Kan jag få upp kondition på 2 månader?! - Löpning
Löpning Träning 17 inlägg 32722 visningar

Kan jag få upp kondition på 2 månader?!

Kalle karlsson
1975 • Göteborg
#1
17 juli 2012 - 12:56
Gilla 
Hej! Nu är det så att jag ska ansöka till GMU (Grundläggande militär utbildning) om ca 2 månader. Har tidigare haft en ganska bra kondition, bl.a sprungit 3km på 11 minuter (ca 3 år sen?). Har sens dess mestadels suttit vid datorn och rökt en del :( men har dock varit aktiv på gymmet.

Igår gick jag ut för att springa för första gången och sprang 4.1km på 27 minuter, det kändes dock inte som att det var konditionen som tog slut, utan mer att mina vader inte klarade av mer, dessutom så kände jag att jag hade mycket mer att ge, bara att jag ville ta det lugnt under första rundan.

Nu till frågan till er erfarna! Finns det hopp om att jag kan få upp konditionen så pass mycket på 2 månader så jag klarar av testen? Tror det är att man måste springa milen under 50 minuter!

Är detta ett bra träningspass jag lagt upp?
Mån: Träna på gym
Tis: Springa
Ons : Gym
Tors: Springa
Fre: Gym
Lördag: Springa
Söndag: Vila?

Ge mig gärna tips och tricks då jag är nybörjare på springa och jag hoppas att ni tar emot en ny här på forumet! :-D

Mvh Mathias
1982 • Stockholm
#2
17 juli 2012 - 13:04
Gilla 
Tja,
Hur snabbt/länge och i vilket tempo måste du springa på tetet..? Det går komma i form på två månader men det kräver ju en del effort. Är det bara konditionen det hänger på? Och vad väger du liksom? Kan vara bra gå ner i vikt (beroende på vad du väger i förhållande till din längd)

Mina tips blir
*Lägg ner all rökning
*Lägg ner alla eventuella chips/godis/läsk
*Håll noga koll på vad du äter, ät regelbundet 5 ggr per dag (sista målet inte för sent på kvällen)
*Skit i att lyfta några vikter på gymet, du vill inte bli tyngre..
*Gå inte ut för hårt, kör 3 pss i veckan initialt
-Kör ett intervallpass, ett längre pass å ett "lagom jobbigt"

Kör hårt!

Kalle karlsson
1975 • Göteborg
#3
17 juli 2012 - 13:11
Gilla 
Tack för svar Johan!
Vet inte vilket tempo, men man måste klara av 10kilometer under 50 minuter.
Jag väger just nu 62kg och är 170cm lång, är absolut inte överviktig, har lite muskler och lite fett på magen som skulle kunna gå bort :D

*Har lagt ner ALL rökning, dock börjat med snus istället =/
*Lagt ner alla godsaker!
*Försöker äta regelbundet, mycket fisk/kött/kyckling och salad, försöker skippa kolhydrater
*Jag måste träna på gymmet då jag måste vara "allround" i militären, så jag kan inte tappa min styrka, tvärt om, behöver lite mer där med!

3 springpass i veckan, 1 intervall? Då kör jag på det!

Tack ännu en gång!!!

Med vänliga hälsningar Mathias
Peter Gröndahl
1978 • Stockholm
#4
17 juli 2012 - 13:23
Gilla 
http://www.forsvarsmakten.se/upload/dokumentfiler/publikationer/broschyr%20Tr%C3%A4na.pdf

Hur styrketränar du nu?

Varför försöker du skippa kolhydrater?
Kalle karlsson
1975 • Göteborg
#5
17 juli 2012 - 13:31
Gilla 
Hej Peter!

Jag försöker träna allround på kroppen med så jag försöker köra:
dag1 : Bröst, triceps, axlar
dag2 : Springa
Dag3 : Ben, vader, mage
dag4 : Springa
dag5 : Rygg, biceps, underarmar
dag6 : springa
dag7 : Vila

Har hört att kolhydrater inte är så bra för kroppen och att det är bättre att äta fett istället, att man får bättre energi och även orkar mer. Dessutom så försöker jag att inte gå upp i vikt utan hålla min form och kanske få bort lite fett på magen.
1991 • Kristianstad
#6
17 juli 2012 - 14:02
Gilla 
Tycker nog inte du ska sluta med kolhydraterna: Det låter ju knappast som att du själv märkt att du får dålig energi utav det, vilket borde indikera att du mår bra utav det. Så:

* Sluta snusa och dricka alkohol
* Sluta inte med kolhydrater om du inte själv märkt att du inte mår bra av det (andras åsikter är alltså irrelevanta där)
* Låt inte din träning var gjutet i sten. Lyssna på kroppen istället: Om du är (för) seg (i benen), löpträna inte då. Det ger troligtvis bara ännu segare ben, och i alla fall jag har väldigt svårt att hålla upp löpsteget med trasiga ben.
1982 • Stockholm
#7
17 juli 2012 - 15:29
Gilla 
Jag tycker definitivt inte att du ska sluta med kolhydrater. Du är ju allt annat än överviktig så du kommer behöva kolhydraterna. Du kan därmed glömma mitt gå ner i vikt tips. Jag trodde du var oroad över att det var kondisen som var problemet, därför föreslog jag att inte köra så mycket gym men en mil på 50 minuter bör du definitivt klara av under 50 minuter. Jag hade ändå som någon sa satsat på mer allround träning, testa typ military fitness aktigt (behöver ju inte vara exakt military fitness om man nu tycker det är en hypad trend) men vad jag menar är att du vill ha funktionell styrka som gör dig smidig osv också. Tex träna specifikt underarmar känns overkill, de tränas ju automatiskt eftersom de kopplas in när du kör tex biceps, lite väl body builder att köra särskitl underarm, men det är ju bara min åsikt.=) Kör hårt!
1983 • Falun
#8
17 juli 2012 - 16:53
Gilla 
Tips till styrkan: Kör bara basövningar så som marklyft, benpress, bänkpress, chins etc. Det bygger riktig styrka, helt onödigt att köra specifikt för biceps och underarmar vader m.m. det ha du ingen ytta av som militär.
Annars ser upplägget riktigt bra ut med varanann dag kondis/styrka
komplettera i så fall hellre löpning med cykel/sim. (vid sega ben)

Jag är lika liten som du, ang. kolhydrater. Du behöver inga större mängder för de insatserna du strävar efter, kom bara ihåg att kvaliten på kolhydraterna är viktigare än mängden.

Och ska du gå över till "fettdrift" a la LCHF så måste sådant göras rätt från början, annars blir det kaka av alltihop.
1983 • Falun
#9
17 juli 2012 - 16:54
Gilla 
Som referens kan jag tillägga en bekant till mig som tar milen under 40 min och samtidigt bänkar 115kg med det upplägget.
Abbé Faria
1991 • Örebro
#10
17 juli 2012 - 17:29
Gilla 
50 min på milen? ojdå, när jag gjorde gmu så klara jag inte ens springa milen, kanske kraven har höjts? Fortsätt styrketräna dock, det kommer du definetivt ha fördel av på långa marscher, ak:n väger ganska mycket också för den delen..
1963 • Linköping
#11
17 juli 2012 - 18:49
Gilla 
Har du tidigare klarat 3km på 11 minuter så ska du inte ha några problem alls, givet att du tränar flitigt och inte skadar dig.

3km på 11 minuter motsvarar strax över 40 minuter på milen, givet att du är tränad för milen.
http://www.mcmillanrunning.com/index.php/calcUsage/calculate
Kalle karlsson
1975 • Göteborg
#12
17 juli 2012 - 20:12
Gilla 
Tackar för alla svar! Blir jätte glad av att få kritik och råd!
Ska försöka svara på alla frågor så bra som möjligt! =)

Johan: Det är min kondition som är problemet, och mina vader.. Jag vet inte hur jag ska klara av att få upp konditionen och min styrka på mina ben på 2 månader på bästa sätt, om det nu ens går?! Jag är ingen sån som ger upp och ger allt som behövs för att jag ska lyckas, det har jag referenser på!

Stefan: Vad menar du med kvaliteten på kolhydraterna?

Abbe: Jo jag försöker få i mig så mycket styrka som möjligt, men samtidigt kondition, uthållighet och smidighet.

Hans: Jag har tidigare klarat av 3km på 11 minuter, men nu har jag ju som sagt festat och rökt ganska mycket och knappt rört mig något på 3 år, så det har ju försvunnit en del :(

Förövrigt: Igår sprang jag som sagt 4.1km på 27 minuter (Anser vara jätte dåligt men jag tog det lugnt första passet).
Idag körde jag ett gympass på morgonen och körde biceps och vader, i morgon blir det av att springa igen!

Tack igen för alla svar!! Gör mig jätte glad! :)
1974 • Gävle
#13
17 juli 2012 - 20:26
Gilla 
Jag har nyss börjat med löpning lite mer seriöst och kollade tillbaka på mina pass och mitt första pass jag körde var på 4,14 km och tiden 22,34 min, nu var jag nog lite bättre startform än dig då jag iallafall hållt på med annan träning innan.

34 dagar senare gjorde jag milen på 49,44 och jag har inte varit i närheten av dina 11 min på 3 km heller så jag tror inte du ska ha nå problem att klara det..

Lycka till..
Kalle karlsson
1975 • Göteborg
#14
17 juli 2012 - 21:01
Gilla 
Henrik: Grymt gjort!! Riktigt starkt jobbat!
Skulle du kunna berätta lite om dig själv? Hur ofta tränar/springer du? Vad har du för kost? osv :-) så man kan ta lite lärdom av andras erfarenheter!

Mvh Mathias
1974 • Gävle
#15
17 juli 2012 - 21:11
Gilla 
Jag hade väl en skaplig grundkondis att starta med då jag lirat innebandy i 15 år och kört en del combat/spinning och crosstrainingpass men hade aldrig sprungit mer än 5-6 km i sträck förren nu i år.

I början sprang jag 3-4 pass i veckan,nu nu kör jag 3-5 pass i veckan och jag kör 1 intervallpass och ett långpass/vecka och dom andra kör jag lite blandat med snabba och lungna pass mellan 5-10 km..
Håller på att öka längderna på passen så smått då jag ska springa marathon nästa sommar..

Kosten är helt vanlig husmanskost,inget speciellt alls, frukost lunch middag och 2 mellisar..
1970 • Järfälla
#16
17 juli 2012 - 21:13
Gilla 
Jag kan ju föreslå att du följer ett lite mer avancerat löpprogram ( de finns här på jogg bl.a.) så får du med dig lite tekniska löppass.
Om du är helt pepp på att både få upp styrkan ( självklart ska du träna styrkan den är bra funktionell träning) och dessutom få en bra koll på kosten kan jag rekommendera att du tar hjälp av en PT/kostrådgivare. Hjälpte mig massor inför Tjejmarathon, som jag jobbade lite extra inför två månader innan. Man glömmer gärna bort hur viktigt det är med rätt kost. Kolla med t.ex. Madde på www.fitnesscoachen.com - så får du råd som verkligen passar dig individuellt.
1983 • Falun
#17
17 juli 2012 - 21:22
Gilla 
Tänk dig rotfrukter kontra snabbmakaroner, näringsinnehållet är viktigast. Jag äter t ex inga kolhydrater från pasta, mjöl eller sockerprodukter, vid enstaka tillfällen kan jag nöta i mig potatis eller råris.

Jag lagar alltså min mat på bra råvaror och tar aldrig några genvägar.
Ibland faller väl även jag för syndamen, men jobbar på det hehe.
Men man tjänar på det i längden, bättre återhämtning, aldrig sjuk, snabbare resultat.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.