Löpning Träning 11 inlägg 10592 visningar

Framfotslöpning - träningsvärk framsida underben

Björn Bengtsson
1974 • Halmstad
#1
5 februari 2014 - 13:31
Gilla
Hej!
Jag skriver framfotslöpning men menar egentligen löpning i skor utan uppbyggd häl.

Jag gick sommaren 2013 en kurs i framfotslöpning hos Move Natural: http://www.facebook.com/movenatural/info
Det gick väldigt bra till att börja med, men efter ett tag fick jag ont i framfoten. Förstod att felet varit att jag landat just på framfoten och fick rådet att slappna av i fötterna och inte springa så mycket på tårna.

Nu har jag börjat igen och har börjat känna av värk på framsidan av underbenen. Någon annan som har erfarenhet av detta? Lite rädd för benhinneinflammation, som jag bara hört talas om innan. Eller är det bara helt normal träningsvärk? Hur vet jag?
Sven Gustafson
1966 • Lund
#2
5 februari 2014 kl 14:24
Gilla
Utan att veta så skulle jag gissa på att du tar för långa steg och tvingar ner tårna i backen en bit framför kroppens lodlinje. Försök att ta fler och kortare steg så att landningen hamnar under kroppen. vilket innebär att det i stort sett är omöjligt att hamna på hälen och du slipper tänka på det :-)
Jörgen H
1968 • Trelleborg
#3
5 februari 2014 kl 14:30
Gilla
Jag har kommit fram till att man ska springa som man mår bäst av.
I mitt fall betyder det att när jag springer vanligt så landar jag på hälen men inte för mycket som att det gör ont i hälen.
På tårna eller framsidan av foten gör för ont för mig under en längre tid, utan bara när jag kör korta intervaller då har jag märkt en tendens på det. Känns ok då.
Robin Söderlund
1988 • Malmö
#4
5 februari 2014 kl 16:01
Gilla
#3: Man mår väl oftast bäst av att springa på sättet man är vad vid, för stunden iaf. Tycker att det var en rätt dum slutsats av dig. Att förändra sitt löpsteg kommer oftast kännas obekvämt i början men det säger extremt lite om hur det kommer att kännas i längden.
Jörgen H
1968 • Trelleborg
#5
5 februari 2014 kl 17:57
Gilla
Jag var inte tydlig nog för jag antydde lite på många här som är hel säkra på att pronera är fel och går att träna bort. Landa på tårna istället för hälen är säkert ok för de som kan och klarar av det.
Det med att träna bort pronering, specialister från Ortoped klinik i Stockholm sade att det kan gå men funkar inte på alla och tar en LÅNG tid.
De sade också att det är inget fel utan mer eller mindre alla gör det.
Vissa här låter det nästan som att de skäms för det. Jag tolkar det så.
Jag pronerar själv och har provat utan hjälpmedel och fick problem.

1965 • Kungsholmen
#6
5 februari 2014 kl 18:35
1 Gilla
Jag förstår öht inte varför man håller på och lägger om ett fungerande löpsteg. Det är väl en sak om man haft skadeproblem som man tror löses med annat löpsteg men annars är det väl bara att köra på med det man är van vid.
Björn Bengtsson
1974 • Halmstad
#7
5 februari 2014 kl 22:30
Gilla
Hej igen och tack för alla svar!
Sven: Vet inte hur långa steg jag tar med "framfotslöpning". Förr i tiden när jag försökte ta så långa steg som möjligt vet jag att jag var uppe i ca 1,35 m... något bra mått att sikta på för en som är 1,87 m?
Jörgen: Som du säger, att springa på framfoten tog jag uppenbarligen skada av - men det visade sig först efter ca 3 månader. Fram tills dess funkade det bra - tills det tog stopp.
Robin: Jag har aldrig haft några skador tidigare ;) Däremot lockades jag av att förbättra motoriken i fötterna och förbättra min balans. Har också lyssnat på "Born to run" och visst låter det som att det finns ett "naturligt" löpsteg som inte är beroende av skor med en massa stötdämpning. Däremot kan det ju vara praktiskt att inte slita ut fotsulorna eller förfrysa fötterna.
Peter: Se svar till Robin. Jag sysslar även med golf och i tron att det kan ge någon minimal förbättring av mina chanser till ett sparat slag kan jag stå ut med mycket i form av diverse påhitt som t ex gymträning och balansförbättrande åtgärder i löpspåret ;)
Johan: Har sprungit från och till i 25 år, med de senaste 15 åren med relativt bra kontinuitet. Hade 2 månaders uppehåll från oktober till slutet av december och har börjat med lite längre distanser. Startade med 3-4 km och har ökat successivt. Nu uppe på 16 km i förrgår och 14 tidigare i veckan (semester). Har ett par Merell (typ: http://www.northsport.se/product.html/merrell-bare-access-3?category_id=137). Har inte haft ont under tiden jag springer utan det har kommit efteråt. Det känns som träningsvärk, men jag har aldrig haft det på framsida underben tidigare. Tänkte ta uppföljningskurs till våren, men tänkte höra om det är någon som har liknande erfarenhet.
Sven Gustafson
1966 • Lund
#8
6 februari 2014 kl 08:41
1 Gilla
@Björn Att svara på hur långa steg du skall ta är ungefär lika lätt som att svara på frågan "Hur långt är ett snöre".
Om man strävar efter att landa på fram eller mittfot så är min erfarenhet att man inte skall landa framför kroppen. Landar man framför kroppen så uppstår en bromsande effekt och om man dessutom gör det på framfoten så är det ett rakt och spänt ben som tar i marken vilket förr eller senare kommer att resultera i skador. Löpning skall ske avspänt, oavsett var man landar på foten, för att kroppen inte skall ta skada.
1977 • Eskilstuna
#9
6 februari 2014 kl 09:25
Gilla
Om det är träningsvärk i muskeln på framsidan smalbenet (Tibialis Anterior) så är väl det lite motsägelsefullt för ett fram/mellanfotsteg.
Den muskeln används för att vinkla upp fotbladet. (Kan själv få rejäl träningsvärk om jag får för mig att köra en powerwalk där man ju verkligen får hällandning)
Om det nu inte är att du ändå spänner foten (kanske för att du försöker få till ett steg som inte är riktigt naturligt för dig) så kanske benhinneinflammation ligger närmare till hands.
HR
1972 • Stockholm
#10
6 februari 2014 kl 17:32 Redigerad 6 februari 2014 kl 17:32
Gilla
Jag hade egentligen inte så mycket i den här tråden att bidra med men efter Henriks inlägg #11 så vill jag flika in att det är mina tankar kring det hela cirklar kring ett oavslappnat löpsteg.

Om man spänner upp foten under löpningen så får man lätt/snabbt ont på framsida underben. Det är vanligt även om man springer i vanliga, för stora skor. Eller i flip-flops. I flip-flops så kämpar man ju med att behålla tofflorna på så det är ju inte så konstigt.

Det går att spänna upp fotbladet och ändå landa på fram/mellanfot. Provspring inomhus och testa - det är ganska uppenbart att man lätt kan spänna musklerna på framsida underben, helt i onödan.

De få gånger jag fått ont i framsida underben har varit: för stora skor och fjällvandring (också i lite för stora skor) samt för trånga skor.
Leif Höglund
1978 • Stockholm
#11
7 februari 2014 kl 10:46
Gilla
Löpteknik ska man lära sig av en kunnig coach, inte lattja runt själv. Det är mycket svårare att få till en bra teknik än man tror och det krävs flera lektioner och ca 1 års träning innan man börjar bemästra en bra teknik. Precis som med alla idrotter är det mycket teknik i löpning.

Och man ska INTE springa på tårna. Det kan aldrig sägas för ofta.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.