Löpning Träning 9 inlägg 8118 visningar

räknar ni mil/vecka eller per löprunda

A Persson
1963 • Trelleborg
#1
11 november 2014 - 15:23
Gilla 
Vilket träningsmänd är det man ska eftersträva? Är det per vecka man räknar (alltså att man lägger ihop alla km/mil man springer per vercka) eller är det eg per löp passman räknar.
Ska springa mitt första pass idag efter två månaders uppehåll och förhoppningsvis blir det en runda på 3 km. Men ska ju nu också börja träna inför Sydkustloppet i maj 2015, och vill skynda långsamt. Tror inte att jag kommer upp i mer än kanske högst 1- 1,5 mil i veckan nu ibörjan. När/om jag nu fortsätter och känner mig bättre och SKYNDAR LÅNGSAMT, vad är mest optimalt att ligga på i mil/vecka typ om man tränar inför en halvmara man är inne i mars månad?

Konstig fråga, men är ändå nyfiken.
Ronny Lövstrand
1967 • Borås
#2
11 november 2014 - 15:33
Gilla 
Beror väl mycket på vilka mål man har. Jag räknar både och dels per vecka och dels per pass. försöker blanda olika sträckor, några länge långsammare och några kortare snabbare. För halvmaraton bör man väl ha sprungit den distansen på träning någon gång innan loppet tycker jag så man får känna av lite hur det ska kännas.

När jag sprang halvmaratonlopp i min ungdom brukade jag träna 2-4 mil per vecka några månader före men det var mer för att precis klara distansen, inte för att sätta någon rekordtid. Normalpasset brukade väl ligga mellan 10-15 km. Ungefär så som jag försöker träna idag men utan ambitioner att springa halvmaraton.

Annars kan du väl kolla på träningsprogrammen här på jogg.se. Där står ju ungefär hur mycket man bör träna per vecka innan man påbörjar program för att klara halvmaran på något visst tidsmål. Som halvmaraton på 2 timmar där rekommenderar de 2-4 mil per vecka innan man börjar 10-veckors programmet.
A Persson
1963 • Trelleborg
#3
11 november 2014 - 15:36
Gilla 
Ok, tack ska du ha... känner mig som en nybörjare på detta och speciellt nu när man ska sk "börja om". Men bättre skynda långsamt....
A Persson
1963 • Trelleborg
#4
11 november 2014 - 19:44
Gilla 
Det lät som ett bra upplägg. Jag har också bestämt mig för att öka långsamt. Blev en 3 km runda, men det känns i mitt ben ikväll. :-(
1971 • Nykvarn
#5
11 november 2014 - 20:30
2 Gilla 
Bild uppladdad av Staffan Dahlgren
Tycker du ska eftersträva en mängd som fungerar i ditt liv och som gör att träningen är rolig och blir en vana. Passets längd får du av en klocka om du använder en sådan, eller en mobil med någon app. Dagboken på jogg.se är ett bra hjälpmedel att se t ex mängd per vecka.

Sikta gärna på tre pass i veckan varav ett kan vara lite längre, exakt hur långt spelar mindre roll, du kan också räkna träning i tid för att undvika att "räkna kilometer".

Så här ser min nördiga statistik ut per månad ut, varenda löprunda sedan 1/1 2007, de två första åren i Excel, sedan 2009 här på jogg.se :-)
1984 • Stockholm
#6
11 november 2014 - 20:36
1 Gilla 
Tycker egentligen att det är bättre och mer relevant att räkna antalet minuter löpning per vecka som Staffan är inne på - även om jag också kollar mestadels på kilometer/vecka.

Men det viktiga är ju att du sakta springer mer och mer (tills du når den gräns där du inte hinner, har lust, har tid eller orkar öka mer) och då är det bättre att du ökar och mäter i minuter än i kilometer. En halvtimmes löpning ger dig ganska likartad effekt i början oavsett hur långt du tar dig på den halvtimmen.
A Persson
1963 • Trelleborg
#7
11 november 2014 - 20:38
Gilla 
Oj, det var imponerande!
Roligt med statistik. Och klocka har jag, så jag funderar faktiskt att bara springa på och inte bry mig så mycket om längden. Bara springa så länge det känns bra.

Ja, nästa pass blir på torsdag. Ikväll blev det ju en 3 km runda som jag var rätt så nöjd med,
1971 • Nykvarn
#8
11 november 2014 - 21:05
Gilla 
Det här är bara en jpeg-bild från det som ju är en vanlig Excel-tabell Markus, sektionerna, linjerna har jag nog bara lagt till i Excel med hjälp av ritverktyg om jag minns rätt :-)
1971 • Nykvarn
#9
12 november 2014 - 09:41
Gilla 
Jo, samma sak där, gäller att inte råka flytta bilden i Excel, tur att det finns en ångra-knapp :-) går säkert att göra mycket snyggare men det här är ungefär så långt min skicklighet och ambition sträcker sig :-)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.