18 november 2014 kl 15:53
Redigerad 18 november 2014 kl 15:54
Om du springer 28km-pass nästan varje vecka nu, så kan du ta en mara när du vill.
Du måste naturligtvis gissa och chansa lite på hur kroppen reagerar mot slutet av loppet, men det kan gå alldeles utmärkt. En erfaren marathonlöpare gissar rätt oftare, det är största skillnaden.
Krångla inte till det med att följa en massa råd om hur mycket man måste äta veckan före loppet och alla andra konstiga procedurer du inte är van vid: Förbered dig som för dina vanliga långpass så kommer det troligen att gå som det brukar. Vill du testa något nytt så gör det på ett (helst flera) långpass, inte på tävling.
Det som jag i alla fall rekommenderar att göra annorlunda när distansen blir lång är
- dels att förebygga skavsår bättre (För mycket vaselin gör ingen skada, men för lite kan göra det),
- dels att äta/dricka kanske lite mer än vanligt, för att förebygga bonk den sista milen. Många har tillräckligt med energi i kroppen för att klara sig uppemot tre mil, och då fixar man ju sina vanliga pass med ingen eller liten energitillförsel. Går man sedan tom någon kilometer senare kan det slå hårt. Hur mycket du behöver, och vad din mage tål, får du klura ut under dina vanliga långpass.