Ont i området mellan fotknöl och hälsena på fotens insida - Löpning
Löpning Skador & Rehab 32 inlägg 89197 visningar

Ont i området mellan fotknöl och hälsena på fotens insida

Anna Sevon
1973 • Johanneshov
#1
10 augusti 2012 - 08:28
Gilla 
Jag har fått ont i det "mjuka" området mellan fotknöl (snett nedanför) och hälsena på fotens insida.
Det gör alltså inte ont bak i hälsenan.
Tror att det hela började när jag var trött och "sluggade" på uppför en ganska brant backe när jag körde intervaller för någon dryg vecka sedan, men nu har det blivit värre och jag kan inte skjuta på ordentligt med foten när jag springer och det blir värre ju längre jag springer (annars brukar det ju kunna vara tvärt om).
Riktigt stelt på morgonen idag och ont även när jag går. Det gör när foten är i sitt "ytterläge" i steget bakåt, alltså precis innan jag lyfter foten för att ta nästa steg.
Området ömmar också om jag trycker på det.

Någon som vet vad detta beror på eller vad man kan göra åt det? (Har ju både Midnattsloppet och Halvmaran som väntar inom en snar framtid).
< < < 1 2 > > >
Anders Näslund
1961 • Stockholm
#2
10 augusti 2012 - 09:48
Gilla 
Låter som en vanlig överansträngning av ett muskelfäste.
Voltaren-gel och lite vila?
Midnattsloppet är så pass nära så det är väl lika bra att pausa några dagar. Du hinner ju säkert springa igång dig i alla fall innan lördagen.
1971 • Sala
#3
10 augusti 2012 - 14:15
Gilla 
Låter som samma problem jag just blivit av med.
Har haft lite överansträngda hälenor under en längre tid p.g.a. lite väl snabb upprampning av träningsmängd i minimalistiska skor. Efter en mil i extremt lungt temop för 2 veckor sedan så började jag känna av lite vag smärta på insidan av hälen. Tog det lungt resten av veckan och fokuserade på tåhävningar, hälgång, stretchning och diverse balansövningar för att träna upp fötter och vader.
När det sedan var dags för första arbetsdagen efter semestern insåg jag att det bara blivit värre av dessa övningar. Efter ett par km promenerande under dagen kunde jag knapt gå. Smärtan hade då flyttat sig mer åt utsidan av hälen men i övrigt låter symptomen liknande. Ont precis när foten skjuter från marken vid normal gång. Andra saker som framkallade obehag var att gå nerför trappor (också när foten skulle lätta från marken) och enbent tåhäv (mest vid första frånskjutet då smärtan strålade ner under foten, efter det så kändes det bättre).
Smärta vid beröring var precis intill hälsenan där den kommer i kontakt med hälbenet. Gjorde lite internetsökande på kvällen och kom fram till att det antagligen var inflamation i den djupliggande slemsäcken mellan hälsenan och hälbenet.
Att gå normalt var mer eller mindre omöjligt om jag inte trippade omkring på tårna. Försökte hitta ett par högklackade skor för att avlasta problemområdet under läkningsfasen men det verkar som om de inte gör sådana i storlek 44 :( Så jag införskaffade ett par hälkils-inlägg i plast som jag langade in i ett par sandaler och tog bort remmen som gick bakom hälen på dessa för att undvika tryck mot det svullna området.
Efter en veckas behandling med nedkylning (is inlindad i blöt handduk) på morgon och ett par gånger på kvällen, Voltaren T samt gel 3 ggr per dag och undvikande av allt som gör ont så verkar det dock ha försvunnit. Kastade ur hälkilarna i förrgår och tog mina VFF till jobbet igår. Kändes prima så det blev ett första joggingpasset på vägen hem och hälen verkar fortfarande i fin form idag.
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#4
10 augusti 2012 - 17:42
1 Gilla 
Kopierar in ett tidigare inlägg:
Vid kraftig pronation kan man både få ont i de senor som löper under fotknölarna och de nerver som går där http://www.sportsinjuryclinic.net/sport-injuries/foot-heel-pain/tarsal-tunnel-syndrome - det är ju ganska trång – så minsta svullnad ställer till problem.
Ett sätt att komma tillrätta med detta är att "mjuka" upp fötterna INNAN man stiger upp iur sängen på morgonen genom roterar både medsols och motsols - detta görs också både före och efter man tränat. Viktigast är dock att skaffa ett par bra skor (pronation) och kanske behövs även ett par avgjutna inlägg. - stärka fotens muskulatur genom balansövningar (typ stå på ett ben). I det akuta skedet kan man också tänka på att springa med fötterna riktade rakt fram (ej Charlie Chaplin), undvika att springa i backar - då detta gör att man gärna springer "utåt" med fötterna och "fäller" fötterna inåt. Spring gärna på jämt underlag, så att fötterna inte "vrickar" i sidled.
Hade själv problem med ankelsmärtor för ca 30 år sedan - berodde på att jag sprang som Charlie Chaplin - samt mycket terräng (backar) - fällde fötterna inåt (kraftig pronering). Botemedel för mig var att springa plant (asfalt) och försöka få fötterna att peka framåt. Skaffade även inlägg.

Kör nu sedan tre år med Pose-teknik - vilket gör att all pronering är som bortblåst (liksom inlägg och "stabila skor"). "
Anna Sevon
1973 • Johanneshov
#5
11 augusti 2012 - 09:09
Gilla 
Har vilat en dag nu och det känns faktiskt lite bättre, dock absolut inte löpbart.

Kör lite Ipren ett par dagar i fall det som du skriver Anders är någon form av inflammation.
Skönt att det verkar kunna gå över relativt snabbt med lite vila Christer, hoppas att du inte får tillbaka det. Jag ska testa isen och får överge mina FreeRun för lite högklackat i helgen då ;)

Jag tror inte att det har något med pronation att göra Inger då jag är "neutral", men jag ska ändå följa rådet att springa lite på planare underlag och kanske mjuka upp fötterna lite innan jag går upp på morgonen...

Tack alla för era tips och råd :)
skrotfot
1969 • Kärrtorp
#6
11 september 2012 - 13:08
Gilla 
Hur har det gått?
Jag vrickade foten på ett milpass för 9 dagar sedan, men känner av på exakt samma ställe. Dock var det värst första dygnet. Kör sedan några dagar tillbaka med tåhävningar vilket underlättar lite ibland. Frustrationen är ändå det värsta. Har också neutralt löpsteg.
Jenny
1971 • Årsta
#7
13 september 2012 - 18:09
Gilla 
@Anna, hur har det gått? Är det bättre? Kan du springa igen?

Jag tror jag har samma sak som du och Christer, men trots vila och antiinflammatoriskt är det inte så väldigt mycket bättre. Det dök upp efter en löptur för tio dagar sedan, skarp smärta mellan fotknölen och hälsenan, på insidan.

Det värsta är frustrationen, att inte få springa. Man har ju liksom jobbat upp ett beroende ;).
Jenny
1971 • Årsta
#8
17 september 2012 - 19:06
Gilla 
Jag puffar upp tråden lite.

Jag har bokat tid hos företagsläkaren, ska dit på torsdag. Men eftersom jag gillar både "hängslen och bälte" har jag också bokat tid hos en naprapat/sjukgymnast på onsdag.

Nu har jag också ont på utsidan av hälen men det härrör nog från att jag har svårt att gå korrekt.

Själva grundsmärtan är aningen bättre, men om det ska läka i det här tempot kommer jag inte vara ute i spåret förrän framåt jul.
Ingrid Vikman
1951 • Luleå
#9
17 september 2012 - 20:34
Gilla 
Att stretcha och massera vadmusklerna hjälper mig när hälsenaorna och slemsäckarna är irriterade.
Jenny
1971 • Årsta
#10
17 september 2012 - 21:09
Gilla 
Tack! Jag stretchar flera gånger om dagen för det känns som att det lättar lite efter. Men jag ska massera lite också.
Pekka
1976 • Sundsvall
#11
18 september 2012 - 23:21
Gilla 
Jag har fått liknande symptom. Först trodde jag det bara var slemsäcken under hälsenan, men nu när det inte längre gör ont har jag hittat en öm punkt på insidan foten. Masserade ordentligt idag och har lyckats få området att svälla upp. Vet inte vad för slags skada det kan vara. Det smärtar inget när jag går på utsidan foten utan när jag belastar insidan/stortåsidan
Jenny
1971 • Årsta
#12
19 september 2012 - 10:57
Gilla 
Har nu besökt naprapaten, hon trodde att roten till det onda låg i vaden. Att problemet börjat i vaden och sedan resulterat i att senor i foten "ballat ur". Hon masserade vaden brutalt, gav mig instruktioner om hur jag kunde massera själv. Excentrisk stretch skulle jag vänta med tills det blev bättre, men jag fick instruktioner om snällare stretchövningar tills vidare. Jag ska absolut inte springa, men spinning får godkänt, liksom core. Jag får promenera lite, men ska ta det lugnt och lyssna på kroppen. Kompressionsstrumpor eller sleeves borde jag ha hela tiden tills jag blir bra. Imorgon ska jag till företagsläkaren och se vad hon säger. Känner själv att det blir bättre men att det går väldigt långsamt. Idag kan jag i alla fall gå utan att äta 50mg voltaren, det kunde jag inte för 2,5 vecka sedan.
Jenny
1971 • Årsta
#13
24 september 2012 - 17:23
Gilla 
Att gå till företagsläkaren var i stort sett ett skämt. Hon skrev ut diklofenak och sa att det inte var brutet. Att jag borde vila. Jaha. Jag har ett jobb där jag står och går en hel del och två barn så jag har svårt att sitta still med foten högt på vardagarna.

Jag upplever att smärtan sträcker sig längs med något som heter flexor retinaculum och att det värker bakom det. Jag undrar om inte det är massa saker som hamnar i kläm när jag blir svullen. Det svider i fästet till hälbenet. Ju mer dagen lider dessto mer värker hälen, detta voltaren 50 mg till trots.

Imorgon har jag fått tid hos en idrottsläkare, jag hoppas att han har lite mer handfasta råd att ge. Gärna en diagnos och lite nyttiga övningar. Själv kör jag saker som inte gör ont men känns nödvändiga. Lite krabbgång, excentrisk stretch på golvet och lite tåhävningar. Lite stretch samt masserar vaden två gånger om dagen. Har hittat två ställen som gör sjukt ont, de ägnar jag lite extra uppmärksamhet.
Richard Jevring
1972 • Stockholm
#14
24 september 2012 - 17:42
Gilla 
www.idrottsdoktorn.se Lycka till !!!!
Jenny
1971 • Årsta
#15
24 september 2012 - 17:46
Gilla 
Precis dit jag ska! Du är andra personen som tipsar på samma dag, det bådar gott!
1973 • Stockholm
#16
24 september 2012 - 18:20
Gilla 
Det låter som flexor hallucis longus, senan till långa stortåböjarmuskeln, men säker kan jag inte vara utan att du pekar var smärtan sitter.

Bilden visar punkten för smärta vid problem med FHL: http://www.drdavidgeier.com/wp-content/uploads/2010/11/FHL-tendinits.jpg
Jenny
1971 • Årsta
#17
24 september 2012 - 20:46 Redigerad 24 september 2012 - 20:48
Gilla 
Hej, smärtan sitter ungefär halvvägs på pilen och sedan bakåt, mot hälbenet. Kan det vara samma?
Jenny
1971 • Årsta
#18
24 september 2012 - 20:47 Redigerad 24 september 2012 - 20:47
Gilla 
Dubbelpost!
Jenny
1971 • Årsta
Pekka
1976 • Sundsvall
#20
24 september 2012 - 22:06
Gilla 
Bilden med inringade senan stämmer med var jag har ont. Har inte sprungit på 16 dagar nu. Hälsenan har varit tokstel i 2v. Med daglig stretch har den börjat ge med sig nu samtidigt som smärtan minskat. Trodde att jag skulle kunna jogga idag, men efter en promenad så kände jag av foten för mycket. Jag undrar om det finns något man kan göra för att snabba på läkprocessen.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.