Löpning Träning 3 inlägg 3131 visningar

Lägga upp träning, inför storlopp...

1982 • Dala-järna
#1
26 april 2010 - 08:34
Gilla
Hej jag har har en fundering på att springa lidingöloppet...
Jag springer 5km varannan dag hur ska jag lägga upp min träning för att komma upp i de sträckor som 3 mil? just nu så springer jag på mycket flack- asfalts teräng.... men kommer gå över till väl kuperad teräng bara det torkat upp i skog och mark...

Så det jag vill veta är:
Hur långt ska jag springa per gång och hur ofta...
Fredrik Johansson
1981 • Lund
#2
26 april 2010 kl 15:11
Gilla
Hej Staffan.
Hur ofta du skall springa kan bara du svara på. Hur ofta du väljer har betydelse för hur snabbt du kommer kunna springa Lidingöloppet. Men det funkar ju bra med tre till fyra gånger i veckan som nu. Det första du behöver göra är att differentiera dina olika löppass.

Ett förslag är följande: Ett pass blir långpass som du successivt ökar. Du behöver inte ha sprungit så långt som tre mil innan tävling men över två mil är nog att rekomendera. Ett andra pass kan med fördel vara fartlek i kuperat terräng. Använd backarna aktivt för att få naturlig intervallträning och backträning i ett. Börja med fem kilometer som du kör nu och öka på om det känns rätt. Här är farten viktigare än sträckan. Ett tredje och ibland fjärde pass i veckan kan vara vanlig distans. Försök att öka ett av dem lite granna - upp mot en mil fram i sommar. Du kan med fördel öva på nedförslöpning i lite snabbare tempo under distansträningen för att vänja kroppen vid den belastningen. Det andra distanspasset blir ett återhämtningspass - dvs. inte allt för långt och inte allt för fort.

Jag skulle också föreslå lite löpskolning på distanspasset och coreträning, excentriska tåhävningar och eventuellt ett alternativpass som simmning, cykling, spinning eller gympa.

Mvh

Fredrik
1982 • Dala-järna
#3
27 april 2010 kl 08:14
Gilla
Tack Fredrik för svar..
Ska tillägga att jag har ganska kraftiga ben (inte tjock utan muskulösa) och inga löparben igentligen, får lätt syra hur ska jag göra mot det...
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.