Löpning Kläder, Skor & Prylar 9 inlägg 4822 visningar

Vilse i sko-djungeln (Kinvara, Pure*, Minimus...)

Carl-Johan
1987 • Göteborg
#1
18 februari 2014 - 13:59
Gilla
Jag känner mig vilse i sko-djungeln och behöver bli lite ledsagad av er. Jag springer cirka 2-3 ggr i veckan varav minst 1 pass kvalitet (intervall, back etc.) och 1 pass längre än 10 km. Jag köpte i höstas ett par Five fingers som jag tänkte konvertera till men konverteringen går långsamt, är uppe i 5 km knappt och det blir mest på löpband denna del av året. När jag springer längre, springer jag i ett par traditionella Asic GT-2170 som börjar sjunga på sista versen. Väger 75 kg och är 180 cm.

Nu känner jag att jag behöver ett par nya skor och jag tittar på ett par lättare neutrala (3-6 mm drop). Detta segment verkar vara enormt stort. Jag beställde hem ett par NB Minimus Road v2 (4 mm drop) som var för små, men de såg trevliga ut fast de kändes inte som ett par mängdträningsskor. Jag har istället börjat titta lite på Kinvara 3/4 som verkar vara en folkkär modell. Och även Brooks Pure Flow/Drift verkar vara trevliga. Salming verkar också komma med ett par intressanta modeller (t ex Distance).

Vad har ni för råd m a p min profil? Är någon av ovanstående modeller ett bra val för mig eller finns det andra?
Mattias
1974 • Borås
#2
18 februari 2014 kl 14:14
Gilla
Kinvara 2/3 har jag slitit ut ett gäng av, gillar den skarpt. Använder den till alla typer av pass, intervaller, distans, långpass och även lättare terränglöpning. 4:an har jag inte testat. Är 187 cm och väger 74 kg. Vanskligt att säga om dom skulle passa dig eller inte, men den är som du säger ganska populär och jag har inte hört mycket negativt. Eller jo, om man har bred framfot så kan den vara för smal över främre delen. Den är nog normalbred om man jämför med andra skor men kanske ska undvikas om man har bred fot.

För två år sen köpte jag ett nytt par på mässan dagen innan Göteborgsvarvet, sprang varvet i dom och veckan efter Borås Ultra Maraton 45 km (stig, grusväg, lite asfalt). Det gick galant, inte ens en tendens till skav eller blåsor.
1984 • Stockholm
#3
18 februari 2014 kl 14:16
Gilla
Jag har bara testat Kinvara av de du nämner men vad jag hört och läst om dem så känns det som bra val generellt. Jag tänkte gå ifrån Kinvara4 nu trots att den är en skön och bra sko för att den gick sönder alldeles för snabbt, efter 35 mil sprack meshen och efter 50 så börjar hälen gå sönder, så tror inte den går så många mil till... Men jag gillar den typen av sko som du är inne på, lågt dropp, lätt vikt men ändå med en del dämpning.

Jag lutar själv åt Salming speed eller inov8s road x-treme-serie. Har fått för mig att jag nu efter ett halvår av löpning i kinvaran är redo för salming speed men det låter som distance kanske passar dig bättre. Inov8 har massa olika vikter i sina serier så det kan ju vara värt att kolla. Jag gillar skarpt deras terrängskor och de gör bra grejer.

Har ingen erfarenhet av någon av skorna jag funderar på dock så allt jag kan göra är att rekommendera dig att skippa kinvara4 (kanske 3an håller bättre?) och säga att jag tror att du kollar på helt rätt typ av skor.
Mattias
1974 • Borås
#4
18 februari 2014 kl 14:39
Gilla
Hmm, alla mina Kinvara har klarat 80-100 mil innan meshen har visat på några hål. Något nedtrampade har dom blivit men inget fel på komforten i övrigt. Oroväckande att 4:an skulle ha sämre kvalité, jag vill verkligen inte byta märke om det inte blir absolut nödvändigt.
1975 • Stockholm
#5
18 februari 2014 kl 14:50
Gilla
Har haft både Kinvara 3 och 4. 3an höll ok tycker jag. Dämpningen var inte så bra dock efter drygt 60mil. Men så har jag en del problem med benhinnorna.

4ans kvalitet var riktigt dålig för mig. Efter cirka 25mil så hade det gått hål i meshen på sidorna. Jag springer dock inte i någon terräng. Bara asfalt och skogsväg.

Efter cirka 40mil så är det skapligt stora hål i dom. Kanske blir det skönt med lufthål varma sommardagar men regn kommer ju att fylla skon med vatten :)

Kinvara5 kommer till sommaren, dom är kanske ett alternativ?
Carl-Johan
1987 • Göteborg
#6
18 februari 2014 kl 18:36
Gilla
Tack för alla goda insikter om Kinvaran. Ska alltså se upp för 4:an då. Hur är de i storleken jämfört med Asics och New Balance? (har US 9 resp 9,5 på dessa)

Någon som testat Brooks Pure Flow eller Pure Drift? Eller något annat alternativ?
Carl-Johan
1987 • Göteborg
#7
20 februari 2014 kl 12:13
Gilla
Kinvara 3:an verkar vara rätt svår att få tag i. Ingen som har någon annan input?
1971 • Nykvarn
#8
20 februari 2014 kl 12:52
Gilla
Instämmer med Jimmie, Mattias och Jonas, Kinvaran är trevlig, lätt men ändå dämpad, jag har sprungit 110 mil i tvåan och just nu knappt 60 mil i trean och det känns som om trean kommer att ta slut lite fortare än tvåan och då tänker jag främst på dämpningen. Ett något mera dämpat alternativ men fortfarande med låg vikt och 4 mm drop kan vara Saucony Mirage, också det ett vettigt alternativt.

Andra tänkbara alternativ skulle kunna vara New Balance 1400, Adidas Adizero Boston (dock högre drop).


Ingen input om Brooks-modellerna förutom att jag vet flera löpare som gillar dem.
1965 • Täby
#9
20 februari 2014 kl 13:21
Gilla
Det är som du säger - det finns hur mycket som helst i detta segment. Om jag tittar i min samling, begränsar till asfalt och drop på 4-6 mm:

Jag gillar Brooks PureConnect väldigt mycket (jag har generation 1).
Nike Lunaracer gillar jag också mycket.
Skechers GoMeb - men den är kanske lite "hårdare" än de två ovan - skulle nog inte vilja köra långpass idag i den (men har bara sprungit 2-3 gånger i den).
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.