Löpning Träning 4 inlägg 3504 visningar

Optimal träning? Pulszoner.

Mikael Eriksson
1974 • Märsta
#1
8 augusti 2013 - 13:03
Gilla
Det beror nog på vad du vill uppnå med din träning, om det du gör nu fungerar och tillfredställer ditt behov av träning utan att du skadar dig ser jag inget alls fel i ditt tänk.

Men om du vill bli en bättre löpare, och på sikt springa längre bör man kanske tänka lite anourlunda och träna olika typer av löppass.

Ett effektivt träningspass för mig är ett pass som på ett effektivt sätt ger mig den effekten jag strävar efter med just det passet, det behöver nödvändigtvis inte handla om att det ska vara tidseffektivt eller VO2MAX höjande.

Om jag springer coopertest så blir det väldigt hög puls och nära max, om jag kör en snabbdistans blir det ganska ansträngande och långpass för mig är effektiva om dom är långa och så vidare.

Allt utgår från vad du vill med din träning.
Mikael Eriksson
1974 • Märsta
#2
8 augusti 2013 kl 13:52
Gilla
Ja den stora risken med att alltid köra max varje pass är ju att din kondition förbättras så mycket fortare än vad kroppen hinner med att bygga upp i styrka och stabilitet, med skador som följd.

Bo Engwall
1955 • Uppsala
#3
8 augusti 2013 kl 19:12
1 Gilla
Re Johanna

Kondition är lite luddigt begrepp liksom snabb :-)

Du kommer inte ORKA löpträna så mycket nära din maxpuls som behövs för att nå långt.

Vill du bli mycket bättre på tävling 5-10 km så gäller att öka löpmängden och det kan med fördel ske med flera långa pass som går i ett tempo du nätt och jämt kan prata under.

Det räcker ofta med totalt 10-20 km fartlöpning, som snabbdistans 5-7 km i högt men kontrollerat tempo, intervallpass (typ 5 x 1 km) i ännu högre tempo och korta lopp, i veckan och ändå bli riktigt bra.

Resten av löpträningen kan gå i prattempo och det kan röra sig om t ex 30-130 km ytterligare i veckan beroende på hur hårt man satsar och har kommit i sin utveckling.

Det är svårt att ge några exakta pulzoner där träningen ska ske eftersom det är väldigt individuellt och oxå beroende på ens utvecklingsskede .
Rasmus
1996 • Nacka
#4
19 maj 2014 kl 19:03
Gilla
jag skulle säga såhär att det är mycket viktigt att man kombinerar med intervaller, distans, snabbdistans, och snabbhetspass. Beroende på tid, hur vältränad man är så är det svårt att säga hur många av de olika pass man bör lägga in.

Distans - beroende på vilken sträcka du siktar på att träna/tävla så bör km antalet ligga någonstans 5-30 km i en behaglig fart.

Snabbdistans- 4-10km upprätthålla farten som motsvarar den sträckan du valt fast endast halva distansen.

Interaller (60sek snabbt - 30 sek vila) *8 repetitioner i två set med 4 min seriepaus eller 3min i 7 repetitioner med en minuts vila.

snabbhet- 100m med 10 repeditioner vilan ska vara mellan 2-4 minuter
*Uppvärmning/ ner jogg på samtliga pass.
*styrka/stretch är upp till dig hur mycket tid du vill lägga.

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.