Löpning Träning 23 inlägg 9430 visningar

Det perfekta löpsteget

Anders
1974 • Knivsta
#1
8 juli 2008 - 09:15
Gilla
Försöker ni förbättra erat löpsteg? Hur tänker ni och hur gör ni?

Jag försöker tänka på tekniken i samband med intervall och i lite under tempoträning, och driva på farten med ett löpsteg som jag tror är bättre.

Har någon tips på hur man ska få in löptekniken mer och bättre? och tips
på hur man ska tänka på för att få ett bättre löpsteg.
< < < 1 2 > > >
#2
8 juli 2008 kl 11:40
Detta inlägg har raderats
Johan I
1987 • Örebro
#3
8 juli 2008 kl 12:20 Redigerad 8 juli 2008 kl 12:22
Gilla
Det är väldigt svårt att hålla ett bra löpsteg om man inte orkar hålla det (kanske självklart men värt att poängtera).
Det jag menar är att försöker man få in ett bra steg vilket man oftast bara får vid lite högre farter så orkar man ofta inte hålla samma steg hela vägen.

För egen del kan jag t.ex. ta ett exempel när jag sprang igår (3,1 km)...
Km 1:
Genomsnittlig Steglängd: 147
Km 2:
Genomsnittlig Steglängd: 143
Km 3:
Genomsnittlig Steglängd: 138
Och steget kändes väldigt bra första biten, sedan blev det något segare, bland annat kanske p.g.a en över 90 graders sväng och byte av underlag.
Okej kanske ingen jätte stor skillnad i detta exempel men det går nedåt helt klart i allafall och så ser det i princip ut på alla mina rundor jag använt min RS800sd på.

Så vill gärna också ha tips på hur man skall behålla sitt löpsteg, om det går även vid lägre farter.
Slappnar man av för mycket och håller rätt låg fart tycker jag bara fötterna börjar svänga runt och ev. kraschar in i vaderna i bland =P
#4
8 juli 2008 kl 12:52
Detta inlägg har raderats
Anders
1974 • Knivsta
#5
8 juli 2008 kl 13:29
Gilla
Om jag springer i 4.30-5min/km tempo så flyter det på rikitgt bra, men problemet kommer när jag drar ner på farten. Om jag ska bibehålla god teknik blir stegen enormt släpiga, och det känns onormalt.

Det måste väl gå att springa bra, även långsammare, eller ska man satsa
på Intervaller och kortare sträckor mer? tills 4.30-5min/km hastighet
går att springa långt....dvs att jag ska ha tålamod?
1968 • Löndala
#6
8 juli 2008 kl 13:48
Gilla
Hej!

Jag fick ont i höger knä. Min sjukgymnast rekommenderade mig att förbättra löpsteget på höger ben. Detta försökte jag koncentrera mig på med resultat att jag, antagligen gissar jag, spänt mig och nu fått problem med vänster höft i muskerna och leden kring höften. Detta probelm har jag nu försökt få en kiropraktor att rätta till...
Jag kommer aldrig mer lyssna på någon som säger att mitt löpsteg är fel. Jag tror att jag springer så som jag ska till just min kropp, hur just min kropp är konstruerad. Däremot har jag lagt märke till att ju bättre flås jag får och orkar springa i för mig ett högre tempo ger ett bättre steg med bättre flyt.

Ulrika Danielsson
Portkod 2120
1980 • HAlland
#7
8 juli 2008 kl 13:55
Gilla
Intressant diskussion detta. Det perfekta löpsteget måste väl dock analyseras ifrån två håll.
1. Ekonomi - Steglängden samt frekvensen dikterar hur kostsamt löpningen är rent kraftmässigt. Här varierar ju dessa variabler med typ utav underlag, mål med träning samt sträcka att löpa. Rent genetiska faktorer om hur lång du är etc påverkar också detta. Det blir en stor skillnad på en mara men på ett 5km lopp spelar det lite roll.

2. Biomekaniken - Dvs hur foten ter sig vid kontakt med underlaget samt under löpsteget innan den lyfts upp igen. Pronerar och supinerar foten korrekt under kraftöverföringen, dvs viken den sig utåt eller inåt. En annan faktor på detta blir vilken del utav foten tar i först i ett steg? Hälen eller fram-, mellanfoten? Detta får också väsentlig skillnad på belastningen under en löpsträcka.

Överseende med dessa två faktorer spelar oftast stor roll i löpningen, särskilt då längre sträckor börjar springas. Skynda långsamt har det skrivits tidigare. Kan inte mer än hålla med. Det är viktigt att ligament, menisker etc får en chans att följa med då konditionen blir bättre och sträckorna mer krävande. Här har vi väl alla bränt oss i entusiasmens tecken ;-)
1976 • Tullinge
#8
8 juli 2008 kl 16:12
Gilla
Ett riktigt bra sätt att lära sig springa ekonomiskt och på ett bra sätt är att köra kvalitet pass på löpband som har en spegelvägg. Alla har sitt egna löpsteg så försök inte härma någon utan hitta ditt löpsteg.
Något som jag jobbat mycket på för att utvecklas.
Jag gick från att springa med kraftig pronation till helt neutralt löpsteg på bara ett par månader. Samt att jag fick ett mycket mer avslapnat löpstil som gör att man orkar längre.
1980 • Göteborg
#9
8 juli 2008 kl 16:41
Gilla
Tror att man kan "övertänka" teknik, så att det kanske t o m blir tyngre att springa. Jag tänker att optimalt är när man inte tänker så mycket på vad kroppen håller på med utan det bara går lätt liksom. Jag noterar dock ofta många som springer med fötterna ut åt sidorna och det ser inte ekonomiskt ut, det tror jag absolut att man kan jobba bort (tror att jag har gjort det lite). Många (ofta välbyggda män) tar även jättekliv, som om de höll på med tresteg hela rundan, detta kan ju inte heller vara speciellt effektivt även om jag inte heller tror på den ofta rekommenderade stegfrekvensen 180/min.

Själv försöker jag ibland låtsas att jag är en cykel, då känns det som att det går mycket lättare.

(Observera att ovanstående endast är lite spåning på ämnet.)
Henrik Gustafsson
1970 • Floda
#10
8 juli 2008 kl 16:42
Gilla
Anders Gulliksson: Jag kände ungefär likadant, att steget och flytet försvann när farten är lägre vid ex långpass. Det är lätt att man "säckar ihop" när farten sjunker.
Jag rätar på ryggen tittar upp och fokuserar på att foten ska vara så kort tid som möjligt i marken och ta korta steg. När jag gör detta får jag samma känsla i steget som vid intervaller trots att farten är 1,5-2 min långsammare per km.
Anders
1974 • Knivsta
#11
8 juli 2008 kl 16:59
Gilla
Något som jag också upplever är att jag ofta har kraft kvar att de i vader och baksida lår, medan jag blir trött i låren. Därför vill jag anpassa löpsteget så att jag använder "hela" benen när jag springer.

Kanske ska jag försöka "sparka" bak med vad och baksida lår mer, istället
för att trycka ifrån med låren?

Mattias: Cykel-tekniken känslan lät skön, den har jag känt ibland i svagt sluttande nedförsbackar, då jag försöker springa fort&rätt.
1973 • Uddevalla / Bokenäs
#12
8 juli 2008 kl 17:08
Gilla
Vad jag har hört är kadensen väldigt viktig. Att man först och främst skall försöka jobba upp den till en 90 för att få en ekonomisk löpning. Kanske en hel del löser sej av sej själv om man får högre frekvens och med det lägre belastning?
Lars Svärd
1973 • Järfälla
#13
8 juli 2008 kl 17:51
Gilla
Jag tror benhårt på att teknik är A och O vid löpning. Visst kan man få hyfsat bra resultat och god mängd ändå, men för eller senare kommer verkligheten i kapp.
Jag tänker väldigt mycket teknik under passen. Känner jag att jag får ont någonstans eller att det på annat sätt stör försöker jag korrigera.
Jag genomför också en del barfotapass för att komma till grunden av känsla. Allmäna styrke och rörelse övningar genomför jag (iaf någon övning) efter varje pass.
Själva tekniken är för komplex att gå in på. Jag föröker läsa och lyssna och prova. Tror att det är en sådan sak som man aldrig blir klar med.

Mitt mål då? Jo det är att kunna träna mycket löpning i många många år och samtidigt nå bra resultat och må bra.
1977 • Örnsköldsvik
#14
8 juli 2008 kl 20:41
Gilla
Jag har ett väldigt flackt löpsteg som jag nog förändrat lite åt det flackare hållet tack vare/pga mycket asfaltlöpning. Jag tror det är ekonomiskt för den typen av löpning. När jag på äldre dar börjat orientera syns det en enorm skillnad mellan mitt löpsteg och alla andras..
Vad jag försöker tänka på och som jag tror kan vara nyttigt för alla, är att vara så avslappnad som möjligt i överkroppen. Det kanske inte är relaterat till själva steget, men ändå till löpningen och stilen. Men det finns ju alla sorter även på elitnivå, precis som K-G säger (vad kan inte han om löpning?). För några år sedan var det ju en kinesiska i världstoppen som såg ut att springa runt med resväskor i händerna. Hennes armföring existerade inte, utan de hölls raka utefter sidorna.
Ett flackt, kort steg med en så avslappnad överkropp som möjligt. Det är min melodi.
#15
8 juli 2008 kl 20:54
Detta inlägg har raderats
1959 • Saltsjö-Boo
#16
8 juli 2008 kl 22:11
Gilla
Vara avslappnad: Ja
Inte svänga med armarna: Nej
Att pendla med armarna är ju viktigt för balansen. Utan detta får ju benen arbeta betydligt mer för att kompensera, vilket totalt sett ger en ineffektivare löpning. Vore inte detta sant skulle de dubbelt armlösa löparna vara de bästa.

Löptekniskt skulle jag vilja peka på vikten av att inte springa extrem hällöpning, dvs inte sätta i hälen med sträckt ben framför kroppens tyngdpunkt.
Fotisättningen ska ske rakt under kroppens tyngdpunkt med lite böjt knä (om det sedan är häl, mitt eller framfot som rör marken först spelar inte så stor roll). Om man gör så här blir frekvensen automatiskt högre. Alternativt om ökar frekvensen så kommer fotisättningen att bli mer som ovan.
Man får ett kortare, rappare, skonsammare, effektivare steg som lönar sig i längden- Ja man rullar nästan fram :-)

Av någon anledning tycker jag att skor med sämre dämpning lockar fram ovanstående. De tvingar en att springa skonsamt...

Lars Svärd
1973 • Järfälla
#17
9 juli 2008 kl 10:26
Gilla
Angående Kinesiskan så var hennes armföring som de andras när det drog ihop sig för avslutningen. Kinesiskor är nog inte någon vidare bra referens alls.

Ett annat roligt klipp är när Dibaba slog värdsrekord i Oslo i våras. När hon varvade norskan, där var en viss skillnad. http://www.youtube.com/watch?v=sFILTkVMThA

Armarna är oerhört viktiga vid effektiv löpning. Det du gör med armarna reflekterar vad du gör med benen/fötterna. Där har Pirie en del intressant att säga,

Håller med Olof helt med skonsam löpning. Pröva att springa några hundra meter utan skor. Ta sedan på dig skorna och känn efter.
Anders
1974 • Knivsta
#18
9 juli 2008 kl 11:14
Gilla
Ja, det där såg ju bra ut, men undrar hur det ser ut för henne under
de "långsamma" passen?
Lars Svärd
1973 • Järfälla
#19
9 juli 2008 kl 13:34
Gilla
Jag tror nog det ser ruskigt bra ut det också. Tror inte det finns någon av och på knapp, utan även hon måste nog träna på teknik. Nu är det ju ganska orättvist att jämföra dom två, då de normalt kör olika sträckor. Det kan nog mycket väl vara så att norskan kommer ikapp på överlånga sträckor.
Oscar
1981 • Boulder, CO, USA
#20
25 juli 2008 kl 19:27
Gilla
Självklart försöker man förbättra steget

Kan nog hålla med Olof eller som någon sa "70% av skorna som säljs är felkonstruerade, därför är 70% av löparna skadade" (http://www.gordonpirie.com/)

Tycker annars att backar är en bra plats att träna löpsteget på
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.