Löpning Kom igång 16 inlägg 8332 visningar

Operation: Få pappa i form

Martin
1988 • Stockholm
#1
15 april 2014 - 10:20
Gilla
Halloj Joggare,

För att få min pappa att komma i form så utmanade jag honom till att springa DN-Halvmarathon den 13e september i år (vilket även vore en bra utmaning för mig). Min tanke var att få honom att följa 2:45 programmet på Marathon.se och endast satsa på att komma i mål innan maxtiden.

Han fyller 62 i år, tar medicin för högt blodtryck, är 187 cm lång och väger 106 kg. Konditionen är låg även om han går på promenader då och då.

Enligt hans bror (som är läkare) så är ett halvmarathon om fem månader ett för högt satt mål och att det vore bättre på att satsa på ett nästa år. Argumenten ligger till störst del i att lederna inte skulle klara av träningsmängden p.g.a. övervikten samt att målet skulle kännas för oöverkomligt. Cykling och promenader föreslogs för att få bort övervikten innan löpträningen skulle kunna börja.

Brodern är dock ingen löpare, så jag tänkte att jag skulle fråga er om råd här på Jogg.se. Jag tror att träning med ett mål för långt fram kan leda till att planer inte följs och jag tror att något mer 'radikalt' bör göras för att få honom i form. Så vad tror ni, vore halvmaran bra eller dåligt för hans hälsa?

Tack på förhand för all hjälp. :)
Mikael Jansson
1971 • Södertälje
#2
15 april 2014 kl 10:29
2 Gilla
Hitta ett millopp i stället till hösten. Håller med brodern. Risk för skada är stor om man tränar för halvmaran från otränad på så kort tid. Sikta på 9 min/km =snabb promenad små jogg.
Hanna Berg
1987 • Nacka
#3
15 april 2014 kl 12:41
3 Gilla
Finns massa millopp av olika karaktär att titta på .

Jag vet inte om folk förstår hur tungt det är att springa med övervikt, jag släpar runt mina extra 20 kg extra (säkert 30 om man frågar löpare) och det är riktigt slitsamt, då är jag ändå tränad under allt det mjuka:) Sikta inte för högt, det är roligare att ha kunnat räcka till och vilja sikta högre senare! :)

Dessutom är det rimligare att köra nån form av test på en mil så får ni riktigt se förbättringen. Kanske är det bara en promenad 10km som blir första jämförelsetiden, eller med lite jogg var 10 min.

Ett bra bloggtillfälle är det ju iaf :) En idé för att få honom intresserad av löpning är ju att han hittar Jogg och får lite gemenskap!

Lycka till!!
Magdalena
1972 • Tumba
#4
15 april 2014 kl 15:30
Gilla
Halvmaran i september om man är otränad nu, och har övervikt är alldeles för högt satt. När sommarvärmen kommer blir det ännu jobbigare att träna om man har övervikt, det går helt enkelt inte att andas och man får kraftig yrsel och ibland även blodtrycksfall när det blir för varmt och man har för mycket "bagage" att släpa på. Jag har själv 10+ extra (och ja, jag försöker få bort det, men det är inte så himla lätt), och trots att jag verkligen försöker träna så mycket som möjligt under sommaren så funkar det inte alls lika bra som under resten av året när det är svalare/kallare ute. Jag är i allra sämst form mot slutet av sommaren pga värmen, och resultaten på midnattsloppet etc som går då blir ju därefter. Halvmaran i september skulle jag inte ens ge mig på pga det...

Utmana honom hellre på milen, t ex Hässelbyloppet, Hellasloppet eller Sicklaloppet, som ju också går nu i höst :)
Helmer Tampongförtäraren
1985 • Türinge
#5
15 april 2014 kl 16:19
Gilla
Ett halvmarathon är aningen för högt satt. 5/10km-lopp låter mer rimligt, även där är det frågetecken med tanke på generella hälsostatus.

Säger inte att det är omöjligt, dock är det bättre att satsa för lågt än för högt i början. Instämmer med din farbror, promenader (som successivt ökar i distans) och cykling är att rekommendera i början - likaså inslag av simning och gympa.
Beata Larsson
1962 • Uppsala
#6
15 april 2014 kl 21:26
1 Gilla
Kul att du vill få din pappa att börja springa! Jag har själv min dotter att tacka för att jag kan kalla mig löpare idag.

Jag håller med de övriga om att en halvmara är ett mål som verkar vara en aning orealistiskt och med tanke på dina pappas ålder, övervikt och låga kondition skulle en så pass intensiv träning snarare medföra mer skada än nytta, tror jag. Snarare mindre "ambitiösa" mål och långsam utveckling (med mycket glädje under tiden) än snabba lösningar som kan innebära skador, plåga och onödigt lidande :-).

Jag är visserligen tio år yngre än din pappa, har ett normalt BMI och startade inte från noll (är en före detta simmerska som har styrketränat en hel del de senaste fem, sju åren och också gått på spinning) men jag tog det väldigt försiktigt när jag började löpträna för ca 1,5 år sedan. Jag började med snabba promenader med inslag av jogg som blev längre och längre. Först efter ett halvt år vågade jag delta i ett lopp på 5 km. Efter några månader till sprang jag mitt först millopp. Nu är nästa mål en halvmara, något som inte ens fanns i min vildaste fantasi när jag började löpträna. :-)

Lycka till!
1956 • PARTILLE
#7
16 april 2014 kl 11:06
1 Gilla
Sticker ut hakan lite och säger att målet inte alls är för högt satt om det är nu att ta sig runt att klara maxtiden. Börjar Ni sikta på sub 2:30 och nedåt är jag också tveksam. Det skulle kunna funka med 2:45+. Har själv halkat upp i BMI 30 (igen).
MEN!
1. Det kräver en aktiv viktnedgång. bara att komma ner under 100 kg gör löpningen lättare.
2. Kontinuerlig träning, med start - NU. I början i kombination med cykel, simning och sist men inte minst stavgång (en fruktansvärd underskattad träningsform).
3. Att farsgubben verkligen vill göra detta själv.
Jag ser inga problem över varför han inte skulle kunna starta i september. Håll kvar målet. Däremot kan det vara bra att hitta ett millopp i augusti och "stämma av".
1956 • PARTILLE
#8
16 april 2014 kl 21:51
Gilla
Låg just och bläddrade i det senaste numret av aktiv träning. Där finns ett 12 veckors program för halvmaran. Den kan Du kika på. Eftersom han inte skall gå på tid (sund inställning), så kan Du skippa intervallerna där, sådant skall man inte ge sig på ändå när man inte är bra tränad. Annars har Du nog en del att hämta där....
Johanna
1987 • Stockholm
#9
17 april 2014 kl 10:18
1 Gilla
Jag måste nog säga att springa halvmara i september är ett väldigt högt mål. Planerar själv på att springa en halvmara antingen under hösten eller våren, men har regelbundet sprungit 10 km 2-3 gånger i veckan och känner mig så småningom redo att öka längden på sträckan. För att undvika skador och för att inte tappa motivationen skulle jag nog rekommendera att börja med kortare lopp och inte lägga för mycket press på. Lite press är bra så att det händer någonting men man skall inte överdriva. Bättre sakta men säkert ;)
Glenn K
1974 • Vänersborg
#10
17 april 2014 kl 12:01
Gilla
Tänk på att en mil känns som en väldigt lång sträcka att springa om man inte är van. Det tyckte i alla fall jag för några år sedan. Halvmaraton kändes således helt omöjligt.
Martin
1988 • Stockholm
#11
17 april 2014 kl 14:22 Redigerad 17 april 2014 kl 14:22
Gilla
Tackar otroligt för alla tips! :)

Jag kan nog erkänna att jag inte har någon erfarenhet av att springa med övervikt och att jag således nog underskattat utmaningen som min pappa står inför.

ToppLoppet den 20 september (veckan efter DN-halvmaran) kanske vore ett bra mål, går ju både i 5km och 10km (och verkar som ett rätt lugnt lopp). Själv vill jag nog fortfarande springa halvmaran, men ett lugnt lopp veckan efter kan nog fungera. :)

Återigen tack för alla tips och all hjälp.
Nu får jag försöka motivera honom ordentligt, några tips med det? :)
1972 • Avesta
#12
17 april 2014 kl 14:51
Gilla
Av egen erfarenhet, jag gick i samma viktklass som din far hösten 2011, kan jag bara säga att den bästa peppningen var att se viktnedgång samtidigt som man märkte presationsförbättringen och att man mådde bättre och bättre. För mig var det vikten, konditionen/styrkan och allmänhälsan som motiverade mig.
-Sluta är "skitmat"
-Vänj kroppen med att röra sig. Gå raska promenader för att bygga lite grund och lite styrka i leder, ligament osv. Börja INTE springa för hårt för tidigt. För egen del så hade jag satt ett riktmärke, att jag skulle börja jogga/springa när jag var under 90 (rassliga knän och fotleder).

Sprang mina första 2 lopp 2013:
Vansbo Terränghalvmara
Sälens Fjällhalvmara

Ang halvmara, tänk på att tiden, 2:45, är en faktor som till och med kan vara värre än sträckan i sig självt för en otränad person.
Glenn K
1974 • Vänersborg
#13
17 april 2014 kl 17:34 Redigerad 17 april 2014 kl 17:34
Gilla
Motivationen bör väl vara att få göra något med sin son och att komma i form som en bonus. Någonstans handlar det ju alltid om att personen själv måste vilja träna. Antagligen märker han en positiv effekt redan efter första passet när han får känna på det goda humöret som kommer efter träning. :-)

Du måste meddela här hur det fortlöper sedan. Lycka till.
Johanna
1987 • Stockholm
#14
23 april 2014 kl 09:38
Gilla
Skriv träningsdagbok och sätt mindre mål med någon sorts belöning för varje "nivå", ett annat bra sätt då man har lite extra vikt är att ta kort på sig själv i början och jämföra efter t.ex. en månad då man redan kan se en viss skillnad. Det viktigaste är att vara öppen och prata om sin träning med andra så att man kan få stöd på de dagar som känns jobbiga. Lycka till! :)
Martin
1985 • Lindome
#15
23 april 2014 kl 12:45
Gilla
En kostomläggning nu och ett 5-10km lopp senare i höst. Detta leder troligen till att han om ett år kan springa en halvmara om han har fortsatt bra kosthållning och löpträning.

Träning är inte nummer ett för viktnedgång utan bra kost, främst minska på kolhydrater så som pasta, ris, potatis, öl, bröd. Motionen blir ett plus. Detta i kombination skulle kunna inverka positivt för din fars höga blodtryck.

Gör det på ett sunt sätt som din far kan bibehålla. Dieter (så som pulverdieter, bars, och annat skräp, etc) funkar kanske ett kort tag i viktminskningssyfte men att ändra livsstil (kostomläggning plus eventuell motion) genererar, mer troligt, ett längre och friskare liv utan att behöva räkna kaloriet etc. Lågkolhydratkost är ett ypperligt sätt att få en god viktnedgång och även ett sätt att kunna bibehålla god kosthållning. Detta kan även ge positiv inverkan på blodtrycket.

Om din pappa är inställd på en livsomställning för viktnedgång och eventuellt förbättrat blodtryck och kunna genomföra en halvmara så gör det ordentligt!

Lycka till!
Karin
1978 • Hässelby
#16
23 april 2014 kl 21:33
Gilla
Först måste jag säga: så himla toppen av dig att försöka hjälpa din pappa att må bättre! Stor eloge till dig! Sen måste jag säga att jag håller med de övriga, det är väl tufft med en halvmara för din pappa. Jag jobbar med hjärtsjuka patienter daligen och det är inte sunt, om man har riskfaktorer som övervikt och högt blodtryck, att ge sig ut att springa. Men motion är toppen, numera ger vi ut motion på recept, det både förebygger och lindrar hjärtsjukdomar.

Mitt råd: sätt upp ett lättare kortsiktigt mål, kanske ett 5 kilometers lopp om det nu är löpning du vill ägna dig åt. Börja försiktigt med snabb gång och se hur det går. Om du absolut vill försöka dig på halvmaran föreslår jag en hälsocheck först, åtminstone ett arbetsprov. Han kan få remiss för det via sin husläkare. Stort lycka till!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.