Löpning Träning 6 inlägg 6295 visningar

Ersätta ett pass löp/jogg med crosstrainer

Lars O
1978 • Sandviken
#1
15 augusti 2013 - 08:01
Gilla
Hej,

Som rubriken antyder (eller ja, säger...) undrar jag om det här med att byta ett pass spring mot crosstrainer. Anledningen är att jag i perioder upplever att jag får begynnande och ibland utvecklade bekymmer i främst knän så fort jag närmar mig den minimum av träningsmängd jag tror mig behöva för att utvecklas (fart & uthållighetsmässigt).

Därför funderar jag på att dra ned på springet (åtminstone i perioder) o ersätta m ett eller ett par pass på crosstrainer. Frågan till er som vet är egentligen: kan man göra så och ändå utveckla sin löpning?

Min lilla erfarenhet på crosstrainer säger att det åtminstone känns som att den aktiverar stora delar av samma system som jag använder vid löpning(?).
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#2
15 augusti 2013 kl 08:29 Redigerad 15 augusti 2013 kl 08:29
Gilla
Det beror ju på vad man utgår ifrån.

En löpare som tränar t ex löpning 3-6 ggr i veckan med en bra mix av fartlöpning och distanslöpning, slår sannolikt, allt annat lika, "sig själv - i crosstraineralternativet" på sikt om ett av löppassen ersätts med crosstrainer.

Men blir man ändå skadad med så många pass och kan ersätta det passet med crosstrainer och undvika skada är det rimligt att ha viss positiv effekt, men gissningsvis rätt marginellt jämfört med löppasset.
Undantag om crosstrainern bättrar på någon direkt svag länk i löpningen.

Kortare svar : Viss nytta, kanske :-)
1970 • Hörby
#3
15 augusti 2013 kl 08:50
Gilla
Jag har kört en del med crosstrainer från och till när jag känt mig sliten. Vet inte hur mycket skillnad det gör men det borde i varje fall vara bättre än att sitta i tv-soffan. Man slipper också rastlösheten som kan komma när man inte tränar alls på ett tag.
Lars O
1978 • Sandviken
#4
15 augusti 2013 kl 09:02
Gilla
Tack för era svar. Jag inser att crosstraineralternativet såklart inte är bättre än att löpa - men min fundering är om man kan fortsätta att utvecklas som löpare/joggade med mindre mängd spring o ist crosstrainer. Konditionen bör väl kunna utvecklas iaf?

Och om man tar bort ett pass löpning, skall man då ta bort intervall, långpass eller distanspass?

Bo Engwall
1955 • Uppsala
#5
15 augusti 2013 kl 09:46
Gilla
Tränar du flera distanspass i veckan är det nog mest rimligt att skippa ett sådant.

Löpkapaciten når ju alltid en platå efter en viss given insats efter någon tid, kanske ett halvår-år så naturligtvis kan du utvecklas även med crosstrainer om du har ökat din träningsdos generellt rätt mycket senaste halvåret t ex, men platåns nivå blir normalt lite högre i löpalternativet.
Lars O
1978 • Sandviken
#6
15 augusti 2013 kl 11:26
Gilla
Ok, det låter rimligt. Tack för svaren!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.