Löpning Skador & Rehab 12 inlägg 16902 visningar

Smärta fotvalv och inre fotknöl

1979 • Söderhamn
#1
6 september 2013 - 10:06
Gilla 
Jag rådfrågade er tidigare i år om underbensproblem ( http://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=33600 ) och nu är det dags igen fast denna gång mer fotrelaterade.

Det hela började, tror jag, under ett terrängpass i slutet på juni där det högg till i fotvalvet och en lätt brännande smärta uppstod. Jag hade tidigare varit lite lätt öm i fotvalvet efter längre pass men ingenting som gav upphov till oro. Ömheten har efter det passet gått upp och ner men aldrig besvärat mig under löpningen, jag har dock varit mer eller mindre trycköm i båtbenet (tror jag det heter) sedan händelsen och det är alltså ner på sidan/undersidan av foten. Jag har ringat in området på bilden nedan.
http://www.sundberg.it/images/foten_1.jpg

Under löpningen kommer också gradvis en smärta/obehag ovanför fotknölen, dock inte mot skenbenet utan i mjukdelarna precis bakom, mellan skenben och hälsena. Denna känning går att hålla lite i schack när jag tar kortare steg och nästan överdriver framfotalandning eller när jag medvetet lägger vikten på insidan av foten när jag går eller springer.

Jag började också få besvär med vad jag tror är benhinnorna, brännande känsla precis ovan inre fotknöl, mitt på skenbenet i början på augusti så jag lade i princip ner löpningen under 3 veckor för att börja om. Första passet efter det, 26:e augusti, var kort, cirka 3 km och jag hade inga besvär under löpningen och dagen efter kändes också helt okej så några dagar senare gav jag mig ut igen, denna gång lite längre, 5 km och det kändes också bra.

Näst senaste passet började det smärta i skenbenet igen och även känningar i fotvalv och det andra området jag ringat in. Och efter passet igår är jag även öm mellan fotvalvet och fotknölen (se bild nedan). Det området känns också lite svullet i förhållande till vänster fot. Denna ömhet kan jag stundvis trigga genom att böja tårna uppåt.
http://www.sundberg.it/images/foten_2.jpg

Jag funderar om dessa problem kan vara relaterade till överbelastningsproblem i vaderna jag hade i våras i någon form men mest intressant är ju att försöka ta reda vad som är galet. Min bror sprang bakom mig igår och såg ingenting direkt uppenbart konstigt i löpsteg eller så men det behöver ju inte betyda något i sig. Skoval påverkar inte heller, jag har olika typer att växla mellan. Underlag påverkar i viss mån, hårdare underlag gör att benhinnorna/sken svarar fortare. Jag har heller inga som helst känningar av någon sort på vänster sida.

Vad tror ni det kan vara? Tibialis Posterior-senan? Den fäster ju i båtbenet och passerar fotknölen och de områden jag ringat in väl? Är det vårdcentralen eller sjukgymnast jag bör vända mig till första hand?
1952 • Varberg
#2
6 september 2013 - 16:27 Redigerad 6 september 2013 - 16:41
Gilla 
Börja med att trycka ned på benet på ovansidan av foten precis framför inre fotknölen för att kolla om det kan vara en stressfraktur i fotens båtben. Tryck på båda sidor för jämförelse.
Edit: Kollade bilden på det inringade området. Stämmer inte riktigt med båtbenet tror jag, men kolla ändå för att utesluta den orsaken.
1979 • Söderhamn
#3
6 september 2013 - 18:29
Gilla 
Provade att trycka på ovansidan av båtbenet men det framkallade ingen smärta. Det är bara ner på insidan, nästan undersidan, jag är trycköm, lite svårt att rita exakt men det känns som om det är där jag tror senfästet för tibialis posterior sitter.
Annelie
1971 • Skövde
#4
6 september 2013 - 19:27
Gilla 
Liknar ganska mycket de problemen jag kan få när jag springer långt. Fick "bryta" 24h efter 12h pga smärtan. Jag tror att mina problem härstammar från vaderna och att det är muskel/senfästen vid fotvalvet som irriteras/överansträngs.

Titta på mitt blogginlägg och se om det liknar dina besvär. Vad man ska göra åt det vet jag dock inte. Jag har aldrig sökt vård för det.
http://iammissevil.blogspot.se/2013/08/hosttraning.html
Peter Lindmark
1969 • Åmotfors
#5
6 september 2013 - 21:48
1 Gilla 
Jag tror Anneli är rätt ute.

Jag har under detta och föregående år slitit en hel del med bekymmer som i mycket liknar era beskrivningar.
Även om det i mitt fall också finns stark koppling till "falsk ischias" har jag märkt att jag kan avlasta smärtan i området ni beskriver genom ett litet trick jag fann en länk till här på jogg.se, förstås... ;)

Det går ut på att finna området där de nämnda senorna fäster inne i vaden.

Genom att sitta ned och placera detta område över andra benets knä och således djupmassera har jag nått bra resultat - åtminstone som avlastning.
Redan innan tårarna torkat kan jag känna en tydlig bättring.

Just nu återfinner jag förstås inte länken, så jag hoppas ni klarar testa detta efter min beskrivning utan att slå knut på er...;)
Annelie
1971 • Skövde
#6
6 september 2013 - 21:53
Gilla 
Hjälp Peter! Kan du komma och knyta upp mig!!! ;-)

Jag har försökt få till djupmassagen med hjälp av bla foamroller, piggmassageboll och tummarna. Funkar ganska bra det också.
Peter Lindmark
1969 • Åmotfors
#7
6 september 2013 - 22:11
1 Gilla 
:))

Jovisst!
Med ett förflutet i "Knutknåparnas Riksförbund" ska inte det vara något problem...

Och nu fann jag länken: http://www.triggerpointbook.com/plantarf.htm
1979 • Söderhamn
#8
9 september 2013 - 09:13
Gilla 
Annelie, det låter onekligen som att vi lider av samma problem men hur blir vi av med det?

Jag har testat Peters trick med knäet mot vaden men vet inte om jag gör rätt. På någon fläck smärtar det ganska ordentligt när musklerna glider över varandra men i övrigt känner jag inte så mycket, kanske är jag på fel plats i vaden?
Annelie
1971 • Skövde
#9
11 september 2013 - 05:47
Gilla 
Efter mitt 24h-lopp så har jag förvisso vilat en hel del, jag drog i mig en kur voltaren för att få bort inflammationen, och nu börjar jag komma igång med löpningen ingen. Min plan är att satsa på att stärka fötter och vader. Jag springer nu framförallt i VFF eller andra barfotaskor (jag är redan van vid att springa i sådana skor, men har inte gjort det så mycket under året). Förhoppningsvis kan denna "styrketräning" förebygga mina problem.

Nästa gång jag springer ultra funderar jag på att använda ett par skor som inte har någon slags uppbyggnad under hålfoten (jag upplevde att det förvärrade problemen) samt som har runt 6-8mm drop. Detta för att skona vaderna som jag tror är den utlösande faktorn för mina problem.

Jag kommer nog också att säkerställa att jag inte har någon inflammation som ligger och gror i fötterna innan loppet genom att äta lite voltaren dagarna innan. Ja, jag vet att medicinering inte är att föredra, men ibland kan det vara det minst dåliga alternativet.

Jag tror att vanlig styrketräning som tåhävningar etc inte har så stor effekt eftersom det inte efterliknar de belastningar som fot och vader utsätts för när man springer. Därför blir VFF mitt medel för funktionell styrketräning. Detta kompletterat med stretch och lite egenmassage.

När jag hade mina problem i höstas upplevde jag också att VFF var de skorna som fungerade bäst och där gjorde det minst om i fötterna. Kanske för att fotens rörlighet inte hindras.

Jag springer på mina flesta pass runt milen, och jag upplever inga problem. Det lät som om du fick dina problem mycket tidigare under ett pass.
1979 • Söderhamn
#10
11 september 2013 - 09:07
Gilla 
Liksom du Annelie har jag också upplevt något mindre besvär i mindre uppbyggda skor (X-Talon 212, Trailroc 245) men jag får som sagt problem redan 4-5 km, inte så att det gör ont nödvändigtvis men jag blir trycköm.

Jag är tämligen övertygad om att det är löptekniskt betingar på något sätt. Jag blir aldrig riktigt avslappnad i min löpning och min naprapat satte griller i huvudet på mig i våras då jag överbelastade vadmuskulaturen på samma sida. Jag fick för mig att jag sjönk ihop med foten efter en, felaktig, reaktion från hans sida. Det visade sig senare inte stämma men 3 månader löpandes med ett ständigt tänkande på fotisättningen gör inte mycket gott :)

Just nu har jag gått tillbaka till början helt när det gäller distanser. Min sambo har precis börjat jogga, hon har lidit av hälsporre och övervikt så hon kör ett program som kombinerar gång med väldigt korta sträckor löpning för att sakta bygga upp slitstyrka. Första passet var 1½ km gång och 500 meter jogg enligt programmet, sen ökar man 3% på joggen/löpningen per pass. Så jag hakade på henne fast jag kör 1-1½ km och efter de två första gångerna nu känns det relativt okej.

Det som gnager är ju dock att inte riktigt säkert veta vad som är skadat/irriterat i underbenet och foten, speciellt efter att hela säsongen gått förlorad och alla tänkta lopp blivit inställda (förutom ett). Det är bara min andra löparsäsong men det har slagit hårt rent mentalt.
Annelie
1971 • Skövde
#11
11 september 2013 - 17:28
Gilla 
Jag kan kanske lugna dig (?) med att jag har haft känningarna i vänster fotvalv mer eller mindre sedan 2010 vill jag minnas. Jag har sprungit hela tiden. Ibland har det känts mer, ibland inte alls. Men jag har aldrig upplevt att det har blivit riktigt illa så att jag inte kan springa alls, och det har som sagt kommit och gått. Is, massageboll, golfboll och tunna skor har underlättat.

Jag springer på trots att det gör ont, och jag upplever inte att det har blivit några bestående problem. Det har försvunnit efter någon månad. Man kan säga att jag kör efter metoden "det sliter till sig" och det mesta brukar försvinna med lite mer träning. Men jag känner min kropp och vet att det brukar fungera, och jag vet vilken typ av smärta och problem som jag kan nyttja denna metoden på... Jag uppmanar inte dig att göra samma sak. Du känner nog din kropp bäst.

Peter Lindmark
1969 • Åmotfors
#12
11 september 2013 - 20:06
Gilla 
@Mattias:

Det fungerar inte att tänka fram ett löpsteg eller fotisättning - det blir krampaktigt och onaturligt.
Det fungerar inte att låta ett par skor bestämma hur kroppen ska springa heller - blir oftast problem.

Du har egen erfarenhet av detta, vilket bådar gott för din del!

Att springa i skor som inte bråkar med fötter och ben, att slappna av och låta kroppen sköta löpningen. Sånt tror jag på.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.