Löpning Kost & Näring 47 inlägg 16235 visningar

Mindre socker - bättre resultat?

Daniel Eriksson
2000 • Göteborg
#1
9 november 2013 - 17:59
Gilla
Ju mer socker jag äter, ju sämre kondition får jag? Eller kan man unna sig en godispåse i veckan utan sämre resultat?
< < < 1 2 3 > > >
1961 • Göteborg
#2
9 november 2013 kl 18:23
1 Gilla
Jag plockar fram popcornpåsen och väntar på att ett nytt LCHF-krig bryter ut...

Själv kolhydratladdade jag med 5 hg lösgodis i går och persade på Borås 6-timmars idag.
1965 • Kungsholmen
#3
9 november 2013 kl 18:34
Gilla
Så länge du inte går upp i vikt så skall det inte ha någon direkt påverkan på din ork.
1970 • Sala
#4
9 november 2013 kl 18:51
1 Gilla
Inte för mig nej. Sprang vintermaran idag och vräkte i mig gel. Har aldrig mått bättre under eller efter.
1965 • Uddevalla
#5
9 november 2013 kl 22:30
1 Gilla
Om du med socker i lösgodis känner att du som jag får våldsamma blodsockersvängningar så tror jag att jag förstår din känsla av sämre kondis. Om man får för sig att träna på en ordentlig nedtur som följt på sockerkicken så finns sannolikheten att det kommer att kännas pyton. Så du kan ju låta bli överdrivet sockerintag innan träning. Jag tror detta kan gälla även geler om de intas mer än en timme innan ansträngning. Bara en tanke, ingen vetenskapshypotes.
1972 • Norsholm
#6
9 november 2013 kl 22:54
Gilla
Jag tänker inte diskutera socker mer idag men jag måste gratulera dig Jesper till en grym prestation idag.
Jag hade koll på dig hela vägen genom liveuppdateringen och blev otroligt impad.
Eriks namn såg jag också så grattis till dig med Erik.
Jonas låter positiv så antagligen gick det bra för honom i det där lite kortare loppet.
Grattis till alla i "vinter" och "Borås".
Liselott Stjernström
1968 • Avesta
#7
10 november 2013 kl 08:19
1 Gilla
Jag äter skumtomtar varje dag ( min stora vinterlast), det påverkar inte min kondition det minsta :)
Daniel Eriksson
2000 • Göteborg
#8
10 november 2013 kl 15:28
Gilla
Tack för svaren än så länge! Det handlar inte om några stora mängder socker utan kanske några hekton godis per vecka. Om man får lite bättre kondition om man skippar den påsen?
1965 • Uddevalla
#9
10 november 2013 kl 16:31
Gilla
Nej, det får du inte men färre sabbade träningspass om du planerar lite.
Oldboy
1952 • Danderyd
#10
10 november 2013 kl 22:37
Gilla
Det är förmodligen blodsockertopparna som har sämst inverkan, både på kondis/dagsform och hälsan på längre sikt. Om du kan äta den där godispåsen efter ett långpass gör den nog minst skada (dessutom är man ofta rejält sugen då, dvs den smakar gott!). Annars njuta långsamt efter en bra middag.
1981 • Katrineholm
#11
12 november 2013 kl 17:29
Gilla
Alltså, det är ju inte som att socker hämmar syreupptagningsförmågan så hur skulle konditionen försämras?
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#12
12 november 2013 kl 17:56
Gilla
Oldboy,

"Det är förmodligen blodsockertopparna som har sämst inverkan, både på kondis/dagsform och hälsan på längre sikt."

Ann Fernholm påstår det ja, men det beror nog verkligen på vilken typ av person man är. Har man en bra glukoskontroll, dvs man är frisk, hyfsat i bra form och inte har en massa överflödiga kilon, så får man en blodsockerhöjning som snabbt går ner igen till rätt nivå när insulinet gör sitt jobb.

Det farliga är ju när man har kroniskt förhöjda nivåer över lång tid, och det är nog högst tveksamt om det verkligen är de tillfälliga sockertopparna som orsakar detta. Eftersom det finns många folkgrupper på den här planeten som lever friska och långa liv på mestadels kolhydrater, så har jag svårt att tro att det är tillfälliga höjningar av blodsockret efter en kolhydratrik måltid som är orsaken till metabola syndromet.

Oldboy
1952 • Danderyd
#13
12 november 2013 kl 19:44
Gilla
Gabriel, det är ju inte bara Ann Fernholm som säger att blodsockertoppar är dåliga. Hela GI-dieten och den äldre men fortfarande aktuella Atkinsdieten (om jag förstått den senare rätt) går ju ut på att hålla blodsockernivåerna tämligen konstanta och inte få ut några tillfälliga tillskott av insulin. Boken "Rent, vitt och livsfarligt" av John Yudkin kom redan 1973 och bär också det budskapet.

Marie, insulinnivån styr mycket av ämnesomsättningen, får man ett extra insulinpåslag av att ha ätit snabba kolhydrater strax före en tävling eller ett krävande träningspass kan man få starta med sänkt förbränningsförmåga. Notera att termen syreupptagningsförmåga är vilseledande, egentligen avses syreförbrukningsförmåga (det är t ex därför VO2max och maxpuls är grenspecifika värden).
1981 • Katrineholm
#14
12 november 2013 kl 20:30
Gilla
Ja men socker binder ju inte till de röda blodkropparna i blodet som transporterar syre i alla fall.

Och visst, klart att det är bra att hålla jämna blodsockernivåer och äta vettigt - men man får ju knappast sämre kondition av att äta godis då och då.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#15
12 november 2013 kl 20:32
Gilla
Oldboy, GI och Atkins är batningsmetoder för diabetiker.

Det jag försöker säga är följande: Konsekvensen av det metabola syndromet är att man inte tål glukos. Men det behöver inte betyda att glukos är orsaken till det metabola syndromet. Det är som att skylla på brandmännen för att det brinner.

Jag kan räkna upp några betydligt fler troliga orsaker till att man blir metabolt sjuk och får dålig blodsockerhantering:
-Man äter mat som är starkt belönande, dvs smaksatt på så sätt att den är nästan omöjlig att motstå.
-Man dricker en stor del av sina kalorier.
-Man lever ett stillasittande liv, kontorsstol på dagarna - tv-soffa på kvällarna

Dessa saker leder till övervikt, som i sin tur ofta leder till metabolt syndrom som innebär dålig blodsockerkontroll och sedan tål man inte kolhydrater längre.

När man har hamnat där så är GI, Atkins eller liknande en mycket bra idé eftersom man inte tål kolhydraterna längre. Men äter man bra i övrigt och lever ett aktivt liv så tål man väldigt mycket kolhydrater. Hur ska man annars förklara t ex detta: http://www.staffanlindeberg.com/TheKitavaStudy.html
Acke5
1959 • Göteborg
#16
12 november 2013 kl 21:31 Redigerad 12 november 2013 kl 21:46
Gilla
@ Marie. "Ja men socker binder ju inte till de röda blodkropparna i blodet som transporterar syre i alla fall."

Så trodde jag också, men så hittade jag det här påståendet!

"HbA1c är det mest kända AGE, även kallat långtidssockret. Här har glukos eller fruktos på grund av högt blodsocker kopplats till det röda blodfärgämnet hemoglobin. Glykosylerat hemoglobin kan inte längre transportera syre med försämrad syresättning av kroppens organ som följd. Sockret på HbA1c kan inte tas bort utan när blodkroppen dör efter 120 dagar kan en ny blodkropp med nya, friska hemoglobinmolekyler transportera syre igen. Men med högt
blodsocker så får även dessa nya hemoglobinmolekyler socker kopplat till sig och blir HbA1c med tappad syretransportförmåga."
http://www.kostdemokrati.se/bjorn/2012/08/25/bestam-sjalv-och-skilj-pa-ketos-och-keto-acidos/

Och vips så blev allt komplicerat igen. Kanske någon vet om dr Björn Hammarskjöld har fel?
1969 • Åkersberga
#17
12 november 2013 kl 21:46
Gilla
Nej han har helt rätt. HbA1c är rutin för mätning av långtidssockret och det är just glukos som fastnar på blodkropparna. De kan även fastna på kollagener, tex hud och ledbrosk. Det jobbiga då är att halveringstiden är 15 resp 117 år och inte några veckor som gäller för blodkropparna
1981 • Katrineholm
#18
12 november 2013 kl 21:51
Gilla
Fast nu har väl inte friska människor utan diabetes högt långtidssocker?
1969 • Åkersberga
#19
12 november 2013 kl 22:02
Gilla
Gabriel jag tolkar det som att du menar att det är det metabola syndromet som gör att man inte tål kolhydrater, inte tvärtom. Samt att det metabola syndromet orsakas av inaktivitet och överätning, oavsett makronutrientfördelning. Och det är sedan övervikten i sig, som en effekt av överätningen, som ger det metabola syndromet.
Men när man väl utvecklat det metabola syndromet är det bara en av de tre makronutrienterna, kolhydrater, som man inte tål, men det går då bra att bli frisk igen genom att äta de två makronutrienter man fortfarande tål.
Har jag uppfattat det korrekt?
1969 • Åkersberga
#20
12 november 2013 kl 22:06 Redigerad 12 november 2013 kl 22:07
Gilla
Marie, absolut, det har du helt rätt i. Ett förhöjt HbA1c är ett tecken på diabetes. Vi (förhoppningsvis även jag) som är metabolt friska har vad man anser vara ofarliga halter av denna hemoglobintyp
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.