Löpning Träning 22 inlägg 10544 visningar

När är jag redo för maran?

kristianstad
#1
10 november 2014 - 07:56
Gilla
Hej!

Jag har börjat fundera på att springa min första mara. Egentligen hade jag tänkt vänta tills jag fyller 40 men det är 6 år till och vet inte om jag vill vänta så länge.

Idag springer jag 3-7 mil i veckan. Mitt långpass är idag ca 28 km, som jag springer en gång i veckan. Jag har sprungit några millopp och 4 halvmaror.


Hur långt bör man ha sprungit innan sin första mara? Hur många mil i veckan behöver man springa för att klara maran på ett bra sätt?

< < < 1 2 > > >
1971 • Nykvarn
#2
10 november 2014 kl 08:14
1 Gilla
Med den träningen är du redan idag bra förberedd för maran även om du med fördel också kan förlänga några långpass till bit över 30km när loppet närmar sig.

Marathon är roligt rätt förberedd! Sprang Vintermarathon igår som säsongsavslutning. Varför inte redan nu anmäla dig till Köpenhn eller Stockholm i vår?

Lycka till!
1967 • www.sapiens.se
#3
10 november 2014 kl 08:23
1 Gilla
Det beror lite på vad du menar med att klara av det på ett bra sätt. Om man räknar ett bra sätt som att inte tappa mer än kanske 5% i fart mellan halvmara och mara så kanske du har lite kvar med din mängd. Eller inte. Det är bara att prova.

Som kuriosa, den mängd du springer är den mängd jag behövde för att sluta tappa en massa fart på maran jmf med halvmaran. Däremot så sprang jag då några långpass på en bit över tre mil. Jag är en sån som behöver det.

Hursomhelst, baserat på vad du skriver är du säkert redo för maran redan nu. Du tränar redan mer än de flesta som står på startlinjen, dina egna krav är ju bara upp till dig. Vill du nå din fulla potential snackar vi däremot om andra träningsmängder.
HF Löfgren
1968 • Malmö
#4
10 november 2014 kl 10:02
2 Gilla
Va bra! Du har redan fått råd av de 2 jag lyssnar mest på här på Jogg.

Lycka till!
1971 • Nykvarn
#5
10 november 2014 kl 10:44 Redigerad 10 november 2014 kl 11:03
1 Gilla
HF :-)

Mackan har nyanserat det jag skrev! Mina två första maror var ganska negativa upplevelser, jag mötte helt enkelt den berömda väggen, tog slut, fick gå en massa, tråkigt och jag lovade mig själv aldrig mera. Sedan dess har jag sprungit fem jämnare maror där jag bättre tränad fått en mycket bättre upplevelse.

Vad som är ett bra sätt kan såklart bara du avgöra då du är din egen måttstock, trött blir man i slutet oftast ändå men det finns olika typer av trötthet.

Springer du kontinuerligt och dessutom med så pass långa långpass som 28 km kommer du vara fint förberedd för att genomföra din första mara, se den som en läroupplevelse och sätt målet till att genomföra och att ha roligt så får du förhoppningsvis smak på att springs sträckan flera gånger!

Edit, mina två FÖRSTA maror ska det vara i första stycket...
Hobbylöparn
Östermalms IP
#6
10 november 2014 kl 10:54
Gilla
Är du 34 år och springer 3-7 mil i veckan kan jag lugnt säga att du bör prova en mara. Det värsta som kan hända är att du går in i väggen, men spontant tror jag inte du kommer göra det.

Det kommer gå perfekt, kör på!

Och till året därpå har du sen en massa erfarenheter med dig som du kan använda till att putsa på tiden.
Sverker Olsson
1967 • Uppsala
#7
13 november 2014 kl 22:51
Gilla
Anna, du är redo.
Man ska väl inte behöva vänta tills man redan är en fulländad maratonlöpare innan man springer sin första mara?

1956 • PARTILLE
#8
14 november 2014 kl 07:48
Gilla
Om Du inte skall jaga supertider, så verkar Du vara helt redo. En variant är att prova ett 6-timmarslopp. Då kan Du på ett "tryggt" sätt se var landet ligger. Klarar Du maran där, så borde ett "äkta" marathon inte vålla problem. I Växjö går "De personliga rekordens tävling". Där kan Du testa ett 6 timmars (tävlingen går inomhus). Annars har Du Skövde 6 timmars i början av mars nästa år. Den är väl mer lik en utomhusmara. Du får dessutom avsevärt bättre service än under en vanlig mara. Fördelen med ett 6 timmarslopp är att Du får alltid ett resultat oavsett Du stannar efter 3 timmar och man brukar nästan alltid få en officiell maratontid. Kan även tillägga att om Du startar kommer Du nog att bli förvånad hur långt Du har hunnit på dessa 6 timmar... :-)
A
1980 • Halmstad
#9
14 november 2014 kl 15:55
Gilla
Anna! Du verkar vara bra förberedd! Kör!

/En som testade sin första mara i september i år och älskade det!
kristianstad
#10
18 november 2014 kl 10:06
Gilla
Anna!

Hur mycket hade du tränat innan din första mara? Hur långt var ditt längsta långpass?
A
1980 • Halmstad
#11
18 november 2014 kl 13:05
Gilla
Hej igen Anna!
Jag hade kört tre pass som var 30 km eller över (det längsta 35 km). Var dock lite beklämd när jag körde de långa passen då jag var totalt slut efteråt. Vid ett pass väggade jag totalt och fick promenera sista biten. Var helt inställd på att vägga även på min maradebut. Dock funkade det bra när det var skarpt läge. Jag hamnade i en klunga jag inte kunde ta förbi, och det gick långsammare än jag tänkt. Det blev min räddning, att gå ut lugnt. Hade kraft kvar och kunde öka sista halva och gick i mål under 4 timmar, vilket jag nog inte hade vågat hoppas på.
Kör ett par längre långpass (du behöver kanske inte ens springa hela) och gå ut lugnt.
Heja dig!!!!!
Thomas Lirén
1980 • Stockholm
#12
18 november 2014 kl 13:33
Gilla
Jag kollade igenom mina träningspass för de två senaste åren och hittade totalt tre pass på över tre mil + en gång då jag sprang ett pass på 23 km hem från en 10km-tävling, samt sprungit ett marathon och fem ultror på mellan knsppt fem och sju mil. Har de flesta veckor också legat någonstans mellan tre och sju mil, och kan säga att jag mer eller mindre brukar vägga på de långa passen, mest för att det är mentalt jobbigt att fortsätta när man börjar närma sig tre timmar om det inte händer något speciellt (t.ex. tävling eller fin natur) och för att jag brukar vara ganska slarvig med energi- och vätskeintag när det inte är tävling.
Oldboy
1952 • Danderyd
#13
18 november 2014 kl 14:24 Redigerad 18 november 2014 kl 14:24
Gilla
Anna, ska du vara bra förberedd för ett maraton ska du ha sprungit ett antal maraton! Det är i det närmaste enda sättet att lära sig bra hur kroppen och psyket fungerar i sammanhanget.

Så anmäl dig nu! Säger som de andra, du har en bättre grund än många debutanter och med 3-4 långpass på 30km och gärna upp mot 35 går det ännu bättre. Det gör inget om du hinner med fler och upp till ca 39km är ännu bättre men du ska inte bli alltför sliten av träningen eller stupa i mål på träningspassen.

Sen är nästa trick att starta lugnt ett par km på maran och hålla igen till minst halva - men inte för mycket (har märkt att många tjejer "fegar") du kan utgå från ett bra halvmararesultat och lägga på 15-20s/km för att få en bra snittfart för första halvan. Känner du dig då pigg och fräsch kan du gradvis öka så länge du orkar.....

Lycka till!
Hobbylöparn
Östermalms IP
#14
18 november 2014 kl 14:34 Redigerad 18 november 2014 kl 14:35
1 Gilla
Mr. B
1963 • Hemma
#15
18 november 2014 kl 15:53 Redigerad 18 november 2014 kl 15:54
Gilla
Om du springer 28km-pass nästan varje vecka nu, så kan du ta en mara när du vill.

Du måste naturligtvis gissa och chansa lite på hur kroppen reagerar mot slutet av loppet, men det kan gå alldeles utmärkt. En erfaren marathonlöpare gissar rätt oftare, det är största skillnaden.

Krångla inte till det med att följa en massa råd om hur mycket man måste äta veckan före loppet och alla andra konstiga procedurer du inte är van vid: Förbered dig som för dina vanliga långpass så kommer det troligen att gå som det brukar. Vill du testa något nytt så gör det på ett (helst flera) långpass, inte på tävling.

Det som jag i alla fall rekommenderar att göra annorlunda när distansen blir lång är
- dels att förebygga skavsår bättre (För mycket vaselin gör ingen skada, men för lite kan göra det),
- dels att äta/dricka kanske lite mer än vanligt, för att förebygga bonk den sista milen. Många har tillräckligt med energi i kroppen för att klara sig uppemot tre mil, och då fixar man ju sina vanliga pass med ingen eller liten energitillförsel. Går man sedan tom någon kilometer senare kan det slå hårt. Hur mycket du behöver, och vad din mage tål, får du klura ut under dina vanliga långpass.
A
1980 • Halmstad
#16
18 november 2014 kl 16:27
Gilla
Nåt särskilt lopp du har siktet inställt på?
1967 • Västra Frölunda
#17
19 november 2014 kl 08:44
Gilla
Med din träningsmängd är det lugnt. Det kommer att gå jättebra!
Kör långpassen som kollegorna ovan rekommenderat så är du hemma. Satsa på en stor mara som Stockholm, Paris eller Köpenhamn i vår så blir det en mäktig upplevelse.

Man kan ju fundera på två alternativa planer för ens första mara:

1. High risk - high reward. Sätt upp ett ambitiöst mål som t ex att lägga på 15-20s/km på din bästa halvmara tid och att inte tappa mer än 5% fart på sista halvmaran. Är du en person med massor av tävlingsdjävul i dig så ger du dig chansen till ett kanonresultat med det här upplägget. Du ökar så klart också risken för ett besök i väggen.

2. Lär och njut. Sätt ett snäppet mindre ambitiöst mål. Lägg upp en plan som du känner dig någorlunda bekväm med. Kanske 10 minuter långsammare än ovan. Räkna med att sista milen tar tid. Det här är din första av många maror, tiderna kommer du i vilket fall som helst kunna pressa senare med mer erfarenhet. Sannolikheten att du kommer jublande av eufori i mål är hög. Slita kommer du få göra i vilket fall som helst.
Anders Bergman
1975 • Stockholm
#18
19 november 2014 kl 09:14
Gilla
Är av samma åsikt som alla andra. Ville bara kommentera det Anna Ahlvin skrev om långpass 30+. Det är helt naturligt att de känns som de känns och inför min första mara tänkte jag "Hur i he... ska det gå att springa en mil till i snabbare tempo?"

Det finns nog många svar på det men att ständigt trycka i sig vätska och socker på vägen som man får under tävling är något helt annat än vad man oftast lyckas med på sina långpass... Det finns säkert ännu fler orskaker. (Taperad tävlingsvecka, nummerlappseffekter och annat)

Det jag ha sagt är bara att inte "dra öronen åt dig" och bli osäker på hur förberedd du är bara för att det råkar bli tufft när du kör längre pass.

På't bara!
Ola Bernstein
1979 • Mölnlycke
#19
19 november 2014 kl 09:56
Gilla
Du är ju hemma!! Sprang Stockholm Marathon första gången i år. Sprang aldrig mer än 3 ggr per vecka under uppladdningen och aldrig en enda vecka längre än 50 km. Funkade fint, sprang i mål på 3.54 på lätta ben!

Lycka till!
kristianstad
#20
19 november 2014 kl 10:20
Gilla
tack för ala svar. Har som längst sprungit 33 km. Sprang i söndags, långsamt långsamt men kändes ok.

Vet inte riktigt vilket maraton jag ska ge mig på. Är anmäld till Göteborgsvarvet i maj så egentligen skulle jag vilja springa maraton i mars/april. Förslag mottages tacksamt!
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.