Löpning Träning 3 inlägg 9300 visningar

Vo2max och träningsklockor

1967 • Göteborg
#1
27 januari 2015 - 02:20
Gilla
Hej
Jag funderar lite på de värden som träningsklockorna ger när det gäller vo2max. Hur räknar klockan fram det värdet? Enbart med pulsen och den vikt jag uppgett i klockan?

Jag har ibland gjort två likadana träningspass, ett på förmiddagen och sedan ett identiskt pass på kvällen. Alltså lika lång sträcka med samma tempo och med samma snittpuls men ändå kan klockan ge två helt skilda värden. Det första passet gav 50 och det andra 38?

Jag kan även få olika värden då jag kör på träningscykel. Med samma program och liknande tempo/tid ger klockan olika vo2max-värden från gång till gång. Inte för att jag bryr mig speciellt mycket men det vore ändå intressant att veta hur klockan får fram värdet.
Någon teknisk som vet?
1967 • Torslanda
#2
27 januari 2015 kl 06:10
Gilla
Garmin använder sig av Heart Rate Variability algorithms från ett annat företag, First Beat. Det är mer eller minddre bara en graf som tar hänsyn till vikt, puls etc och ger dig värdet. Du behöver springa ett par pass innan det ger någon större noggranhet och även då är det mycket utrymme för fel. Det är skapat för löpning så vet inte hur bra den är för cykel. Dock verkar det stämma rätt bra på rätt många någorlunda tränade personer men det skall bara tas som en indikation och inte ett exact värde. Min klocka säger att jag har 52 i Vo2max och det kanske kan stämma men den tid den förutser på e.g. maran utgår från att jag skall vara tränad för den distansen i den farten vilket jag inte är. Den mobbar mig och säger att jag borde springa maran på typ 3:11 nu. Det är troligen ca 20 minuter fel.

Algoritmen kan du läsa om här: http://www.firstbeat.com/userData/firstbeat/download/white_paper_vo2_estimation.pdf
1967 • Göteborg
#3
27 januari 2015 kl 09:03
Gilla
Som jag fattar det, enligt länken, så känner pulsbandet även av andningsfrekvensen, eller?. Men andningen är ju något som man själv kan påverka i viss utsträckning. Man kan ju ta snabba kortare andetag än vad man kanske normalt sätt gör. Skulle det kunna påverka resultatet?

Klockan ger ju även ett värde på vo2max vid vanliga löppass, alltså då man inte ger 100%. Vad har det värdet för värde, kan man ju undra.
Om man vill göra ett riktigt test på ett lab, ska man vara utvilad innan testet eller har det ingen större betydelse?

Jag har en suunto ambit 3 och den ger lägre värden än vad min garmin 620 gjorde. Har klockorna olika sätt att räkna ut vo2max månntro ...
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.