Löpning Skador & Rehab 6 inlägg 22938 visningar

Ont insida fotknöl

#1
8 juni 2014 - 20:06
Gilla
Bild uppladdad av peppe75
Hej

Har nyligen börjat att jogga, och efter 3 veckor fått ont i foten när jag springer. Någon som vet vad det kan vara?
1981 • Örebro
#2
8 juni 2014 kl 20:12
Gilla
Sök på tibialis posterior och se om du känner igen dig.
#3
8 juni 2014 kl 20:17
Gilla
Hej

Mer precis ont vid den hårda knölen,
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#4
9 juni 2014 kl 06:38
Gilla
Ser ut att vara båtbenet som spökar eller rättare sagt fästet för den sena som fäster i detta ben - precis det som Johnny ovan är inne på.

Du ser ut att ha höga valv - pronerar du? - springer utåt med fötterna och fäller dem inåt? Springer du där det är platt eller backigt?
1977 • Gällivare
#5
9 juni 2014 kl 07:46
Gilla
Gå till en ortopedtekniker och kolla upp hur det ser ut med pronation, kan mycket väl vara så att det är så att du pronerar innåt, det sitter ett muskelfäste där om jag inte kommer ihåg fel. (ett par anpassade inlägg kan nog hjälpa dig)
Fortsätter du springa utan åtgärd så kommer du nog att få problem med knäna också.
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#6
9 juni 2014 kl 21:19
Gilla
Om du pronerar och springer utåt med fötterna...
Kopierar in ett tidigare inlägg:
Vid kraftig pronation kan man både få ont i de senor som löper under fotknölarna och de nerver som går där http://www.sportsinjuryclinic.net/sport-injuries/foot-heel-pain/tarsal-tunnel-syndrome - det är ju ganska trång – så minsta svullnad ställer till problem.
Ett sätt att komma tillrätta med detta är att "mjuka" upp fötterna INNAN man stiger upp iur sängen på morgonen genom roterar både medsols och motsols - detta görs också både före och efter man tränat. Viktigast är dock att skaffa ett par bra skor (pronation) och kanske behövs även ett par avgjutna inlägg. - stärka fotens muskulatur genom balansövningar (typ stå på ett ben). I det akuta skedet kan man också tänka på att springa med fötterna riktade rakt fram (ej Charlie Chaplin), undvika att springa i backar - då detta gör att man gärna springer "utåt" med fötterna och "fäller" fötterna inåt. Spring gärna på jämt underlag, så att fötterna inte "vrickar" i sidled.
Hade själv problem med ankelsmärtor för ca 30 år sedan - berodde på att jag sprang som Charlie Chaplin - samt mycket terräng (backar) - fällde fötterna inåt (kraftig pronering). Botemedel för mig var att springa plant (asfalt) och försöka få fötterna att peka framåt. Skaffade även inlägg.

Kör nu sedan tre år med Pose-teknik - vilket gör att all pronering är som bortblåst (liksom inlägg och "stabila skor
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.