Löpning Träning 8 inlägg 4604 visningar

Löpträning kombinerat med styrketräning

1986 • Linköping
#1
25 juni 2014 - 19:34
Gilla
Hej, första inlägget här hoppas det blir flera !

Lite om mig. 28 år, 86 kg. Tränat till och från med varierad träning. Träningar just nu styrketräning på gym med ett snitt på 4,5 pass / veckan. Cyklar även till mitt jobb 11 km enkel väg. Året om. Snittar ca 30 km/h. Jag har tidigare sporadiskt kört löpning, men har motivation att träna detta mer. Målet blir Göteborgsvarvet nästa år.

Jag vill fortsätta vara kvar på gymmet och tänker gå ner till tre pass / veckan fördelat så hela kroppen tränas. ( styrketräning, inga pass eller kondition) Samt tre löppass fördelat på ett distans, ett intensiv, ett långpass varannan vecka(den andra ett distanspass, när jag kommit in ordentligt kör jag ett långpass/veckan).

Har ni någon erfarenhet om det är bra/dåligt att köra tunga benpass parallellt med löppass ? Som jag själv funderar kan det va vettigt att gå ner mycket i vikt samt öka repen till 12-15.

Observera att mina mål inte är att få några rekordtider i löpning, utan jag vill hitta ett sätt att kombinera styrketräning och löpträning på det mest effektivaste sättet.

Eftersom jag även cyklar ett antal mil / vecka så funderar jag om man ska lägga upp löpträningen annorlunda ?

Tack för svar, hoppas jag inte är för luddig!
1981 • Örebro
#2
25 juni 2014 kl 20:01
1 Gilla
Det finns fina belägg annars för få reps och höga vikter och/eller explosiv styrka, när det gäller förbättringar för både löpare och cyklister.
1986 • Linköping
#3
25 juni 2014 kl 20:46
Gilla
Vad skönt att höra Johnny, tack för svar! Då är ganska mitt upplägg på 6 pass / vecka helt ok ? Med medelhård vardagsmotion med cykeln. Det är väl helt enkelt bara att testa mig fram antar jag.
1981 • Örebro
#4
25 juni 2014 kl 21:11
Gilla
Det är svårt att bli riktigt bra på båda samtidigt, men helt klart är att det går att kombinera.

Själv kör jag två styrkepass/vecka och då efter intervaller, då musklerna redan är nedtränade. Ev kan man få lite bättre utveckling av motokondrier på det sättet, samt att det rent praktiskt är smidigt att ge benen en chans att återhämta sig till nästa intervallpass. Dessutom är passen korta och det är enklare att klämma in lite styrka då än efter ett längre pass.

Lite osäker på det här, men jag har för mig att det man satsar mest på är det pass man bör köra först om man kör dom samtidigt. Annars är det nog teoretiskt bäst att separera dom så mycket man kan om de ska utföras på samma dag.

Men för att göra det enkelt, är ditt mål inte att bli världsbäst är det nog bara att träna på och kombinera det som känns bra och det du har tid till :-)
Mikael
1986 • Borås
#5
26 juni 2014 kl 12:13
1 Gilla
Johnny, jag tror det är så att om man vill bevara styrka (muskler i det här fallet då TS inte är nybörjare) så ska man lägga styrketräningen efter löpning om man kör de samtidigt. Hör ihop med hormoner som frisätts under konditionsträning motverkar styrketräningens, så därför bättre att "kicka igång" styrketräningen efter konditionen för att inte stänga av processerna direkt efter styrketräningen med att sticka ut och springa...
1970 • Stockholm
#6
26 juni 2014 kl 13:33 Redigerad 26 juni 2014 kl 14:38
1 Gilla
Det är inga större problem att kombinera löpning med styrketräning under förutsättning att du stegrar din träning gradvis och ger kroppen tid att anpassa sig. Själv kör jag just nu 5 löppass, 3 styrkepass per vecka (en dag i veckan kör jag både löpning och styrka), ca 8 mil / vecka löpning.

Även tex elitsoldater kombinerar kondition med styrketräning även om väl styrketräningen då övervägande är kroppsviktsövningar.

Dagar (dagen i mitt fall) då jag dubblerar så springer jag först och styrketränar ca 3-5 timmar senare.

Tvärtom kan man väl säga att en kombination av löpning och styrketräning är riktigt bra om man vill försöka få en riktigt atletisk allround tränad kropp? Alldeles lysande ur ett skadeförebyggande syfte också.

Sannolikt betydligt lättare att få bra löparresultat vs riktigt bra resultat i styrketräningen (rent styrkemässigt) dock men det ju beror på vad man prioriterar och viktar i sin träning samt kost etc.

Det är ju motverkande på det sättet att en långdistanslöpare drar enorm nytta av låg kroppsvikt medan en som har som syfte att lägga på sig mer muskler behöver äta mera samt drar på sig ökad kroppsvikt. En vettig kompromiss kan väl vara att man försöker hålla nere vikten hfysat men minimerar kroppsfettet och ser allmänt atletisk, fit och hård ut? :-)

Eftersom det här är ett löparforum så antar jag att de flesta har prio på just löpningen.

Styrketräningen har bland annat hjälpt mig att reparera en skraltig rygg.

Överkroppsträningen är egentligen inga som helst problem även om väl löpningen kan kännas lite stel i början kanske (armpendlingen etc). Får du riktigt vältränad rygg kan väl också i värsta fall armarna skava något mot latsen (Latissimus dorsi) i armpendlingen. ;-)

>Utmaningen ligger utan tvivel i benträningen. Bra benövningar som tex knäböj kommer gå ut över din löpträning innan kroppen börjat vänja sig. I början är det väl bra om du har vilodag efter tungt benpass på gymmet.

MEN... kroppen vänjer sig om du inte ger upp. Dvs, du kommer kunna köra dina knäböj och ändå springa dagen efter till slut.

Dock så kör jag själv enbart just knäböj en dag / vecka nu för att jag prioriterar löpningen just nu. Sittande benspark (bra för knästabilitet och för framsida lår) kör jag oftare (betydligt snabbare återhämtning på den).

Starkare i benen blir man, men springer man mycket och långt kan det vara svårt att hålla uppe den synliga muskelvolymen på benen även om du styrketränar en del (om du nu vill ha muskelvolym), det är väl lite personligt hur man lyckas med det. Beror också en hel del på mängden löpning vs styrketräning etc, etc och kosten sist men inte minst.

Regelbunden distanlöpning gör helt enkelt benen smala för en kraftig majoritet av alla seriösa utövare, undantag finns självfallet. Det är väl framförallt baksida lår och vader som kan få sig lite volymtillväxt av distanslöpning, i övrigt, generellt nej. ;-)

Lite svamligt inlägg kanske, men mina tankar om det hela.
1986 • Linköping
#7
25 juli 2014 kl 17:56
Gilla
Tack för alla inlägg!
Jag kommer framöver köra 3 gympass / veckan i styrketräning (alla muskelgrupper får ett pass /veckan). Utöver detta öser jag in så många löppass kroppen klarar, blir ca 3 i början men ökar successivt :)
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#8
25 juli 2014 kl 19:52
Gilla
Jag försöker ligga runt 30% styrketräning och 70% konditionsträning. En normal träningsvecka består av 7-9 träningspass beroende på hur det passar med arbete och familjeliv. Just nu ligger prio på att få igång löpningen. Jag kör helst styrka med fria vikter och Trx-band. När det passar kör jag cirkelgym. Jag kör också mycket bålstabilitet och balans. Alla byggstenar är viktiga på ålderns höst.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.