Löpning Avancerad träning 8 inlägg 5724 visningar

Forskare söker perfekta löpsteget

Ronny Lövstrand
1967 • Borås
#1
29 september 2014 - 13:38
Gilla
http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/svenska-forskare-soker-det-perfekta-lopsteget

"Vid datorn kan forskarna se löparens hela springrunda och hur skelettet rört sig, och precis hur belastningen skett på kroppen steg för steg.

Än så länge har resultatet inte analyserats klart, men redan nu menar Glenn Björklund att man kan ana vissa överraskande slutsatser. Vid löpning uppför backar tycks det till exempel vara effektivt att röra mer på armarna för att få kraft uppför."

Intressant tycker jag. Kanske kommer man fram till något nytt? Vi får se.
Irene
1968 • Åstorp
#2
29 september 2014 kl 15:28
Gilla
Har sett inslaget. Inget nytt under solen direkt.
1971 • Nykvarn
#3
29 september 2014 kl 15:31
Gilla
Att man får extra kraft av kraftig armpendling uppför är ju inte så konstigt och ingen nyhet. Prova att springa uppför en backe utan armpendling alls så märks skillnaden.

Lätta, korta fotisättningar så centralt som möjligt under kroppen tyngpunkt utan att bromsa känns ju också vedertaget. Kommer definitivt titta och se om jag lär mig något nytt ändå.
1971 • Nykvarn
#4
29 september 2014 kl 20:19
2 Gilla
Snark... Much ado about nothing är väl en bra sammanfattning. "Resultaten är inte färdiganalyserade ännu..." Nähä, kanske kunde inslaget vänta lite? ;-)
1964 • Stockholm
#5
29 september 2014 kl 22:07
Gilla
Om det här är bekostat med skattepengar, så blir det ytterligare 1 orsak att överväga att emigrera.

Diverse skoföretag påstår ju att de håller med forskning och analyser och åtminstone 1 som börjar på N och 2 som börjar på A borde ju ha betydligt mer pengar för detta ändamål, än de forskare som figurerade i inslaget i fråga.
Trots detta kommer samtliga nämnda skoföretag med nya påhitt med några års mellanrum, som motsäger det mesta av vad de producerat tidigare.

Istället väljer de att följa vad som verkar vara modet, drivet av löparmassmedia, nyblivna joggare m.fl.

Finns en annan tråd om världsrekordet i Berlin marathon. Någon frågade vilka skor täten använde. De skor jag kände igen utgick ur sortimentet för 3-4 år sedan, typ.

Sockplast? Nej, tack.
Skor med bra passform, samma hårdhet i sulan överallt, låg klack samt inga hårda material i hälkappan? Ja, tack.
Ronny Lövstrand
1967 • Borås
#6
29 september 2014 kl 23:13
Gilla
Tidigare har man mest studerat löpare på löpband men nu springer de på riktigt. Kanske inte blir så stor skillnad? Och även om man nu hittar "det perfekta löpsteget" så måste det väl variera för olika personer beroende på kroppsbyggnad antar jag. Men kanske går det att använda tekniken för att eliten ska kunna analysera sin löpstil och kanske förbättra deras egna sätt att springa. Finns liknande exempel inom simningen där man analyserar startteknik hos enskilda simmare som de sedan kan försöka förbättra.

Kanske kommer vi att kunna köpa någon dräkt i framtiden som vi drar på oss och kopplar via blutooth till mobilen för att spela in hur vi springer...
Tor
1975 • Göteborg
#7
30 september 2014 kl 07:40
2 Gilla
Resten av programmet handlade om en framtida resa till mars. Jag tycker inte att det var ointressant även om vi inte vet resultaten av själva resan ännu.

Vetenskapens Värld är ju ett populärvetenskapligt program så man kan inte förvänta sig något om ett ämne där man redan är väldigt insatt. Den som är insatt i marsresor fick nog inte så mycket ut av det inslaget.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#8
30 september 2014 kl 14:34
Gilla
Att höften inte ska jobba upp och ned utan ligga i samma vertikala plan visste vi redan för 30 år sedan liksom att foten inte ska bromsa kroppen utan snabbt sättas i under kroppen för ett aktivt "avstamp". Han kunde vår gamle tränare Bergfors!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.