Vill få en riktigt bra kondition - Löpning
Löpning Avancerad träning 9 inlägg 16677 visningar

Vill få en riktigt bra kondition

#1
8 augusti 2014 - 23:56
Gilla 
1.84cm lång och väger runt 84kg. Har gymmat en del men tycker det är sjukt tråkigt, så nu skulle jag vilja få en ruggigt bra kondis och är framför allt nyfiken på vad för kost man bör äta och hur många timmar innan osv? Och även efter?

Till frukost så äter jag nästan uteslutet tre stekta ägg med kokosolja samt två grovbröd.

Vad är den bästa maten att äta innan ett långt konditionspass? Jag har börjat springa en strecka som är på lite över en mil men hoppas att kunna utöka det snart. Tar väl mig en timme och 30 min just nu? Kasst, jag vet :p.

Bör jag ta med en sportdricka eller så som jag kan dricka efter halva sträckan?

Utgå från att jag vill köra hårt och långa sträckor, alla svar uppskattas! :)
Thomas Lirén
1980 • Stockholm
#2
9 augusti 2014 - 00:09
1 Gilla 
Googla på Rune Larsson
1981 • Vegan Runners
#3
9 augusti 2014 - 02:27
Gilla 
Kroppen är ju löjligt bra på att förbränna det bränsle som finns tillgängligt. Eftersom du har börjat såpass nyss skulle jag säga att det räcker bra att koncentrera dig på att träna enligt konstens alla regler innan du börjar finslipa exakt vad du äter och vid vilken tidpunkt.

Men om du tycker att det är intressant så finns det mat som i studier visat sig ha prestationshöjande effekt eller påskyndar återhämtning, t.ex rödbetsjuice respektive körsbärsjuice.

Det kan också nämnas att du gynnas av att följa de vetenskapligt belagda kostråd som tagits fram av svenska myndigheter. Ju bättre du äter, desto snabbare återhämtning och desto mindre risk att du blir sjuk och får avbrott i din träning.

Läs gärna http://www.lakareforframtiden.se/kost-och-halsa/vilken-kost-ar-optimal-for-halsa/

Även Scott Jureks "Eat and run", med undertiteln "My unlikely journey to ultramarathon greatness" kanske är intressant. Det är en biografi av en person som väljer att ändra sin diet väldigt mycket för att prestera på topp och slå rekord på lopp över 100+ km. Låter som det du vill göra!
Vesa Järvensivu
1967 • Finspång
#4
9 augusti 2014 - 03:00 Redigerad 9 augusti 2014 - 03:11
Gilla 
Det är inte maten samma dag innan ett pass som ger dig malla, utan det du har i dig i kroppen nu, många springer 3 mil både före och efter normal frukost, 2000 kcal eller 2 timmars träning har man i sig efter ett tags träning, klart mindre som ny och då kan man råka ut för "väggen". Men din fråga var "bra kondition"...

Spring längre o längre, eller fortare o fortare, lär kroppen spara eller förbruka energi, båda sätten är bra. Låg puls länge, hög puls kortare tid, backar och intervaller för mer maxad puls som snabbt ger kraft och fart.
Mikael Magnusson
1982 • Boden
#5
9 augusti 2014 - 08:31
Gilla 
Ett tips på vägen, försök inte springa både långt och fort i början. Dela upp dina träningspass så det är en blandning av långa lugna och korta snabba pass.
1970 • Sala
#6
9 augusti 2014 - 08:59
1 Gilla 
Är du intresserad av riktigt lång löpning och träningen dit kan du läsa Relentless Forward Progress, en bok om ultralöpning. Den tar upp träningen och kosten.
#7
10 augusti 2014 - 18:39
Gilla 
Istället för att starta en ny tråd så ändrar jag lite här vad jag vill uppnå med min träning. Visst, min kondition är inge vidare just nu, men jag har spelat massvis med fotboll tidigare i livet och har även styrketränat regelbundet nu i tre månader så jag är ju i OK form, även om kondisen sviker.

Då jag har tänkt att ta upp fotbollen igen (nästa år, vill vara i ruggigt bra form) så undrar jag vad jag bör göra? Tar upp det här på jogg.se för känns som ni har bäst koll.

Har läst att intervallträning är ju bäst om man vill få en "fotbollskondition", men hur många sekunder/meter bör man springa, och i vilken fart? Kommer nog att få ta det lite lugnare i början så man inte åker på någon skada, men sen vill jag verkligen träna riktigt hårt! Kommer även att försöka lägga in ett benpass på gym i veckan.

Körde rätt hårt igår och känner att jag inte skulle orka ge mig ut idag igen. Då undrar jag om jag hade kunnat dragit till gymmet och kört någonting där för konditionen som inte belastar benen? Typ, rodd eller övningar när man bara jobbar med armarna, som man även kan köra intervaller med. Hur ofta kan man egentligen köra hårt? Kroppen behöver väl vila för att bygga upp konditionen, men hur många dagar, en eller två?

Ska söka lite, men om ni skulle ge ett snabbt råd om kost. Efter ett hårt intervallpass så gäller det att få i sig protein (pulver) nästan direkt efter man är klar? Ska man få i sig kolhydrater (pulver) också?
1980 • Ljungskile
#8
10 augusti 2014 - 19:51
Gilla 
Det känns som du har fokuserat på råd som gäller styrketräning. Där är det populärt med diverse pulver och tillsatser.

Kondition är enkelt. I första hand förbränner man kolhydrater. Pasta, potatis, ris, mörkt bröd är bra exempel på energi du vill få i dig. Det är energi som stannar i kroppen relativt lång (kanske ett dygn). Jag föredrar att inte äta direkt efter en tung middag, men det beror inte på energin, utan på att jag känner mig "tung" med all mat i magen. Direkt efter passet kan man passa på att få i sig lite energi, då det tas upp snabbast då, eftersom det finns ett underskott i kroppen
kroppen. Gör man inte det så ordnar kroppen fram det själv från andra långsamma källor, t.ex. fett.

Man kan till skillnad från styrketräning springa varje dag. Dock så brukar man variera syftet med träningen. Det är ganska så extremt att springa 3 raska mil varje dag. Men man kan lägga in en 6 km runda i lugnt tempo därimellan för att få till en bra återhämtning.

Vill du få en bra fotbollsmotion så skulle jag inte lyssna på alla "ultralöpare" här inne som tycker att man ska springa väldigt många mil. Intervaller och snabbare och lite kortare löpturer ger dig en bättre kondition och en bra tålighet mot mjölksyra på planen. Försök få en riktigt bra tid på 3 eller 5 km så har du något mätbart att tävla mot om det är det som triggar dig!
Kristoffer Hansson
1979 • Bromma
#9
5 september 2014 - 23:22
Gilla 
Äta bra är inte fel. Men för att få bättre kondition är kontinuerlig och progressiv träning i princip allt som betyder något. Givetvis tillräckligt med vila för att bygga upp mer än vad som bryts ner. Skillnaden i prestation mellan att äta "normalt" och att äta exemplariskt tror jag är nästintill insignifikant i jämförelse med vad bara lite extra träning ger för prestationsförmågan.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.