Löpning Tävlingar & Motionslopp 4 inlägg 2499 visningar

Halvmaraton (Greifenseelauf) i September - rimligt?

Anna Spånning
1977 • Winterthur, Schweiz
#1
9 juli 2014 - 13:08
Gilla
Jag har alltid tränat. Löpning har dock aldrig riktigt varit min grej, det har mer varit nagot jag gjort för att underhalla andra idrotter. Sedan min son föddes 2012 har jag dock löpt mer eller mindre regelbundet (inte allt loggat i träningsdagboken) och sedan en dryg manad har jag löpt konsekvent 3 ggr/vecka. Mina pass ligger mellan 6-15 km. Jag har nu satt upp malet att delta i en halvmara i september (20/9). Banan är relativt okuperad. Kommer jag att klara detta?

Jag vet inte om jag ens vill sätta upp ett mal mer än att ta mig runt - är det rimligt att, med en träningsmängd runt 20-30 km/vecka, klara av en halvmaraton utan att stupa? Vad ska jag lägga fokus pa, mängdträning?
1981 • Vegan Runners
#2
9 juli 2014 kl 13:39 Redigerad 9 juli 2014 kl 13:58
Gilla
Jag tror absolut att du kommer klara dig runt. Som förberedelse kan du t.ex prova att förlänga ditt söndagslångpass varannan vecka med någon kilometer i taget. Sänk farten om det känns jobbigt, det viktiga är att vänja kroppen vid att vara igång en längre period. Ta med lite energi att äta eller dricka på vägen (om möjligt samma sort som de serverar på tävlingen) så kommer kroppen också vara mer förberedd när det är dags för loppet. Lycka till!

Jag tror också att det är bra att alternera lite tuffare och lite lättare veckor, så om vi säger att dina långpass idag är 13 km skulle de framöver kunna vara t.ex 13, 14, 13, 15, 13, 16, 14, 17, 14, 18 eller nåt i den stilen. Försök hitta en balans i att det ska vara lite utmanande men att du inte ska ta ut dig totalt eller ännu värre få ont nånstans, då ska du avbryta direkt såklart. Och att det fortsätter vara roligt och motiverande, så att du fortsätter hålla igång och på sikt kan orka springa ännu längre.
1961 • Göteborg
Administratör
#3
9 juli 2014 kl 13:54
Gilla
Om du redan nu springer 15 km på träning ser jag inga som helst problem med att klara av en halvmara. Att successivt öka dina långpass upp mot 20 km tror jag är det som ger mest. Ett tips kan ju vara att haka på träningsprogrammet för att komma under två timmar här på jogg: http://www.jogg.se/Program/Program.aspx?id=25&goaldate=2014-09-20

Banan är ju som du säger mycket lättsprungen, jag har faktiskt sprungit runt sjön några gånger när jag besökt vårt huvudkontor i Nänikon.
Anna Spånning
1977 • Winterthur, Schweiz
#4
11 juli 2014 kl 07:24
Gilla
Jag tycker bara att det är sa svart att träna efter bestämda program... maste väl kanske bita ihop och göra det för att vara väl förberedd, men jag känner mig bekvämast med att köra pa känsla.

Jag springer väldigt tidigt pa morgonen (04:15...) under veckan för att fa ihop livet med krävade arbeite och smabarn. Känns svart att köra efter en plan da. Är det tillräckligt att springa tre ganger i veckan (och kombinera med styrketräning 1-2 ggr/vecka pa gym - loggar sällan dessa träningar) eller bör jag köra fyra löppass? Tänkte försöka köra ett intervallpass, ett distanspass (ca 8 km) och ett längre pass varje vecka. Känner att jag skulle kunna lägga in ett till distanspass (blir dock inte längre än ca 8 km pga tidspressen jag har pa morgonen), men vill inte överdriva sa här i början och dra pa mig skador.

Ska man sikta pa att komma upp i sträckor över 21.1 km pa det längre passet för att "garantera" att man har konditionen att klara en halvmara?

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.