Löpning Träning 4 inlägg 3067 visningar

Lite tips

1985 • sundsvall
#1
12 augusti 2014 - 23:18
Gilla
Hej, jag behöver lite tips kan man väl säga. Jag har sedan i Mars i år gått ner 43 kg i vikt och har senaste månaden börjar löpträna mer och mer, varierade hastigheter och längd på den sträcka jag springer. Försöker också variera var jag springer för att gå variation.

Älskar o springa nu eller jogga kanske de heter, har fortfarande en tung kropp men jag gör de bästa jag kan varje dag. Nu till min fundering.

Anser ni att man borde försöka ta samma runda hela tiden så man tydligt kan klocka sig, borde man kanske ha en runda där man kör hårdare, en lite lugnare o längre o en lagom runda? Senaste veckan har det totalt blivit 22 km allt mellan 2,5 till 4, 5 km per pass.

Det jag är ute efter är väl att kanske få en mer varierad träning o kanske våga gå på mer på se kortare rundorna, eller hur tänker ni? Behöver lite råd o tips om hur ni tänker, just nu ligger jag o varierar nånstans mellan 5-6:30 per km beroende på vilken runda jag kör.

en annan fundering jag har är hur ofta man bör vila? Tränar just nu 5-6 i veckan.

Tacksam för råd och tips.
HF Löfgren
1968 • Malmö
#2
13 augusti 2014 kl 11:31
Gilla
Det är svårt att råda ibland. Tycker bara att det är jättekul att du kommit igång med träning och att du dessutom gillar det. Tycker du ska fortsätta att träna på det sätt som passar DIG och på det sätt som du tycker är roligt.

Några spontana reflektioner som jag har:
Att springa 5-6 löppass per vecka är ganska många pass även om de är relativt korta. Jag kanske hade provat att löra 3 pass/vecka fast lite längre, med med lite olika fokus . Tex kort+kort+långt.
- Där ett av de korta passen kan vara lite intervallbetonat, uppjogg, spring fort 2 lyktstolpar, gå/jogga sakta 2 stolpar etc, nerjogg.
- Det andra korta passet kan du springa lite på känsla i jämn fart.
- Det längre passet ska du springa sakta i prattempo. Detta pass kan du också öka efterhand som uthålligheten förbättras. T ex 1 km per vecka.

Om du sedan vill träna oftare än 3 ggr/vecka kan du med fördel istället lägga in annan form av träning, t ex någon form av styrketräning enskilt eller i grupp på ett gym. Detta kommer att hjälpa din kropp att klara av löpträningen på ett bättre sätt och du undviker skador mm.

Kom ihåg bara att öka träningsmängden väldigt försiktigt, max 10% per vecka.

Detta var bara ett ex upplägg som du kan fundera på. Det kan mycket väl vara så att fler och korta pass passar din kropp bäst och i så fall ska du köra så.

Angående samma runda eller variation kan man köra efter eget huvud. Personligen springer jag aldrig samma runda utan ändrar hela tiden, men det är bara för att mitt huvud kräver variation. Sen kan man ha en standardrunda som man kör lite då och då för att kunna följa sin utveckling. Men det där har egentligen ingen betydelse för träningsresultatet. Man kan göra precis som man känner.

En annan motivationsfaktor kan vara att anmäla sig till ett lopp längre fram i tiden. Finns massor av träningsprogram här på jogg.se som man kan följa för att komma i form.

Lycka till!
1985 • sundsvall
#3
13 augusti 2014 kl 15:33
Gilla
Tack så mycket för de bra svaret och tipsen, riktigt bra :)

när man kör intervaller hur länge brukar träningen hålla på där då?
HF Löfgren
1968 • Malmö
#4
13 augusti 2014 kl 15:56
Gilla
Otroligt svårt att säga eftersom jag inte riktigt vet nivån som du springer på.
Men om vi säger att hela passet är 5-6 km så kan du ju köra så här:

2 km uppvärmning/uppjogg
1-2 km intervaller
2 km nerjogg, sakta, få ur mjöksyra etc.

Om du har en klocka kan du köra på tid och blanda korta och längre intervaller t ex varannan vecka.

Korta: 30 s - 1 min - Spring fort i 30 s - 1 min, jogga/gå lika länge.
Långa: 3-5 min: Spring 3-5 min, jogga sakta 2 min mellan

Sen upprepar du detta ett antal gånger. Kör du korta intervaller kan du köra fler, kanske 10 st kan vara bra att börja med. De längre intervallerna kan du upprepa t ex 3-6 gånger och farten i dessa är långsamare än i de korta.

Prova och känn efter hur det känns. Tänk på att den sista intervallen ska gå lika fort som den första, vilket innebär att du inte ska vara helt slut efter 1-2 intervaller :-). Men var inte heller rädd för att misslyckas. I början får man experimentera lite innan man hittar sina olika farter.

Lycka till!




Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.