Löpning Kom igång 10 inlägg 4411 visningar

Träningsdos för halvmara i september

carin ahlbäck
1970 • västerås
#1
9 april 2013 - 12:52
Gilla 
Nu har jag smugit omkring på forumet någon månad och tagit till mig massor av goda råd! Tack så mycket alla!!

Jag har tränat lite gympa på FS sedan i slutet av december och i januari ställde jag mig på löpbandet. Jag hade då som mål att springa 1 mil innan sommaren. Detta visade sig inte vara en tillräcklig utmaning, så i februari anmälde jag mig till halvmaran i Stockholm. Det finns ju massor av träningsprogram för detta, men jag känner att dessa är lite för långt bort för mig ännu. Jag lunkar fram i sakta mak, och tänker mer på mängd, distans och teknik istället för tider. Jag försöker att träna allsidigt för att bygga upp kroppen, jag försöker att tänka på hur jag sätter ner fötterna och hur jag håller kroppen. Jag har varit uppe och nosat på 16 km som längst, men efter det fick jag ta nästan 1 vecka ledigt från joggingen. Konditionen finns, men fötterna håller inte!

Nu till min fråga; Om ni tittar på min träningskalender- tränar jag för ofta/sällan, ska jag skippa cirkelträningen för att få in fler löppass... Har egentligen ingen koll på vad jag gör, och är just nu livrädd för skador. Fötterna, och nu sista veckan, har knäna börjar protestera!Micke Larsson
1971 • Sollentuna
#2
9 april 2013 - 14:37
Gilla 
Framförallt - det är långt till september!

16 km var ju rätt mycket längre än övriga pass i år, och eftersom knäna och fötterna gnällt skulle jag backa tillbaka till max 10 km. Att variera med annan träning tror jag är smart. Särskilt eftersom du ändå höjt löpningsvolymen rejält. Känner du att du får tidsbrist i sommar kan du ju alltid koncentrera dig mer på löpning då. Men som sagt, det är långt kvar. Springer du upp till 10 km nu behöver du bara öka längsta passet 1 km varannan vecka för att komma upp i 21 i september.

Att tänka mängd, distans och teknik istället för tid tycker jag också är rätt tänkt. Om du någonsin tänkt börja med intervaller eller fartlek - vänta tills du sprungit åtminstone ett halvår, eller till efter loppet.

Och så den obligatoriska brasklappen: Jag var där du är för ett par år sedan och är varken elitlöpare eller sjukgymnast. Mina råd är helt baserade på sunt förnuft och egna magplask.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#3
9 april 2013 - 14:54
Gilla 
Testa att börja med att lägga in en långpromenad som komplement till din vanliga träning. Övergå sedan till att jogga, gå om vartannat. Till slut bör du klara hela passet utan att gå.
Siktar du på halvmaraton behöver du inte löpa pass längre än 15-16 km på träning om målet i första hand är att ta dig igenom loppet.
carin ahlbäck
1970 • västerås
#4
9 april 2013 - 15:14
Gilla 
Ok, tack för feedback!!

Micke, jag joggar med Friskis någon gång/veckan, där är det ju lite fartlek, intervaller och backträning. Jag kör med basgänget och tycker det är jättekul! Mellan fartlekarna har vi återhämtningspauser. Jag tycker det är rätt kul att springa dessa pass, menar du att det sliter för mycket på fötter/knän?

Lars, det är så trååååkigt att gå! Sen får jag ont i höften av promenader, men inte när jag joggar!? Kanske för att jag tar större kliv när jag går. Jag trippar fram i lågt tempo när jag joggar :-)

Det känns rätt bra att höra att jag inte behöver springa så mycket längre pass än jag redan nosat på för att ta mig runt.

1971 • Nykvarn
#5
9 april 2013 - 15:16
Gilla 
Smyga omkring är bra men att ställa frågor är bättre ;) det finns otroligt mycket kunskap och erfarenhet här på jogg.se och alla delar frikostigt med sig i positiv anda, lätt att tillbringa för mycket tid här :)

Hur som helst, du verkar ha ett bra tänk med försiktig ökning av träningsmängden. Visst det där 16km-passet kanske var i längsta laget just nu men jag håller med Micke och Lars, september är långt borta och du har gott om tid på dig att på ett försiktig sätt öka distanserna. Lars sista mening är rätt men jag tycker också att som nybörjare kan det ge en mental kick att någon gång ha provat hela distansen eller t o m lite längre, kanske 22km på träning för att veta att man redan provat och klarat det!

Det gör alls ingenting om du då på detta längre paus springer och lägger in lite gångpauser om det känns bra.

Och till sist, Stockholm halvmarathon är ett väldigt trevligt lopp, brukar vara fint väder och mycket publik i stan, och festligt med bra stämning i Kungsträdgården innan! Lycka till!
Micke Larsson
1971 • Sollentuna
#6
9 april 2013 - 15:32
Gilla 
Carin: Fartlek i Friskis regi är säkert ingen fara. Och det finns ju olika syn på detta. Själv håller jag med Jonas Buud: http://www.expressen.se/sport/nar-blir-man-trott-jag-vet-inte-det/
"Likt Rune kör du aldrig intervallträning?
- Aldrig. Skaderisken är för stor."

Jag håller med både Lars och Staffan om distansen. Genom att springa 16 km på träning har du bevisat för dig själv att du skulle fixa 21 km på tävling, mer behövs inte. Men för mig skulle det kännas skönare på startlinjen om jag åtminstone någon gång sprungit hela distansen också. Men det kan du välja hur du vill sedan, det viktiga nu är att du får tyst på knän och fötter. DET kan annars bli det stora problemet.
carin ahlbäck
1970 • västerås
#7
9 april 2013 - 15:50
Gilla 
Tack snälla ni!! Jag sitter med ett leende på läpparna när jag läser detta! T'änk att jag har skrivit och fått feedback på ett forum för joggare/löpare!! Vem hade trott det för 3 månader sedan :-)

Om jag förstått er rätt ska jag köra max 1 mil på mina "långpass" ett tag, tills fötterna känns ok- och sedan lägga på typ 1 km/varannan vecka :-) Det låter som om jag har en skön vår framför mig!!

Micke Larsson
1971 • Sollentuna
#8
9 april 2013 - 18:44
Gilla 
Ja, jag tycker att det låter som en bra plan. Det behöver inte vara sådär exakt, men när det flyter på är det svårare att bromsa. Lätt hänt att huvudet vill mer än leder, senor och muskler, så det är bra att hålla koll på att volym/distans inte drar iväg för fort, även om kroppen inte säger ifrån.
carin ahlbäck
1970 • västerås
#9
5 oktober 2013 - 00:12
Gilla 
Hej på er!
Tänkte bara meddela att jag klarade halvmaran utan problem! Inget tempo att skryta med, men jag tog mig runt och njöt av folkfesten!

Nu laddar jag till Göteborgsvarvet!

Tack för en inspirerande sida, ni har gjort joggningen till en njutning istället för en plåga. Tack vare mantrat "långsamt och långt" istället för "tempo" har jag fått ett helt gäng i min närhet att fastna för det här med joggning, inklusive mig själv :-)
1971 • Nykvarn
#10
5 oktober 2013 - 10:21
Gilla 
Så härligt att läsa Carin! Fantastiskt! Lycka till med höstträningen och den fortsatta vägen mot Göteborgsvarvet!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.