Löpning Träning 5 inlägg 5080 visningar

Hur lägger jag upp träningen fram till Göteborgsvarvet?

Claes Danielsson
1971 • Västerås
#1
3 maj 2013 - 19:18
Gilla 
För knappt fyra veckor sedan sprang jag Paris marathon och väggade rejält vid 35 km, med resultat att jag med nöd och näppe kunde släpa mig i mål. Som ett brev på posten kom naturligtvis en förkylning några dagar efter loppet och knappt hann den försvinna innan jag åkte på fotbollsresa till Tyskland med allt vad det innebar av schitzlar och pilsner. Man kan med andra ord säga att återhämtningen inte direkt varit optimal efter loppet...

Nu ska jag springa Göteborgsvarvet om två veckor och funderar på hur jag ska disponera denna tid på bästa sätt. Någonstans i grunden känner jag ju att den marathonträning jag genomförde inför Paris finns kvar men jag känner mig samtidigt lite sliten i kroppen fortfarande. Känner spontant att jag skulle behöva varva upp kroppen med lite mer fart och funderar därför på att springa något i den här stilen:

Måndag: fartlek/tempo 7-8 km

Onsdag: fartlek/tempo 5-6 km

Fredag: Längre pass på kanske 15-17 km

Måndag veckan innan loppet: 5 km tävlingsfart

Har svårt att bedöma var jag ligger formmässigt just nu men tiden i Paris blev 3.47. Då gick jag som sagt var in i väggen, men höll 5.04-tempo i 32 km innan energin började bli på upphällningen. Tror jag hade kunnat hamna nedåt 3.40 om jag hade disponerat loppet bättre. Mitt personbästa på halvmara är 1.34 och sattes i Stockholm i september. I fjol på Göteborgsvarvet gjorde jag 1.40 och jag ser det som realistiskt att jag borde kunna hamna någonstans mellan dessa tider vid årets varv.

Springer ganska få pass i veckan, i regel två, och jag ser det därför som svårt att klämma in mer än ovanstående fyra pass med tanke på hur mitt löpande sett ut efter Paris marathon. Tror nog det skulle slita mer än toppa just nu.

Någon som har några idéer eller synpunkter gällande upplägget? Helst inget avancerat då jag inte har någon erfarenhet av intervaller eller pulsträning och det därför skulle kännas krångligt att börja trassla med sådant.

Tack på förhand! :)
Joakim Larsson
1978 • SKURUP
#2
3 maj 2013 - 21:45
Gilla 
Hoppa in i ngt färdig program här på sidan och kör de sista två veckorna. Ersätt intervallerna med fartlek. Lycka till!
Oldboy
1952 • Danderyd
#3
4 maj 2013 - 00:27
Gilla 
Föreslår att du provar att köra det längre passet nu i helgen eller på måndag, tror du behöver lite träningsvolym den närmsta veckan.
Komplettera med tävlingsfart och fartlek på sätt som passar. Hinner du kan du köra ett halvlångt pass med andra halvan i tävlingsfart t ex.
Karibou
1976 • Sundbyberg
#4
4 maj 2013 - 09:23
Gilla 
Håller med Oldboy här. Med 2 veckor kvar är det inte mycket man kan/skall ändra på. Underhåll bara av träningen du har gjort till Paris räcker långt. Denna vecka är kanske sista du skall ha mängd och långpass.

Det är så jag har lagt min träning i alla fall fram till GV (hade Boston mara som var ca samtidigt som Paris eller?)
Claes Danielsson
1971 • Västerås
#5
4 maj 2013 - 11:14
Gilla 
Okej, jag gör som ni föreslår och kör det lite längre passet på måndag (är upptagen i helgen) i stället och sedan de övriga passen med fartlek efter det. Tack för hjälpen!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.