Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 13601 visningar

Smärta ovansida fot

Emma
1980 • Kristianstad
#1
13 maj 2014 - 20:59
Gilla 
Hej alla!
Har sedan ett par veckor tillbaka börjat få ont på ett område på ovansidan av min vänstra fot. Från hålfoten och rakt upp på ett område. Kan springa ca 4- 5 km sedan kommer smärtan. Blir bättre när jag stannar men smärtan kvarstår ca 1 dag. Har provat att vila en vecka men smärtan återkommer så fort jag springer ca 4-5 km igen. Någon som har tips eller känner igen sig ??
Har röntgat foten men den visade ingenting. Springer i ett par Asics skor, haft dem ca 6 månader.
Mvh Emma
Marcus Blomberg
1981 • Falun
#2
3 juni 2014 - 15:39
Gilla 
Har ett liknande problem. Jag har en ganska diffus smärta. ibland under hålfoten, ibland lite längre fram mot tårna. Misstänker stressfraktur, inväntar röntgen.
1952 • Varberg
#3
4 juni 2014 - 13:13
Gilla 
Stressfaktur i tidigt skede syns ofta inte på vanlig röntgen. Om det är smärtor i ett lite större område ovansida fot bör man alltid utesluta att det är snörningen som ställer till problem.
Marcus Blomberg
1981 • Falun
#4
5 juni 2014 - 11:17
Gilla 
Snörningen är det inte eftersom jag har en konstant smärta, och har haft det i ca 1,5 månad.
#5
5 juni 2014 - 11:29
Gilla 
Jag hade ont på samma ställe som du beskriver, efter några veckor konstaterades stressfraktur och det blev ett antal veckor med total vila från löpningen. Som Tage skrev syns en stressfraktur inte alltid på röntgen, jag hade tur och min syntes. Skulle föreslå att du tar kontakt men någon kunnig läkare/liknande inom området, som kanske skulle kunna fastställa en stressfraktur utan röntgen, om det nu är det. Hoppas du får ordning på det!
1968 • Marbella
#6
26 oktober 2020 - 00:06
Gilla 
Jag springer 10 km löprundor 4-5 ggr Per vecka och köpte för ca en månad sedan två par nya skor och ett inlägg. Köpte skorna som vanligt på Löplabbet Kungsgatan. Fick ett par NB som också utrustades med en innersula från Icebug. Jag pronerar så det ska va stabila skor. För ca två veckor sen började jag få ont efter löpning på ovansidan av vänster fot. Mitt på ovansidan av foten. Har även haft ungefär samtidigt ont från knät och ner till foten på den Mindre långa muskeln som Sitter fram vänster på benet. Har försökt vila foten i 5 dagar men smärtan kommer tillbaka efter löpning som jag nu gör 10 km varannan dag. Det gör inte ont när jag springer men det gör ont efter och lite när jag går. Kan det ha att göra med de nya skorna eller är det överbelastning tror ni? Jag är 52 år och är 187 cm lång och väger 94 kg. Springer långsamt 10 km på 1 Tim 8 min. Vilka råd har ni att ge. Är i Stockholm i 10 dagar och funderar på att uppsöka värd. Ser ingen svullnad eller blåmärke på foten. Känns som att smärtan sitter ganska djupt inne i foten.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#7
26 oktober 2020 - 03:37 Redigerad 26 oktober 2020 - 03:40
Gilla 
Enklaste botemedlet mot ont ovansida fot är att snöra lösare.

Ett enkelt knep är att inte snöra om mellan rundorna, utan istället succesivt tweaka in rätt hårdhet och dra på sig skorna knutna ochklara med ett rejält skohorn. För min del har jag aldrig sett att skorna slits. Finns dock ett fåtal skor man inte vill göra så med, ex.vis Vaporfly Next%, som har en väldigt tunn plös.

Angående iläggssulor vet jag att det finns olika teorier. Särskilt de med högt fotvalv verkar vilja ha det. Personligen har jag aldrig använt det, då innersulan som följer med skorna typiskt är anpassad till just den skon. Lägger man då i en styv innersula ändrar man egenskaperna för hur skon var tänkt att fungera.
Åsa Bergman
1983 • Fagersta
#8
26 oktober 2020 - 05:46
1 Gilla 
I mina gamla skor knöt jag alltid för hårt och drabbades av nervinklämmning och en irriterad slemsäck.
Kika på länken nedan som beskriver de vanligaste "ovan fot smärta"

https://kroppsvision.se/symtom-diagnos/ont-i-foten/ovansida-fot/
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.