Löpning Träning 8 inlägg 776 visningar

Vad är mina korrekta pulszoner?

1997 • Göteborg
#1
3 juni 2025 - 11:55
Gilla
Hej!

Jag har löpt i ca. ett år (27 år gammal man) regelbundet, dessförinnan lite då och då. När jag köpte min Garminklocka för ett år sedan så ställde den in mina pulszoner främst efter den klassiska beräkningen 220-ålder, men jag misstänker att detta inte stämmer med verkligheten och jag skulle vilja få mer exakta zoner då jag tänkt börja löpa efter detsamma.

En anledning att jag starkt tror att mina zoner ej stämmer är att jag sprang Göteborgsvarvet för två veckor sedan och då visar klockan att jag låg i pulszon 5 (>175) i 91 % av tiden. Detta ska väl vara omöjligt?

Så min fråga är hur jag får mer koll på mina pulszoner, utan att springa med mask hos en läkare?

Tacksam för svar!
Karl Sjödahl
1981 • Anderslöv
#2
3 juni 2025 kl 12:28
Gilla
Utan att göra ett laktattest så kommer det endast vara en uppskattning. Men även om man gör ett riktigt laktattest så förändras förutsättningarna dag för dag så man ska behandla pulszoner som just uppskattningar och rekommendationer men inte en absolut sanning.

För att svara så nej det är inte rimligt att ligga i zon5 i 91% av en halvmara, det är fysiologiskt omöjligt skulle jag säga. Ditt problem känns snarare att din inställda maxpuls är inte korrekt än att zonerna är problemet. Det finns lite olika sätt att själv försöka lista ut ens maxpuls, här är en https://www.marathon.se/utrustning/pulsbaserad-traning/sa-gor-du-ett-maxpulstest

Lycka till.
Leif Nilsson
1957 • Växjö
#3
3 juni 2025 kl 13:11
Gilla
Det finns iaf 3 olika sätt att räkna ut sin maxpuls, (schabloner), utan att göra fystester. Googla så hittar du säkert dem. Sen kan du ju alltid jämföra vad du får fram med vad du hade på några tuffa intervall/backpass tidigare, tex
1984 • Tyringe
#4
3 juni 2025 kl 13:51
1 Gilla
Så här kan du göra ett helt okej maxpulstest på egen hand (förutsatt att du har en extern pulsmätare och inte förlitar dig på klockans handledsmätning som inte är reliabel alls).
https://www.marathon.se/utrustning/pulsbaserad-traning/sa-gor-du-ett-maxpulstest

Då vet du på ett ganska säkert sätt din maxpuls. Problemet kvarstår dock till stor del då du inte får något värde på LT1- och LT2-trösklarna genom att veta din maxpuls. Detta behöver du göra ett laktattest för att ta reda på. Annars kommer klockan endast grovt uppskatta dina trösklar och zoner utifrån maxpulsen, som egentligen bara anger ditt personliga tak, den säger inget om var du bryter LT1 respektive LT2.

Så rent krasst behöver du göra ett kontrollerat laktattest med pulsmätning för att någorlunda kunna ange några pulszoner (som i nästa led kan problematiseras ytterligare, det finns en anledning till att eliten mäter laktat även på sina träningspass och inte förlitar sig på pulsen.)
#5
6 juni 2025 kl 09:33
2 Gilla
Uträkningarna är bara lotteri. Ska man veta maxpuls så är det maxpulstest som gäller.
Stockholm
#6
6 juni 2025 kl 23:34
Gilla
Snacktestet är fullgott för att avgöra LT1, den dagliga variationen i puls är större än vad ett enda laktattest säger. Garmins test för LT2 har åtminstone för mig visat väldigt likt resultat som laktattest. Annars finns det även ett löptest för att hitta LT 2 genom att springa i tre minuter all out och och utifrån det räkna ut sin ”critical speed” genom att mäta hur långt man kom totalt respektive de sista 30 sekunderna. Detaljer kan man hitta hos William Valkeaojas podd Tankar om träning, men jag har inga länkar på lager, jag minns bara att han pratat om det och det lät inte som ett kul test att göra ;-)
Karl Sjödahl
1981 • Anderslöv
#7
7 juni 2025 kl 07:05
Gilla
För mig stämmer inte Garmins beräkning på LT2 jämfört med ett laktattest. Garmin har hoppat mellan 164-167 medan ett riktigt laktattest sa 173. LT1 för mig är även rätt hårdare än snacktest.

Allting handlar till slut om hur seriös man är med sin träning, ska man träna enligt pulszoner/tröskel så behöver man mäta laktat regelbundet. Om man är ok med att det inte är helt korrekt så är det troligtvis fullgott att göra ett laktattest för få någon slags uppfattning och sen försöka basera det på uppskattad ansträngning. Men utan ett laktattest ser jag ingen mening med att bry sig om pulszoner alls.
Stockholm
#8
7 juni 2025 kl 10:38
Gilla
När du gör laktatesten, hur mycket varier de med dagsformen och hur har du mätt upp vilken laktatkoncentration som motsvarar LT1 och LT2 för dig?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.