Löpning Kom igång 30 inlägg 5327 visningar

Seriös fråga, rimligt att orka runt maran i september ?

1978 • Åkersberga
#1
4 april 2008 - 10:28
Gilla
hej jag har en fråga.

Jag är 29 år, började löpträna förra året, har varit kraftigt överviktig, har fortfarande 10 kg kvar att gå ner innan målvikt. Löptränar 2-3 gånger i veckan, joggar milen på 70 minuter. Har som max sprungit 1,2 mil i ett svep.

Nu till frågan.
Hur rimligt är det att jag orkar ta mig runt maran i Berlin i september?
Jag vill inte höra massa, "klart du klarar det" bara för att ni är snälla eller pushar och peppar. Utan helt ärliga svar. Är det rimligt att man som såpass otränad nybörjare som mig orkar ta sig runt ?
Jag har inga som helst ambitioner om att få en bra tid utan målet skulle isåfall vara att ta sig runt. Varva jogg och gång när det blir för jobbigt.

En kollega på jobbet ska åka ner o springa, och han peppar mig att jag ska haka på.
Från början sa jag blankt nej men ju mer jag tänker destu mer ser jag utmaningen i det och vore det inte en häftig 30 års present till mig själv att korsa mållinjen på maran (fyller nämligen 30 den helgen).

Men rent krasst är det rimligt att tro att jag orkar ta mig runt ?

Vad säger ni ?
< < < 1 2 > > >
1965 • Västra Frölunda
#2
4 april 2008 kl 10:37
Gilla
Tycker du borde börja med att löpa en halvmara och därefter ta en helmara nästa år. För att springa ett maralopp så bör man ha ett långpass i veckan som varierar mellan 20-30 km. Tempot saknar betydelse men distansen är viktig för att vänja kroppen. Risken är annars stor att du drar på dej skador och kommer ifrån löpning under en längre tid. Skynda långsamt och håll dej till regeln att inte öka distans med mer en 10% / vecka. Lycka till med din träning.
1959 • Saltsjö-Boo
#3
4 april 2008 kl 11:07 Redigerad 4 april 2008 kl 11:26
Gilla
Du måste ju inte "springa" maran. Du kan ju omväxlande gå, lufsa och springa. Problemet är väl att klara maxtiden som är 6.15. Jag såg att de även har en power-walk-klass där maxtiden är 7 timmar.

Hur du än väljer att ta dig fram så måste du vänja dig vid distansen och öka försiktigt för att undvika skador. Om du lyckas öka distansen utan problem så tror jag också att de sista kilona fram till målvikten trillar av ganska snabbt.

Varför inte delta i ett sextimmarslopp som etappmål. Du kan du ju testa dina gränser och se hur långt du kan ta dig på 6 h. Det verkar ju vara ganska trevliga och sociala tillställningar också. Bara man har pannben att klara varv på varv.

Annars, gör som Martin säger, testa en halvmara först. Varför inte St Eriks-loppet. Det går ju en månad innan Berlin Maraton.
Edit. St eriksloppet går 3 veckor före Berlin, och en vecka efter tjejmilen
Erik Schenkel
1982 • Stockholm
#4
4 april 2008 kl 11:11
Gilla
Hej!
Det är klart att du klarar maran i september om du ökar din vecko mängden lite bara.
Jag hade nästan inga långpass i kroppen innan mitt första marathon och det gick bra ändå. Men det är ju bättre om man är mer förberädd än jag var ;)
Börja med att köra en mil på helgen och veckan därpå kan du öka med en km efter 3 veckor kör du en lugnare vecka för att sedan öka igen. Då är du snart uppe i både 2 och 3 mil =)

Lycka till på Berlin marathon!
1978 • Åkersberga
#5
4 april 2008 kl 11:14
Gilla
här var det olika bud minsan :)

Visst förstår jag att det vore lämpligare att ta en halvmara i år o satsa på mara nästa år.
Men själva grejen var utmaningen att göra det i år som 30 årspresent till mig själv. Men jag vill inte sätta upp ett orimligt mål och sparka kull mig själv. Därför jag frågar er mer erfarna om det ens är rimligt.
jag har inga som helst ambitioner att SPRINGA runt hela, jag skulle inte skämmas det minsta om jag skulle gå i perioder, varva med jogging och lufsa , målet skulle som sagt vara att ta mig runt inom tidsgränsen.

1978 • Åkersberga
#6
4 april 2008 kl 11:16
Gilla
Erik,
det lät som ett bra tips, öka ett par km åt gången.
Och som sagt jag har inga problem att varva med att gå heller.

Jag går mycket redan nu, det är så jag tappat stor del av min övervikt.
jag går utan problem 3-4 timmar i raskt tempo så min kropp är hyfsat van att röra på sig i längre perioder
1978 • Åkersberga
#7
4 april 2008 kl 11:18
Gilla
Olof
jag har funderat på st eriksloppet

men vad jag har förstått måste man väl anmäla sig ganska snart till maran och det är det jag försöker komma fram till om jag ska eller inte ska.

jag är väldigt sugen på utmaningen
Fredrik Nyström
1968 • Mölndal
#8
4 april 2008 kl 11:23
Gilla
Självklart kan du klara en marathon i september om du tränar ordentligt. Jag skulle rekommendera ett träningsprogram som inriktar sig på att du skall klara dig runt istället för ett som inriktar sig på en viss tid. Jag skulle rekommendera Novice 1-programmet av Hal Higdon: http://www.halhigdon.com/marathon/Mar00novice.htm

Jag följer själv ett program av Hal, nämligen Novice 2, inför mitt första marathon som kommer bli Stockholm Marathon.

Programmet går ut på att vecka för vecka sakta öka träningsmängden tills man kommer upp i en nivå där man utan problem kommer att klara av ett marathon. Programmet innehåller inga snabba pass, vilket personligen tilltalar mig som nybörjare. Jag överlåter intervallpassen till de som siktar på 3:00.
Mr. B
1963 • Hemma
#9
4 april 2008 kl 11:27
Gilla
Som motvikt kommer här ett kanske överdrivet pessimistiskt inlägg:

Maxtiden i Berlin är 6:15 för löpare och lite mer för "gående". Du behöver alltså göra 7 km per timme i snitt. Det är långt till september och med rätt träning tror jag nog att du fixar det.

Men ärligt talat håller du ju inte på med någonting som ens liknar marathonträning för närvarande. Ursäkta formuleringen, men dina långpass är på cirka en mil och det räcker inte. Du behöver långpass och du behöver handgripligen få en förståelse för hur långt 42km egentligen är. Har du cyklat fyra varv på din milrunda någon gång?

Håller du ditt nuvarande miltempo hela maran så tar det fem timmar att komma runt. För min egen del ökar kilometertiderna nästan 25% från milen till maran, och den procentuella marginalen har inte du till maxtiden.

Men om du verkligen siktar på just att komma i mål och inte rycks med av snabbare löpare när du väl är på banan i Berlin, så tror jag nog att du fixar 6:14:59 ifall du börjar en långsiktig marathonträning NU. Har du gått från "kraftigt överviktig" till att jogga 12km så finns det nog förbättringspotential.
1978 • Åkersberga
#10
4 april 2008 kl 11:43
Gilla
nej jag sysslar definitivt inte med marathonträning över huvudet taget, det är jag väl medveten om, det har inte varit något mål för mig med maran.
Jag är väl medveten om att det kommer krävas rejäl ansträngning och ökning av träning.

Den här utmaningen har kommit nu, och jag är fortfarande tveksam till om jag ska anta den eller inte.
1959 • Saltsjö-Boo
#11
4 april 2008 kl 12:16
Gilla
Ok, Josefine. Etappmål 1, en halvmara på 2.30.
Kungsholmen runt den 10:e maj har maxtiden 2.30. Om 2 varv inte funkar kan du ju bryta efter ett varv. Och sen kan man ju alltid fullfölja utom tävlan... Är du redo för denna utmaning om fem veckor?

Annars, om du gillar siffermagi så kan du ju springa 30 när du fyller 30. Lidingöloppet går samma dag som Berlin maraton. Att klara Lidingöloppet är också stort...
Sen kör du 42 när du fyller 42 på 4,2 timmar:-)

Tänk på att Evy Palm inte hade börjat springa när hon var i din ålder..
1978 • Åkersberga
#12
4 april 2008 kl 12:25
Gilla
Olof, en halvmara om fem veckor... det är lite väl att ta i kanske
men å andra sidan, om man inte satsar kan man inte vinna :)

Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#13
4 april 2008 kl 12:28
Gilla
Det KAN ju hända att du klarar det, med god vilja, mycket träning och en bra kropp som tål den ökning som måste till. Frågan är väl också om du är beredd att träna så mycket och så fokuserat som krävs? Jag tycker för egen del att det är på gränsen vad gäller tiden det tar, och jag hade ett annat utgångsläge än du när jag startade min mara-träning!
Tycker absolut att du ska testa en halvmara först, för att känna hur det känns och då tänka tanken att det där var hälften!
Ha inte för bråttom! Häng inte upp dig på den där 30 års-dagen! Det vore ju så synd om du sprang sönder knäna nu när du kommit igång så bra! Hellre lite lugnare upptrappning än bara lite för fort. MÅNGA har fått lägga om sina mål pga att kroppen inte håller för den mängden så snabbt.
Om du frågar mig alltså!
1967 • www.sapiens.se
#14
4 april 2008 kl 12:34
Gilla
Klarar det? Javisst. Med en maxtid på 6.15 så räcker det ju att du springer i en dryg mil i din nuvarande fart och sen promenerar resten. Dvs jag tror du skulle fixa maxtiden redan idag om du bara fixar att promenera i 6 km/h. Men jag tror det blir roligare för dig själv om du verkligen satsar på det och visst, det är nästan 6 månader. Det ska räcka.

Personligen så ser jag inte riktigt meningen med att springa en mara bara för sakens skull utan vill vara rejält förberedd och då skulle jag om jag vore du vänta till nästa säsong.
Martin Agronius
1977 • Kiruna
#15
4 april 2008 kl 13:06
Gilla
Tjena, jag tror faktiskt att du klarar det. Du har redan en del löpvana och med 6 månader till start så har du förutsättningen att hinna träna med det som mål. Du kan ju förutom ovannämnda programförslag kika på Szalkais program på www.marathon.se, de råkar ju som av en händelse vara på ungefär 6 månader (26 veckor) med tämligen lugn start som du redan är "bättre" än. Om du går in för det med att klara av loppet och känner efter i kroppen så fixar du det. Var uppmärksam på små skavanker bara så att du inte går och överanstränger dig.
Mina 25 öre
1969 • Sala
#16
4 april 2008 kl 13:25
Gilla
Jag väger 100 kg och har tränat i drygt ett halvår. Ändå kan jag nu springa 30 km på drygt tre timmar. I somras orkade jag inte en mil under 1:20. I oktober klarade jag 20 km, men i vansinnigt lugn takt. I december började jag springa 20 km-pass mer regelbundet och det tog ju 2:30 ungefär. Efter det har jag ökat med 1 km eller 2 km per vecka, eller stannat kvar på samma. Det har gått alldeles utmärkt sedan jag lärde mig att hålla låg fart och låg puls. Först i mars gick jag över till högre hastigheter på långpassen.

Kolla på Anders Szalkais träningsprogram för "Klara loppet" på http://www.marathon.se/traningsprogram/vecka.cfm?Pro_ID=4&Ph_ID=1&Rac_ID=124. Enligt det schemat behöver man inte ha kommit upp i mer än 16 km på långpassen och det är bara 2 månader knappt kvar till Stockholm marathon. Så Josefine, du behöver inte ha kommit upp i mer än 16 km per långpass i juli. Tror du att du kan klara att öka med 1 km per varannan vecka, så att du joggar 10 km denna vecka, 10 km nästa vecka, 11 veckan efter det o.s.v. så har du kommit upp i 20 km om 10 veckor. Då är vi bara framme i juni. Döerfter kan du öka med 2 km varje vecka, så då är du uppe i 30 km innan juli månad har gått ut. Då ligger du långt över vad Anders Szalkai rekommenderar för att klara loppet.

Sen ska man ju inte glömma bort att ha två pass ytterligare i veckan, ett med fartlek eller intervaller inbakat, men inte under hela passet, utan bara under halva, t.ex. 2 km uppvärmning + 2 km i hög fart + 2 km nedjogg. Kolla på Szalkais program.

Som sagt: jag väger 101 kilo och har sprungit i ett halvår, men klarar ändå 30 km på 3:08. Go for it girl! Det finns ingen bättre 30-årspresent än att klara något som man trodde var omöjligt!

Jag håller inte med om att du måste testa en halvmara snarast. Nöj dig med ett pass på 12-14 km. Klarar du det så klarar du maran i september. Men öka med en en kilometer varannan vecka efter det, eller max en i veckan. Och sextimmarslopp? Nej, glöm det!
1978 • Åkersberga
#17
4 april 2008 kl 13:37
Gilla
sådär
nu har jag skrivit ut 26 veckors programmet på marathon.se
som går ut på att klara loppet. Om jag kör deras vecka ett denna vecka, dvs jag har missat 4 dagar så är programmet slut precis till Berlin Marathon.

Däremot tycker jag att det verkar vara lite väl lätt första veckorna i programmet.

gå 10 minuter, spring 4 x2 minuter med 2 minuters gång mellan varje.. det känns lite väl lätt, jag klarar ju att jogga 50-60 minuter utan uppehåll.
Man behöver kanske inte följa programmet till punkt och pricka utan lägga in väldigt lugn jogg istället för gång, iallafall i början när det är väldigt korta löppartier..

Tack för uppmuntran Mårten och att du delar med av dina erfarenheter.
1956 • PARTILLE
#18
4 april 2008 kl 13:40
Gilla
Jag kan inte se några problem att Du inte skulle klara av Berlin. Banan är ju väldigt snabb.
Det Du måste göra är att träna mer kontinuerligt. Ställ gärna upp i några halvmaror under resans gång. Du har ju Kungsholmen runt i Stockholm den 10 maj och Stockholms halvmarathon i dörjan på september och den ligger ju perfekt inför Berlin. Dessutom går det ett antal halvmaror till under sommaren.
Men jag tror att Du bör springa i alla fall minst 3 gånger i veckan. Gärna mer. Se till att ett av passen blir längre och att Du springer det med lägre fart än vad Du brukar. Om maxtiden är 6 timmar 15 minuter innebär det att Du skall ta Din snittfart per kilometer får vara max 8:53. Och det är ett ganska lugnt tempo. Själv sprang jag 43,4 km på 5 timmars i Skövde och jag väger 97 kg och skall ner till 75. Visst går det.
Maran klarar Du säkert, men om Du tränar mer kommer Du också att få ut mer av den upplevelsen av att springa Berlinmaran.
1978 • Åkersberga
#19
4 april 2008 kl 13:45
Gilla
Tack Stefan.

Jag ska börja träna mer regelbundet löpning helt klart.
Halvmaran redan 10emaj tror jag dock är alldells för tidigt, det är bara fem veckor dit.
Mr. B
1963 • Hemma
#20
4 april 2008 kl 14:09
Gilla
Ja, med den här inställningen kommer du att fixa det. Om man klarar av att följa Szalkais träningsprogram för en maratontid brukar det inte vara några större problem att verkligen springa maran på den tiden.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.