Löpning Träning 11 inlägg 12917 visningar

Alltid trött i benen

Nisse Rydblom
1960 • Åkersberga
#1
29 juli 2008 - 10:40
Gilla
Halloj,

Jag är en nybörjare (fortfarande) som försökt jogga 2-3 ggr i veckan under sommarmånaderna de 3 senaste åren. Springer inte så jättelångt (20-30 min) per gång. Dock är jag nog typen som "kör slut på mig" och alltid springer mot klockan för att motivera mig.... Ligger runt 5:20/kilometer.

Jag har en sak som irriterar mig och det är att jag jämnt är trött i benen. Både efter passen, men även direkt när jag börjat ett pass. Känns som benen jämt är fulla av bly. Jag försöker stretcha benen regelbundet (förutom efter passen, även varje morgon och kväll).

Denna trötthet komer även efter en golfrunda...

Några tips och/eller idéer hur jag kan bli av med detta?

/Nisse

1976 • Alingsås
#2
29 juli 2008 kl 11:35
Gilla
Ditt tempo är högt för att vara nybörjare och säsongare Jag hade börjat med att dra ner till 6 min. Du vinner inget på att "köra slut", kanske därför du är trött och inte hinner "ladda om" Jag brukar motivera mig med motionslopp emellan
1979 • Strängnäs
#3
29 juli 2008 kl 11:45
Gilla
Jag kände mej alltid trött i vaderna förut och har kommit fram till att jag var för dålig med nedjogg efter passet, nu kör jag alltid det och benen känns bra, Nu vet ju inte jag hur du gör men det kan ju vara något att tänka på iaf.
Gurra Limebranch
1983 • Oskarström
#4
29 juli 2008 kl 11:46
Gilla
Kontinuitet, kontinuitet, kontinuitet! Det är A och O när det gäller löpning tycker jag. Träna året om!

Har du gjort någon hjärtkoll de senaste månaderna/åren? Att bli trött i sig är ju inget farligt förstås, men du beskriver att du är trött näst intill innan passet börjar och att du även är trött efter en golfrunda. Jag vet inte hur långt man promenerar då, men kanske vore det skönt med "läkargodkännande" innan du fortsätter analysera vad som kan vara ditt bekymmer?
Testa även att sänka tempot och känn efter hur det känns före, under och efter.
Johan I
1987 • Örebro
#5
29 juli 2008 kl 11:54 Redigerad 29 juli 2008 kl 11:56
Gilla
Tergat:
Han är trött i benen...

Nisse:
Svårt att säga exakt vad det verkligen är, eftersom att du inte riktigt beskriver känslan. Man kan vara "trött i benen" på så olika sätt.

Kanske är du bara "stel" i benen och känner att du inte kan ta ut stegen så bra o.s.v.?
Min pappa springer nämligen också en del och han brukar alltid "klaga" på att han är stel i benen och inte kan ta ut stegen, speciellt i början av passen. Och om han tar på lite muskelsalva på vader och lår så brukar det tydligen kännas något bättre. Ingen direkt uppvärmning/nedvarvning utförs heller, varken av han eller mig ska väl tilläggas.

Så kanske är det bara någon harmlös kombination av för lite uppvärmning/nedvarvning, ålder och allmänt stela leder för dig?
Eller så är det bara ovana. D.v.s. med styrketräning+mer joggning så försvinner det kanske.

Själv tycker jag att lite stelhet hör till i löpning, och skulle nog själv säga att jag är stel i benen i princip konstant, men inte så att det hindrar på något sätt.

Bara för att du "kör slut" på dig kroppmässigt/flåsmässigt så behöver det ju inte betyda att benen stryker med för det, så tycker inte att den kopplingen skall göras utan vidare undersökning. Ofta är det så att man har ett skonsammare steg vid högre hastigheter.
Mattias A
1967 • Lund
#6
29 juli 2008 kl 12:17 Redigerad 29 juli 2008 kl 12:19
Gilla
Kan känna igen mig i konstant trötthet i benen, har känt så när jag ökat på träningsdosen lite väl mycket. Jag brukar dra ner dosen lite då eftersom t ex senor tar längre tid än muskler att svara på ökad träning (har ingen lust att skada mig allvarligt)

Om du springer "mot pulsklocka" istället för bara mot tid får du fler möjligheter att tävla mot dig själv, t ex hur snabbt kan du ta dig runt en slinga utan att överstiga 160 i puls, hur låg maxpuls du kan ha vid en viss miltid, etc. Innan jag köpte pulsklocka körde jag alltid för fullt och oftast i rätt tuffa backar dessutom. Det höll aldrig i längden så jag blev rätt sporadisk i min träning. Nuförtiden "springer" jag mer blandat och har under semestern njutit t ex av en lugn 14 km runda på öde skogsväg men också tagit ett par vändor på en 120 m hög backe (vilket inte var lika jobbigt som Sankt Hans Extreme men jobbigare än att jag orkade ta tre vändor).

Det framgår inte riktigt om du tränar annat på vintern, men om du inte gör det är mitt tips helt klart att försöka vara mer ihållig med träningen och sätta upp som mål att träna minst en gång varje vecka resten av året.
Gurra Limebranch
1983 • Oskarström
#7
29 juli 2008 kl 13:32
Gilla
Johan I; jag vet...
1965 • Borås
#8
29 juli 2008 kl 23:53
Gilla
Jag har själv samma problem, alltså att jag blir trött i benen. Jag började träna på allvar i mitten av juni i år och då var problemet värre än vad det är idag. Då i början så kunde jag inte springa så långt utan att benen kändes tunga och trötta, nu kan jag springa längre utan att problemen kommer.

Jag fick för ett tag sedan höra att det ( i mitt fall alltså) kan bero på att musklerna helt enkelt inte är vana vid att jag springer. Det tar sin tid för att få igång benen och musklerna. Tydligen så var det några små blodkärl i musklerna som behövde tid på sig för att komma igång.

Springer än så länge i hyfsat plan miljö men de gånger jag har tränat i mer kuperad terräng så känner jag av tröttheten igen. Det beror väl, tror jag, att jag då använder en del andra muskler när jag tar mig upp för backarna och att de då inte är igång riktigt.

Så mitt mål är att träna vidare, det kommer nog att bli bättre ju mer du tränar. Se också till att varma upp riktigt så att du får igång muskler och blodcirkulationen ordentligt innan träningen.
peter72
1972 • Täby
#9
30 juli 2008 kl 13:46
Gilla
Skoproblem kanske?

Mina ben är pigga ibland och trötta ibland - det beror på hur mycket jag rört på mig senaste dagarna MEN jag har märkt en sak och det är att benen känns mycket spänstigare under passen om jag inte springer med mina väl utprovade "löparpjäxor" utan med mina lätta (230g) tävlingsskor.
2006 • Alingsås
#10
31 juli 2008 kl 11:10
Gilla
Jag tror som Martin Versén, sänk hastigheten. Jag tror återhämtningen inte hinner med.

Men skonsammare steg vid högre hastigheter (som någon föreslog) finns det nog olika uppfattningar om. Vissa skulle säga rent nonsens.

Äter du rätt efter passen, så återhämtningen startar på en gång?
Erik
1976 • Stockholm
#11
31 juli 2008 kl 21:12
Gilla
Fel löpteknik kanske? Det är vanligt att man "sitter" eller sjunker ihop när man springer. Då får benen jobba eftersom de måste lyfta kroppen uppåt istället för att föra den framåt. Fram med höften och räta upp kroppen istället.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.