Löpning Träning 3 inlägg 2583 visningar

Hur ofta och hur länge - Nybörjarråd

1978 • vetlanda
#1
26 september 2013 - 10:52
Gilla
Hej

Nu har jag fått nyttiga kosttips på kost och träningsforumet. Nu är det träningspassen jag behöver se över.

Jag började springa för en tid sedan. Igår sprang jag 8.5km. Sista två veckorna har jag testat att öka från 5.5km till 6.5km vilket inte var några problem.
Jag har på sista tiden sprungit 5-6 dagar i veckan.

Jag skulle behöva hjälp med någon form av schema. Jag misstänker att 6 dagar i veckan, övervikt samt ganska otränad kommer göra att jag skadar mig förr eller senare.

Är 5 dagar med sikte på att snitta på 7-8km hyfsat? Ökar jag när det känns "lätt" eller handlar det hela tiden om att pressa sig själv?

Jag är fortfarande väldigt långsam men anser att snabbheten kommer med tiden, jag har ingen brådska att skaffa mig tider.
1983 • Halmstad
#2
26 september 2013 kl 11:33 Redigerad 26 september 2013 kl 11:36
Gilla
Mitt tips är att dra ned till 3 dagar i veckan och sedan komplettera med styrka om du vill träna många dagar i veckan. Bål, höfter, knän, fötter. Även om musklerna känns pigga så kanske dina leder och senor inte är det. De tar längre tid på sig att anpassas.

Edit: Börja logga dina träningspass också om du inte gör det. Det är lätt att missa vilodagar/lättare pass när allting känns kul och flyter på. Då kan du också analysera och lära av dina erfarenheter.
1971 • Nykvarn
#3
26 september 2013 kl 13:21
Gilla
Jag håller med Daniel, satsa på att etablera en vana nu till en början, att få det att bli självklart att ge dig ut och springa 3-4 gånger i veckan även nu när det blir mörkare och kallare.

Vill du träna mer än så kör lite styrka/gym, finns massor av trådar om t ex styrketräning för löpare etc.

Satsa så småningom på att variera dig lite så att inte alla pass är lika långa, går på samma runda och i samma hastighet, spring en gång i veckan lite längre men lite långsammare, en gång i veckan lite fortare men kortare men det är i nästa steg.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.