Löpning Kom igång 5 inlägg 1113 visningar

Träna efter pulszoner

Jessica
1992 • Växjö
#1
16 juli 2023 - 09:43
1 Gilla
Hej!
Jag håller på och löptränar lite försiktigt på mitt löpband. Förut tränade jag bara utefter ett schema med intervallet men det blev för jobbigt. Jag hängde inte riktigt med och jag blev yr av överbelastning. Det gjorde att jag antingen blev sjuk eller helt enkelt inte ville/orkade.

Nu har jag istället börjat träna enligt pulszoner. Försöker hålla mig i zonen konditionsträning, möjligtvis lite uppe på tröskel ibland. Det är jätteroligt att springa nu.

Jag har utmattning i botten så därför är jag lite extra känslig. Annars vet jag att många säger att man ska tvinga sig själv och det ska vara jobbigt. Men jag vill inte träna så mer, var uppe på tröskel/högintensiv träning nästan ständigt och det kändes inte alls bra.

Men att träna så här känns riktigt bra. Jag kör alltså intervaller och springet så länge jag håller mig inom zonen konditionsträning. När jag kommer upp på tröskel går jag en stund. Är det ett bra upplägg?

Mvh Jessica
1982 • Mariannelund
#2
16 juli 2023 kl 20:12
3 Gilla
Ett upplägg som du trivs med och får dig att vilja träna är ett bra sätt att träna på.

Jag körde förra vintern efter puls på mitt löpband. Då löpbandet visar helt fel fart så är puls det enda som jag kan träna efter på löpbandet.

Jag tycker att man lär känna sin kropp ganska bra när man tränar efter puls på löpband. Man lär sig i vilken puls det är behagligt att springa i och vart gränserna går.

Efter några månader så kanske man klarar en högre hastighet på samma puls.
Niklas Solsjö
1983 • Borgunda
#3
17 juli 2023 kl 16:40
1 Gilla
Träna det du mår bra av så kroppen håller ihop. Jag har det tufft om jag kör för hårda pass utan att vara genomtränad för det och blir riktigt sliten precis som du nämner. Man får vara snäll mot sig själv och inte jämföra sig med andra för mycket. Var och en känner sin egen kropp och ork bäst.
1954 • Falun
#4
17 juli 2023 kl 21:18
Gilla
Ja, det låter som ett bra upplägg. Alla är vi olika, men många tenderar att träna passen för hårt så då kan det vara bra med pulskontroll.
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#5
17 juli 2023 kl 21:32
2 Gilla
Bara kör Jessica! Känns det rätt så är det rätt!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.