Löpning Kom igång 29 inlägg 21030 visningar

Löpning + övervikt

Katarina
1984 • Södertälje
#1
2 augusti 2014 - 18:53
Gilla
Jag vill gå ner i vikt och har nu lagt om min kost, slutat med godis och läsk, men nu skulle jag vilja gå ett steg längre och undrar om löpning är att rekommendera när man är överviktig?, jag har cirka 15-20 extra kilon som jag vill bli av med.

Det känns lite pinsamt att gå ut och springa när man har alla dessa extra kilon dock.


< < < 1 2 > > >
Magnus
Stockholm
#2
2 augusti 2014 kl 19:06 Redigerad 2 augusti 2014 kl 19:05
Gilla
Kosten är ju det absolut viktigaste när det gäller viktnedgång (dvs att ligga på kaloriunderskott), men löpning eller någon annan fysisk aktivitet kan hjälpa till, och framför allt mår man bättre av att vara i form, det är väl det jag uppskattar mest med att ha hyfsad kondition.

Eftersom jag också haft några extra kilo att släpa på ska jag inte sticka under stol med att löpningen i början var riktigt tung, men den kick man får när kilona rasat mer och löpningen börjar fungera är svår att slå. Du kanske kan börja med snabba promenader och lägga in lite löpning i dessa, typ spring 1-2 min, gå 5 min och successivt springa mer och se hur det känns?
1972 • Täby
#3
2 augusti 2014 kl 19:14
1 Gilla
Min uppfattning är att det är bättre att du går ner i vikt först och börjar med löpträning sen. Tycker att det är tämligen lätt att hålla vikten med löpning men svårt att gå ner mer än marginellt, sen beror det på var du upplever att du har ditt jämnviksläge och hur länge du har varit överviktig också. Kanske kan du lägga upp en plan där du går ner säg 10kg på ett par månader (eller snabbare om du kör LCD) och sen smyger igång träningen för att hålla detta.
csaba
1973 • Malmö
#4
2 augusti 2014 kl 19:20 Redigerad 2 augusti 2014 kl 19:21
Gilla
Tänk dock på att har man lite mer vikt (som 15-20 kg för mycket) så kan löpningen ge skada lätt.
(Korsrygg, knä & ligament belastas ju 3ggr. din vikt av enformig rörelse i form av löpning).
Jogga så länge det känns bra, men var mycket "hörsam" på kroppen.

Testa även spinning/cykling & simning som sliter mindre.
LCHF Margot
1959 • Svartvik
#5
2 augusti 2014 kl 22:24
Gilla
Jag minskade min vikt med ca 15 kilo på ett år med löpning, men det gäller att mjukstarta med korta sträckor och verkligen känna efter om kroppen håller, lägg ribban riktigt lågt i början och hitta ett vettigt nybörjarprogram, och eftersom du gör framsteg och kilona börjar rasa och du får mer energi, kommer du säkerligen att vilja hitta en bättre kosthållning också, det brukar gå hand i hand i en sundare livsstil.
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#6
2 augusti 2014 kl 22:51
7 Gilla
Du ska inte tycka det är pinsamt att springa. Löpare finns i alla storlekar! ;)
Mattias Frick
1970 • Karlstad
#7
2 augusti 2014 kl 23:39
5 Gilla
Spring på Katarina. Alla som springer är löpare. Oavsett hastighet eller kroppsfysionomi.
2009 • Klippan
#8
2 augusti 2014 kl 23:44
Gilla
Skynda långsamt. Ha roligt. Promenader minskad skaderisk samt skonsam uppbyggnad av leder och ligament inför löpning. Fettförbränning specifikt lär gynnas av längre tid i lägre tempo. Sedan kan nästa steg bli att omväxlande gå springa en stund gå springa gå osv. För att successivt utöka inslaget av springa mer och mer. Lycka till.
1963 • Bromma
#9
3 augusti 2014 kl 03:25
2 Gilla
Hej Katarina, kul att du är igång! Det är INTE pinsamt att du tar tag i din övervikt - tvärtom.
Löpning är mycket bra fast alla oavsett vikt bör ta det lite försiktigt i början.
Jag vill även rekommendera dej att börja styrketräna, det är skonsamt och mycket effektivt för viktnedgång. Lycka till!
1966 • Karlstad
#10
3 augusti 2014 kl 09:02
7 Gilla
Det minst pinsamma jag ser ute är en överviktig som joggar/löper. Det är en person som bestämt sig för att ta hand om sig. Det är bara värt ryggdunkningar och folk som inte inser det är inte värda energin.
1981 • Katrineholm
#11
3 augusti 2014 kl 09:25
Gilla
Håller helt med Peter - inte alls pinsamt och bara värt beundran! I övrigt tänker jag lite som övriga, var rädd om knän och så. Men promenader med inslag av jogg är väl en jättebra början. För det är ju roligt att springa och jag kan tänka mig att det känns mer som "riktig" träning än att "bara" gå. Du kan också skaffa stavar och knalla upp i lite uppförsbackar.

Varmt lycka till!
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#12
3 augusti 2014 kl 10:37
Gilla
En gammal slogan från slutet 70-talet löd: Gå, lunka, löp! En ganska bra metod som bygger på att man tar det lugnt och varvar beroende på ork och lust. Lycka till!
Karibou
1976 • Sundbyberg
#13
3 augusti 2014 kl 14:25
1 Gilla
Halloj Katarina! min kompis håller på att jobba sig ner i vikt och det hon har gjort senaste 2-3 månader är att ha stenkoll på vad hon äter samt lägga cykling och löpning på sin träning.
Stenkoll på maten: det innebär att hon räknar faktiskt kalorier och visst var det svårt första månaden, men nu har hon hittat recept som gör att hon kan äta roligt och bra samtidigt som det är nyttigt och inom "kalori-mängd" hon skall äta. Skall hon äta ute tar hon hänsyn till detta också.
Cykling/löpning: hon springer varje morgon nästan. Ibörjan var det lätt och kort promenad. Nu är hon upp till en mil tror jag (alltså det blir inte varje dag en mil, men hon kör hennes löpning rätt långsamt och gillar att springa i terräng). Cykling blir det en bra komplement också. När hon var nu på semester, blev det cykling varje dag.
Några pass på gymmet lade hon till under semester, men det är lite svårt när jobbet startar igen sa hon.

Ta det lugnt från början. Hellre långsamt och lite längre än kort och snabbt (det är det jag tycker. Man behöver inte dela åsikten :) ). Sen är kosten definitivt den största delen i det hela.

Och visst, gällande det där men "pinsamt" - nähä! Det skall du inte tänka så! Ta hand om dig - du är värd det! Människort kommer i alla storlek och färger :)

Lycka till!
1975 • Växjö
#14
3 augusti 2014 kl 14:34
Gilla
Spinning!! Skitbra, Man återhämtar sig väldigt fort efter ett pass jämfört med löpning.

Jag har bantat bort 294kg för att vara exakt, så jag vet hur man gör. Dock genom extrem jojo-bantning. Hållt mig något så när på samma vikt de senaste 5 åren (pust).
1 hekto per kilometer eller 1 hekto per tio min kan man räkna med (JA det är vätska, men det funkar attgå ner på det viset också även om det inte anses så nyttigt)- Och 1 hekto om dagen är 36,5kg på ett år. Det är så man ska se det. det är ett långt lopp, det gäler bara att vara konsekvent men inte heller så nitisk att man låter annat lida.
1980 • Åby
#15
3 augusti 2014 kl 14:52
Gilla
skynda långsamt och var försiktig, förlägg träning som promenader varvat med lite löpning, helst på stig i skog för att sprida ut belastningarna bättre än vad du gör på väg.
Styrketräning i kombination med löpning ger dig ytterligare en boost i energiåtgång och formar kroppen så du får positiv feedback på all träning.

det finns inget pinsamt i att sträva efter en bättre hälsa, spring rakryggad och vad stolt över vad du gör.
rolle
1961 • österskär
#16
3 augusti 2014 kl 19:11
Gilla
Jag väger ca 102kg och sprang ca 163 mil förra året. Jag gick inte ner 1 kg. Kanske hade jag gått upp många kg om jag inte sprungit. Äter man mer en man gör av med så spelar det ingen roll hur mycket man tränar. För att undvika skador, försök lär dig springa på främre foten, så kallad tålöpning. Då får man mjukt steg.
lycka till
HR
1972 • Stockholm
#17
3 augusti 2014 kl 19:36 Redigerad 3 augusti 2014 kl 19:36
1 Gilla
För att återknyta till det första svaret du fick i tråden:

Kosten är en bättre viktreglerare än enbart träning. Utan att titta över kosten kanske man inte ens får bra resultat av "enbart" träningen. För ganska många så leder träningen i bästa fall till att man hamnar i energibalans och då tappar man först ett par kg och sedan står vågen still. Väldigt länge.

Träningen motverkar då viktuppgången genom att balansera ut överskottet men träningen ger heller ingen fortsatt viktnedgång. Slutar man sedan träna så går man ofelbart upp igen.

Om man börjar dra ner på kosten och dra ner på både en del små och stora saker som man kan vara utan - ja då jobbar kosten för din viktnedgång oavsett om du tränar eller inte. Egentligen så är kosten mycket viktigare än träningen. Om du skippar ett onödigt mellanmål, minskar ner på t ex kvällsmålen och drar ner på en "onödig sak" om dagen så kommer du minska i vikt ganska ordentligt. Ta alla de tre små förslagen och gör det i minst tre månader, jag kan garantera att 90 dagar x de kalorier du hoppat över = bra resultat. Förlänger du det till ett år eller permanent så 365 x nyttan och upp till "oändligt".

Detta är _helt_ träningsoberoende och det kostar ju mindre att fika mindre. :)

Fördelen med att träna på detta är ju att det hjälper kroppen att omsätta energi, det främjar att du behåller och utvecklar muskulatur och att du får en bättre ork i vardagen och det kommer hjälpa till att forma kroppen = synergi.

Jag ser ALDRIG ner på en överviktig person som rör på sig och försöker - jag blir lika glad varje gång. Jag hoppas varje gång att de ska klara det och hoppas att de tänker på kosten också.

Se livsstilsändringen som en _belöning_ för kroppen, inte som ett slags straff eller som något du ska genomlida. Det kommer tuffa dagar och ett snedsteg är inte mycket att hänga upp sig på men om man tänker att man ska klara det länge så kan man också tänka att man kan skjuta upp att "unna sig". Det är ju inte heller som så att det man kommer äta är äckligt. Hitta nyttig mat Du trivs med och får du ett grymt sug så "festa loss" på sådant som är nyttigt och gott. En gång är ingen gång.

När du kommit in i det och ser resultaten så kan jag nästan garantera att suget kommer bli svagare och kanske även försvinna - suget att må bra och känna sig fräschare blir starkare.

Kör på, det finns bra mental support på forumet. :)
Örebro
#18
3 augusti 2014 kl 19:48
1 Gilla
Hej! Jag är i samma sits som du. Men har kommit ett steg längre eftersom jag faktiskt börjat springa. Jag använde mig av en app som heter C25K. Jättebra tycker jag. I våras orkade jag knappt springa i en minut. Men nu springer jag 5 km. Jag springer inte så fort men jag springer iallafall fem km och det trodde jag aldrig i våras! Så jag kan verkligen rekommendera den appen. Lycka till!
Katarina
1984 • Södertälje
#19
3 augusti 2014 kl 21:50
1 Gilla
Jag hade inte räknat med så här många svar, tack allihop, jag blir glad av att läsa era inlägg och känner mig faktiskt ännu mera taggad nu. Min tanke från början var att promenera varje dag, men det känns inte alls roligt och jag tror att det beror på att jag har med mig barnvagnen med sonen i och får inte upp samma tempo som jag fick när jag promenerade utan vagn och med hunden endast. När jag promenerar använder jag appen runkeeper för kul skull.

Jag räknar kalorier och använder mig av appen lifesum, jag brukar försöka hålla mig runt 1200 kcal om dagen, men det brukar oftast bli lite mer, har i alla fall gått ner 3 kg på tre veckor.

Om jag skulle springa i skogen, funkar det med skorna Salomon speedcross 3 då? Jag är inte så insatt i det här med bra skor, dessa skor har jag när jag tränar agility med hunden.


Har provat lite styrketräning hemma, med hantlar och lite hjälp av sambon, jag kanske får ge det en chans till i alla fall. (jag tyckte det var krångliga övningar, men det kanske finns andra, enklare övningar)
HR
1972 • Stockholm
#20
3 augusti 2014 kl 22:03
1 Gilla
Skorna känns bra = är bra. Den modellen blir nog prima i skogen. :)

Tänk också på att det är helt ok att springa/gå/springa i början. Det viktiga är att du vänjer in kroppen vid rörelse och så länge du rör på dig så är det bättre att du går/springer/går/springer i 35 minuter än att du springer i 15 minuter och sedan måste lägga av. Undvik att stå still någon längre stund utan försök hålla dig i rörelse.

Ha som mål att försöka vara ute i rörelse minst 45 min till en timme på sikt medan du går/springer/går. Du behöver givetvis inte nå målet direkt men ha det som ett delmål att orka vara ute i rörelse runt en timme - även om du måste gå delar av den timmen.

Framöver så ökar du på sträckan som du springer och framöver så blir det lättare att springa ett helt pass utan att stanna mer än om det är absolut nödvändigt.

Styrketräning är bra komplement men du behöver inte köra krångliga övningar alls!
Inga av basövningarna är speciellt krångliga så sortera bort krångliga övningar nu i början. Det finns så många enkla och bra övningar och du behöver ju inte göra löprelaterade övningar utan kör lite av varje och försök att träna varje del av kroppen med åtminstone något. Glöm inte att hitta någon ryggövning.

På många ställen finns det ju utegym i anslutning till löparspåren och har du något sånt i krokarna så jogga dit lite lugnt och kör ett pass och jogga hem sedan. Gratis och bra träning. :)

Det är ju varmt nu men klarar du att hålla igång i värmen så kommer du att få en rejäl skjuts i orken framåt hösten när värmen lägger sig. Tänk också på att även de som springer ofta och mycket får kämpa i värmen - det är inte bara Du, även om det kan kännas så. I höst har du mer ork och kommer tycka att det blir lättare på alla sätt. :)

< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.