Löpning Kläder, Skor & Prylar 12 inlägg 6363 visningar

Värt att ha ett par "skonsammare" skor att växla mellan?

1985 • Handen
#1
12 maj 2014 - 21:52
Gilla 
God kväll gott folk! Under kvällens runda i skogen så sprang jag och funderade över skor. Jag växlar mest mellan Inov-8 X-Talon 212 och Salomon S-Lab Sense 3 Ultra SG och dessa är, vad jag känt och läst iaf, rätt så tuffa skor. Skulle det då vara värt att skaffa ett par skonsammare skor, med kanske lite mer dämpning för att på så sätt kanske avlasta leder och dylikt litegrann
Jag börjar komma upp ganska så hyfsade veckomängder nu och än så länge har jag klarat mig från skador men det är ju alltid skönt att gardera lite så kanske man klarar sig undan helt =)
1960 • Södermalm
#2
12 maj 2014 - 23:16
Gilla 
Det är nog framför allt fötterna du kan avlasta. Om du inte har sprungit länge i tunna skor så är det lätt hänt att fötterna blir överansträngda när du ökar veckomängden. Sense Ultra är iofs ganska rejäla, om du inte springer på väldigt stenigt underlag. Saucony Peregrine tycker jag är ett bra alternativ om du vill ha något ännu mer dämpat. Inte jättestyva och låg drop. Om du inte känner några tecken på överansträngning så skulle jag nog avstå, men jag tror absolut att det är bra med variation.
1973 • www.swedentrails.com
#3
13 maj 2014 - 06:36
Gilla 
Om du springer pass med rätt varierat underlag, dvs allt från asfalt till terräng, så är väl fler skor motiverade, typ Peregrine.. Annars tycker jag personligen att Sense Ultra SG borde funka bra som mängdsko så länge det är Off-road..
Johan Holmberg
1977 • Avesta
#4
13 maj 2014 - 07:54
1 Gilla 
Jag har Peregrine i terrängen och uppfattar hälkappan som lite hård. Nu sitter jag med smärta i hälarna. Kan vara det låga droppet samt att jag fått trasiga fettkuddar. Tänkte nog köpa riktiga hälkoppar för att lägga i. Annars tycker jag skorna är sköna.
1969 • Stockholm
#5
13 maj 2014 - 08:31
Gilla 
Niclas; ja, helt klart hyfsade veckomängder... Jag växlar skor rätt rejält, från Hokas till några stenhårda platta Inov-8. Tycker det känns bra i ben och fötter. Testa? Om det skulle vara helt i förebyggande syfte och du allvarligt inte känner det som att det skulle behövas just nu är det väl kanske inte lika rätt att helhjärtat rekommendera.
1970 • Sala
#6
13 maj 2014 - 08:58
Gilla 
Salomon speedcross är en mjuk och trevlig terrängsko med bra löpkänsla, tycker jag...
1965 • Täby
#7
13 maj 2014 - 09:00
Gilla 
Jag märker ganska stor skillnad i hur mörbultad jag känner mig i fötter och vrister mellan 212 och min mer dämpade sko, som är Brooks PureGrit.

Jag har även Salomon Sense Ultra (dock ej SG), och den upplever jag nog närmare 212 än PureGrit. Och då anses nog PureGrit vara en ganska "skalad" sko.

Så för mig på träningspass över typ 20-25, då har jag märkt att jag gärna sätter på mig PureGrit. I början gillade jag inte dom skorna, jag tyckte att jag tappade känsla, men helt klart så överväger det mindre upplevda slitaget (mörbultad) den smärre avsaknad av känsla. Har jag sprunigt mycket med någon annan av mina t-skor så kanske första milen känns lite lam i PureGrit. Men efter 10 så tänker jag inte på det och efter 20 så är jag glad att jag tog lite mer dämpade skor.

Jag tror att spannet på skor ur dämpinigsperspektiv är stort. Jag kallar PureGrit för "mina Hoka" medan andra anser dom vara åt det mer minimalistiskt hållet. Så att hitta just din skor blir en fråga för sig. Men principen att ha en snällare sko tror jag stenhårt på.

Här är min samling, om du vill se vilka andra terrängskor jag kan jämföra med: http://www.karaszi.com/SQLServer/skor.asp
1985 • Handen
#8
13 maj 2014 - 09:01 Redigerad 13 maj 2014 - 09:09
Gilla 
Helt ärligt, just nu, så känner jag väl inget riktigt behov av det pga skadekänningar iaf. Tänkte väl mer om man skulle tjäna nått på det i det långa loppet.

Kan ju vara så oxå att man letar anledningar till att gå köpa nya skor hela tiden men det är väl en del av det roliga :)

Tibor: Ja, det är väl kanske dagen efter ett +35kms pass i x-talon som man kanske skulle må bra av andra skor, fötterna brukar kännas ganska så slaktade då =)
1973 • www.swedentrails.com
#9
13 maj 2014 - 14:19
Gilla 
När jag kör mycket distans i skogen, dvs allt från passager av asfalt/grusväg till teknisk stig har jag länge kört New Balance MT1010v2. Skön sko med lagom drop/dämpning. Det enda den faller på för mig är taskigt våtgrepp. Nu springer jag med Icebug Enlight RB9X som jag tycker funkar riktigt bra till det mesta. Känner mig aldrig lika mörbultad som förra sommaren när jag gjorde detta i Inov-8 Roclite 243. Jag uppskattar numer lite dämpning för distanspass... Ska jag springa fort föredrar jag fortfarande skor som Icebug Acceleritas4..
Patrik Lindegårdh
1979 • göteborg
#10
13 maj 2014 - 17:50
Gilla 
Påminner Enlight om Anima i löpskänslan? Tycker nämligen att sulan är alldeles för styv för min smak (bortskämd med x-talon och sense :))
1973 • www.swedentrails.com
#11
13 maj 2014 - 23:36
Gilla 
Ja den påminner om Anima. Dock håller jag INTE med dig om att dessa sulor är styva i jämförelse med Sense och X-talon. Jag har tidigare också haft denna fördom mot Anima, tom utan att testa skon. Jag har helt enkelt på förhand dömt ut den som för tjock, okänslig och väldämpad. Nu har jag givit skon en chans och gillar den skarpt. Jag har tidigare sprungit mycket med Sense, Sense Ultra och olika modeller av X-talan, F-lite och Roclite. Jag påstår att Anima/Enlight är minst lika löpglad på framfot som dessa. I hälen är de mer dämpade med hjälp av ca: 4mm extra EVA, men det ser jag (med mina för tillfället trötta fötter) som en fördel just nu..
1965 • Eksjö
#12
14 maj 2014 - 07:56
Gilla 
Som Johan Holmberg skriver ovan så finns ju alternativet att lägga i en hälkappa - på det sättet kan du ju då tillfälligt vid behov få lite mer dämpning i skor som du redan gillar.

Nu tror jag iofs att det finns en egenvärdig rotationspoäng i att ha flera olika skor att växla mellan i skadeförebyggande syfte, men ett par hälinlägg kan du ju också flytta runt mellan ALLA dina skor framöver så det är ett billigt sätt att snabbt fördubbla antalet alternativ i skohyllan.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.