ofta finns det en annan metod: att stärka fötterna. Kan ta lite tid. Men prova att springa lite korta bitar barfota på gräs elle fuktig (fast) sand när du börjar springa igen. Det bör ge dig starkare fötter efterhand. De flesta är inte födda med fel på fötterna, men långvarigt skobruk kan förvärra läget och ta lång tid att göra rätt igen.
1970 • Sala
#6
6 juni 2011 kl 20:33
Gilla
Håller med Oldboy. Läs boken "Born to run" så får du bra historia bakom löparskador och barfotalöpning. Det kan ju vara så att du ökat träningtakten lite för snabbt, då åker man lätt på olika skador, benhinneinflammationer är vanligt i början och de hänger ihop med svaga vader. Lycka till.
Sara Salomonsson
1988 • Karlshamn
#7
9 juni 2011 kl 18:09
Gilla
Ja, jag lyssnar på er och kör på att stärka fötterna och vaderna istället. Nu har jag vilat några dagar och gjort tåhävningar och stretchat vaderna mycket. Igår vad jag ut på en liten försiktig runda, joggade i lugnt tempo 3km och var noga med att inte landa på hälen. Jag har kommit fram till att jag alltid landar ganska stumt på hälen, och efter en mil på asfalt så blev det nog för mycket. Det gick jättebra att landa på framfoten och jag hade inte ont alls efteråt, men jag tänkte ändå ta det lite långsamt. Om inte annat för att få in tekniken. Idag blev det cykling istället för jogg.

Tack för hjälpen! Och jag ska kolla in den där boken.
Alexander Kjäll
1979 • stockholm
#8
9 juni 2011 kl 18:50
Gilla
Jag lyckades överträna mina vadmuskler och fick ont i hälsenan på ena foten när jag började med barfotalöpning, så att ta det försiktigt när man börjar är verkligen viktigt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.