Löpning Kost & Näring 35 inlägg 4070 visningar

LCHF och löpning

Jonas Zandelin
1967 • Oskarshamn
#1
18 juli 2013 - 06:20
Gilla
Började med LCHF för fyra dagar sedan (20-40 g kollisar/dag). Igår sprang jag min första runda med nya kosten och till min förvåning sprang 12 km utan att bli särskilt trött. Jag springer vanligtvis 3 ggr/vecka 8-13 km. Däremot blev tempot något långsammare än vanligt och pulsen ändå något högre. Sista kilometrarna fick jag små krampkänningar. I natt har jag vaknat ett par gånger med träningsvärk i benen, vilket är konstigt då jag är någorlunda van vid sträckan och att jag inte upplevde passet jobbigt. Reflektioner? Hur har första veckan varit för er som också kört LCHF-kost?
< < < 1 2 > > >
1972 • Norsholm
#2
18 juli 2013 kl 09:56
1 Gilla
Fyra dagar är inte mycket och frågan är väl om kroppen har fattat vad som hänt.
Krampkänningar är något jag fick mycket i början på mitt lchf-liv, oavsett om jag sprungit eller inte.
Jag lyckas bra med min löpning trots att min lchf är ganska strikt, men tydligen så går det sämre för vissa andra.
Lyssnade på Jonas Bergqvist för några veckor sedan och han säger att som vardagsmotionär så funkar det helt okej med lchf-kost, men ska man köra på en hög puls eller med riktiga utmaningar så får man en extra kick av extra kolhydrater.
Problemet är i mitt fall att dom gånger jag ökar kolhydraterna så skriker magen åt mig att jag är dum i huvet och den rösten är inget man vill ha på startlinjen eller under ett maraton.
Du får köra på ett bra tag till (några veckor) så får du se hur du går.
Mår du bättre med lchf-kost så är det antagligen en större lycka än att du inte kvalar in till Finnkampen i år heller.
1962 • Laholm
#3
18 juli 2013 kl 11:23
Gilla
La av efter ett par månader. Blev tröttare, inget blev bättre. Min svett luktade stark ammoniak . Nu äter jag vanlig husmanskost. Jag tror nog att det är lätt att vi får i oss för mycket reffinerade kolhydrater i våra liv men man ska nog inte göra LCHF det till en religion..........
1962 • Laholm
#4
18 juli 2013 kl 11:24
Gilla
edit ...raffinerade...
1980 • Huddinge
#5
18 juli 2013 kl 11:43
Gilla
Jag tror också på måttlighet... Kolhydrater fyller en funktion tyvärr är ju kolhydrater väldigt kaloririka (9kalorier/gram som fett) vilket innebär att man med mindre mat fyller sin kalorigräns..

En annan sak som kan vara bra att tänka på är att inte blanda kolhydrater och fett..

Således antingen protein och kolhydrater

Eller protein och fett (lchf)

Jag föredrar nr 1 för att man mår lite bättre då.. Och det gör det enklare att fortsätta på sikt..

Finns lika hur många varianter som helst.. Fast man ska inte fastna här vid datorn och läsa studier om bästa sättet att gå ner i vikt.. Utan ät mindre och tänk på det jag sagt räcker långt... Speciellt om du styrketränar och springer varje dag.. Hemligheten som alla undrar är helt enkelt kontinuitet .. Äta bra och träna träna träna
Mikael
1986 • Borås
#6
18 juli 2013 kl 12:10
Gilla
kolhydrater ca 4kcal/gram...
1969 • Stockholm
#7
18 juli 2013 kl 12:33
Gilla
Tror som Fredrik att 4 dar inte är tillräcklig tid att utvärdera en kostomläggning; jag har fastat 4 dar och sprungit, men jag drar inte slutsatsen att jag klarar mig utan fast föda för det :-)

Träningsvärken känner jag igen! Den känner jag ofta av om jag äter mindre under en period (av någon anledning).
1980 • Huddinge
#8
18 juli 2013 kl 12:51
Gilla
Jaa bra mikael, för längesen jag pluggade på det här..

En till nackdel med kolhydrater är ju att det är oerhört lätt att sätta i sig för mkt av dom
1972 • Norsholm
#9
18 juli 2013 kl 13:28
Gilla
Per....nae, religionen som enbart bygger på en människas sjuka tro kan vi såklart inte jämföras med...hahaaaa
Inte vill vi det heller.
1962 • Laholm
#10
18 juli 2013 kl 14:01
Gilla
@Fredrik, Jag tycker att LCHF-debatten i bland kan ligga lite åt det hållet, men ej hittils i denna tråd :)
1972 • Norsholm
#11
18 juli 2013 kl 15:05
1 Gilla
Per....Många tycker nog att det är fantastiska upplevelser efter många års kämpande där man om och om igen inte bara misslyckas utan och luras av statliga verk.

Jag har ledsnat att svara på kosttrådar här, men den här trådskaparen riktade verkligen frågan till mig som ätit lchf i ett och ett halvt år och som för två veckor sedan sprang maraton.
Jonas Zandelin
1967 • Oskarshamn
#12
18 juli 2013 kl 16:00
Gilla
Fredrik: men har du prövat att köra intervallträning eller träning med högre puls utan kolhydrater? Hur har det i så fall fungerat?

Thomas: senast jag gjorde ett försök med LCHF mådde jag skit redan efter ett par dagar och fick avbryta. Därför är jag förvånad att jag mått så bra och att löpningen även fungerar, även om det bara gått fyra dagar. Jag har trots allt inte ätit kollisar sedan i söndags och hade nog förväntat mig mer reaktion. Jag får vanligtvis väldigt lätt blodsockerfall och har ofta sötsug, därav som sagt förväntade jag mig mer reaktion från kroppen.

Läser för övrigt Jonas Berqvist bok nu om träning och LCHF, där han resonerar om bl.a. intag av kolhydrater inför tuffa träningspass även om man följer LCHF
1972 • Norsholm
#13
18 juli 2013 kl 17:25
Gilla
Jonas....Ja och jag tycker att det går bra. Ingen aning om det skulle kunna gå 10 sekunder snabbare/kilometer och ärligt talat så struntar jag i vilket. Finns inte på kartan att jag skulle stoppa i mig kolhydrater för att vässa mig på en träningsrunda på 18 km eller ett intervallpass. Är det däremot en tävling som är mara eller halvmara så mumsar jag glatt i mig en stor Coltingpannkaka (innehåller banan) innan, såklart med en hel del vispgrädde;-)
Vi får se hur det går på lördagens ultraintervaller, men då är det ju snacka om lågpuls så kanske går det bra. Känner jag att ägg och smör inte ger mig nog glädje så får jag tugga i mig ett antal pannkakor eller hemmagjord (lchf) ostkaka.
Jonas Zandelin
1967 • Oskarshamn
#14
18 juli 2013 kl 22:20
Gilla
Tack för inspiration Fredrik! Måste säga att jag käkat riktigt gott de fyra dagarna med LCHF. Tänkte jag skulle läsa någon av Coltings böcker när jag är klar med Jonas Bergqvist bok.
1979 • Karlshamn
#15
19 juli 2013 kl 09:14
Gilla
Angående krampkänningarna på natten är min gissning att du fått lite brist på magnesium.
1976 • Sollentuna
#16
19 juli 2013 kl 10:39
Gilla
Va kul att se en tråd som inte spårar ur direkt! Bra :)

Jag är själv sugen på att köra en period strikt low carb efter tävlingssäsongen. Får se hur det blir med det.
Jonas Zandelin
1967 • Oskarshamn
#17
19 juli 2013 kl 10:40
Gilla
David: jo jag har hört att det är vanligt. Nu är i alla fall magnesium inhandlat, så får vi se om det hjälper.

Måste säga att jag mår fantastiskt bra efter fem dagar utan kolhydrater eller strikt begränsat för att vara korrekt. I kväll tänkte jag köra kortintervaller, så vi får väl se hur det går. Som Fredrik skriver bryr inte jag heller mig inte om några sekunder hit eller dit, så länge det fungerar i stort och kroppen känns bra
1969 • Stockholm
#18
19 juli 2013 kl 11:08
2 Gilla
Claes: det funkar fint så länge det inte skrivs en massa dumt visar ju erfarenheten, kläm i med att frukt är sämre än strösocker, potatis är dålig mat eller att en frisk människa som käkar havregrynsgröt får ett blodsocker som åker bergodalbana och avsluta med att kalla alla som äter en varierad kost för "sockerslavar" så ska du se att vi är on the highway to hell! :-)

Eller så orkar ingen för alla njuter semester...
andreas dahlstrom
1974 • Landskrona
#19
19 juli 2013 kl 13:17
Gilla
Ni som kör LCHF, varför började ni med det?

Många som kör LCHF menar att dom mår fantastiskt mycket bättre av det. Och det här verkar lite konstigt. Jag bryr mej väldigt lite om kohydrat-protein-fet förhållandet i vad jag själv äter. Jag äter vad jag gillar. Nu gillar jag iofs inte läsk och godis nåt vidare men potatis-ris-pasta är fint. Typsik blandkost kanske och för det allra mesta i rimliga mängder. Sover jag som jag ska så är jag pigg hela dan. Jag är inte fet. Jag har inga av dom här mystiska svängningarna/dipparna det kan pratas om. Jag har inget sötsug. Jag behöver inte äta ofta om det inte passar. Jag klarar mig länge utan mat om det skulle behövas utan att bli tokig på nåt sätt. Jag mår som en prins helt enkelt. Och det är här det blir konstigt när jag hör hur fantastiskt bra nån mår av LCHF... om ni inte gjorde det innan, hur i hela friden åt ni då? Läsk och snask hela dan eller? För om man går från läsk och snask till LCHF låter det rimligt att man tycker man mår überbra efter skiftet.

Enlight me plz....
1980 • Huddinge
#20
19 juli 2013 kl 13:43
Gilla
Jag tror det är mkt psykosomatiskt,

Mår bra gör jag också nästan oavsett vad jag äter...

Tror på måttfullhet i alla avseenden så mår man bra.. Oavsett vad..

(Jag äter mycket åt lchf-hållet)
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.