Löpning Tävlingar & Motionslopp 5 inlägg 5208 visningar

Lägga om tiden efter avbruten träning inför maraton?

1983 • Västerås
#1
5 november 2013 - 21:30
Gilla 
Ska springa maraton i Nice på söndag 10/11. Träningen har fungerat utmärkt där jag känner att jag avancerat både fysiskt och psykiskt och har tränat inför att springa denna maran på under fyra timmar. I oktober drog jag dock på mig en förkylning och jag fick helt lägga ned träningen i tre veckor. Känner nu när jag startat upp igen (två veckor innan loppet!) att det tagit endel både konditionsmässigt och känner att benen inte alls är lika pigga. Orkar springa i samma tempo som innan men har ju känts mer i kroppen efteråt. Sprang mitt första maraton i sthlm i juni så hoppas ju att den erfarenheten samt träningen ska räcka även nu. Min fråga är nu om det är realistiskt att springa på den tid jag hade tänkt eller om jag ska sänka kraven och lägga på en kvart/halvtimma?

Tacksam att höra hur ni resonerar eller har gjort när sjukdom ”förstört” en uppladdning.
1984 • Stockholm
#2
6 november 2013 - 20:25
Gilla 
Jättesvårt att svara på givetvis eftersom det är väldigt individuellt. Om jag själv varit i samma sit så hade jag nog gått ut i 4-timmarstempo och hoppats att det håller hela vägen. Men det är jag det.

Ett annat alternativ är väl att gå ut kanske 10-15 sek långsammare per kilometer än vad du hade tänkt. Det är ju såklart rimligt att tro att du tappat litegrann, men en halvtimme låter väldigt mycket tycker jag.

Ska dock sägas att jag inte ens sprungit min första mara än, utan jag utgår enbart ifrån vad jag hade tänkt (gissat) i samma situation.
Oldboy
1952 • Danderyd
#3
6 november 2013 - 22:37
Gilla 
Jag vet ju inte om du reggat all träning här på jogg, det ser ut som om du har väldigt ont om riktigt långa pass, även utan förkylningen tror jag du är för dåligt tränad för att klara maran under fyra timmar om du inte har en del extra långpass framför allt i bagaget. Och tre veckors bortovaro sänker konditionen rätt ordentligt. Jag tycker du ska strunta i tiden och se till att få en härlig upplevelse! Du kan ju prova att gå ut i ungefär 6min/km men räkna med att du kan behöva gå en del sista milen - bestäm då att du exv går en minut och springer fem så att du inte tappar alltför mycket tid på att "vänta tills du känner dig piggare". Om du har ett bekvämt tempo som är lite långsammare men ger dig ett bra flyt så välj det i stället.
Lycka till! Tror det är ett härligt lopp, sabba det inte genom att fokusera på tiden när du inte kunnat träna fullt, njut i stället maximalt!
1983 • Västerås
#4
7 november 2013 - 05:26
Gilla 
Tack för svaren...nej har inte fått in så många långpass som jag tänkt tyvärr. Kör på mitt självförtroende och hoppas det tar mig runt. Men tänkter att jag springa runt >6 min/km för att inte riskera för mycket att behöva bryta. Kommer ju fler lopp också :) ska bli kul!
1983 • Västerås
#5
10 november 2013 - 19:34
1 Gilla 
Helnöjd, sprang på 4h 8 min! Nästa blir under 4h :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.