Löpning Rundor & Kartor 4 inlägg 5594 visningar

Jämtlandstriangeln, rekommenderas?

1981 • Hyllinge
#1
15 februari 2015 - 19:59
Gilla
I sommar funderar jag och min andra hälft att vandra och springa Jämtlandstriangeln. Vad är era erfarenheter av leden. Hur vältränad behöver vi vara för att "bara" gå den?
Lämna lite tips på vad vi ska tänka på. Ni som har sprungit eller gått den, vad tyckte ni om leden? // Helen
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
15 februari 2015 kl 20:43
Gilla
Klarar man två mil skogspromenad med motsvarande packning så blir det nog inga problem. Utom att vädret kan skifta rätt snabbt, man behöver tåla regn och blåst. Vet inte hur noga spångat det är nu, normalt brukar man räkna med risk för lerig stig, bäckar som behöver vadas mm men dessa partier kan ha spångats över - STF brukar veta.
En liten bestigning av Syltoppen är en trevlig upplevelse om vädret är bra, kan göras med mycket lätt packning. En extradag är ändå bra att ha, vädret kan "förbruka" den och annars en liten dagstur, det finns fler turer från Sylarna.
Förr skröt Blåhammaren med att de hade fullständiga rättigheter och god mat.
Kolla med fjällstationerna om man behöver boka plats - tak över huvudet får man alltid men det kan bli hårt, kallt och trångt på golvet om man har otur med timingen.
Det var många år sedan jag var där men jag kan varmt rekommendera Jämttriangeln som en första fjälltur med övernattning. Springa med ryggsäck är ju inte så kul tycker jag.
Gott om mygg och knott får man räkna med hela sommaren (jag gick alltid i slutet av augusti, då är de färre), solskydd kan också behövas.
1981 • Göteborg
#3
16 februari 2015 kl 10:32
Gilla
Rekommenderad tur.

Som skapligt vältränad har det inte varit några problem för mig, men vädret kan vara uruselt. Gick 2012 och 2013.

2012 "baklänges" Storulvån-Blåhammaren-Sylarna-Storulvån. Dag 1 kuling och vertikalt regn i ansiktet, desto trevligare att anlända till Blåhammaren och äta och dricka gott.
2013 åt vanliga hållet, dag 1 med styv kuling + stormbyar och vertikalt regn från höger (väster). En extradag för att bestiga syltoppen, blev aldrig av eftersom det var fortsatt styv kuling.

Båda gångerna har jag haft med (enlig mig och sig själva) dåligt tränade personer som har pallat vandringen, så det finns inget behov av att vara en bergsget tränad för bergsultror för att fixa vandringen.

Blåhammaren erbjuder som Oldboy skriver riktigt god mat (inte White guide eller michelinstjärna, men å andra sidan går det knappast att räkna med i ödemarken) och fullständiga rättigheter. Rekommenderat!

Myggen har jag inte haft några problem med, jag gissar att de inte gillar att hänga ovanför trädgränsen och ligger lågt när det blåser (och det blåser gärna på fjället).

Det går att gå med mycket lätt packning och det som behövs är kläder som tål vädret samt håller värmen. Trangia är inte nödvändigt, men jag tycker det är trevligt och hör till.
1968 • Helsingborg
#4
16 februari 2015 kl 13:46
Gilla
Jag gick triangeln med min 13-årige son förra sommaren och övernattade i alla tre hörnen. Mycket trevligt och kräver inte att man är vältränad. Frisk och hel räcker. Jag blev sugen på att springa hela triangeln som ett ultrapass någon gång. Det är fullt möjligt (och görs också regelbundet av folk), men kräver att man är ganska vältränad.

Vi hade problem med mygg en dag. Det beror helt på temperaturen och hur fuktigt det är.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.