Löpning Skador & Rehab 11 inlägg 6334 visningar

Träna till maraton om 2 mån trots benhinneinflammtion

1996 • Borgå
#1
23 februari 2015 - 17:58 (Redigerad 23 februari 2015 - 17:58)
Gilla 
Ni som inte orkar läsa min långa text om min träningshistoria kan hoppa till sista stycket, där är min egentliga fråga.

Jag ska delta i Wien maraton 12.4.2015 och började träna på allvar i juni 2014 (inte så kraftigt dock, runt 2 gånger i veckan). Min träning avslutades av benhinneinflammation ungefär i mitten av augusti då jag några joggingturer sprungit med värk på insidan av skenbenet (visste inte då vad det var, smärtan gick bort efter de första 2 km så jag fortsatte).

Då tog jag en vilopaus utan att egentligen veta vad jag hade. Motivationen var också låg. Jag drog igång igen efter 2,5 vecka, för att sedan märka att smärtan ännu satt kvar när jag började springa.
Jag började söka upp på egen hand vad mina ben felade. Efter min egen analys kom jag fram till att benhinneinflammation var enda svaret. Jag började smörja voltaren 2 gånger om dagen på insidan av skenbenet. Jag åt även värkmedicin 2 gånger om dagen .

Nu tog jag 3 veckor sjukledigt från joggningen. Vi skulle börja jogga i skolan två gånger per vecka och jag ville inte bli bort. Jag märkte att voltaren och värkmedicin tar bort smärtan. Jag sprang två gånger i veckan från oktober till december. Då var det dags för paus igen.

7,5 vecka ska väl räcka, tänkte jag. Jag sportade inte alls för att vara på säkra sidan. Jag började men långsam takt (6.40 min/km) då jag vanligtvis springer runt 5 min/km med vanlig fart. Men när jag sedan sprang 6,2 km på en torsdag och 7,4 km på söndag samma vecka, kände jag det igen! Jäv*a bekymmer. Nu har jag varit en månad utan motivation att göra något, jag har läkartid 2 mars, men blir knappast något bättre av det. Jag måste tillägga att springa inte är något nytt fenomen för mig, har spelat fotboll och innebandy 2-4 gånger i veckan sedan flera år tillbaka.

Så nu för er som inte orkat läsa min text men också för er som har gjort det:

Hur kan jag träna på bästa sätt för att ha den bästa möjliga chansen att klara av 42 km 12.4? Ska jag dra pass på konditionscykel? Ska jag göra squats utan tyngder i pass på 4 minuter?
1979 • Arboga
#2
23 februari 2015 - 18:40
Gilla 
Det är nog bara att glömma Marathon.
Sorry...
Johan Pihl
1975 • Olofstorp
#3
23 februari 2015 - 19:48
Gilla 
Inte springa alls är mitt råd. Det är klart att det går, men frågan är om du bara tänkt pina dig igenom samt riskera permanenta problem, eller om du tänkt springa en mara och ha kul. Som det ser ut har du (enligt dagboken iaf) i ärlighetens namn inte tränat för maran innan du fick benhinneproblem heller, och att springa maran otränad med ajaj i benhinnorna kan knappast bli kul.
1981 • Vegan Runners
#4
23 februari 2015 - 19:49
Gilla 
Smärta är en signal som säger att belastningen är för hög och kommer leda till skador om den fortsätter.

Att käka smärtstillande och fortsätta utsätta kroppen för samma belastning betyder alltså bara att du förvärrar situationen, inte att du löst problemet. Jag kan möjligen fatta om nån skulle göra så i sin sista OS-final men aldrig nånsin på träning.

Lugna ner dig, lyssna på vad din läkare säger när ni ses och följ hennes/hans rekommendationer. Träna inte hårdare än vad kroppen tål och spring inte ett marathon innan du tål träningen som krävs för det. Om jag vore du skulle jag sälja startplatsen direkt, trist men sant. Vänta med nästa anmälan tills du är i form och kan göra dig själv rättvisa. Annars kommer det bli en värdelös upplevelse och ett trist minne för livet.
Mr. B
1963 • Hemma
#5
23 februari 2015 - 20:09
Gilla 
Jag har också varit tonåring, om jag inte missminner mig.

Det är klart att du vill bli frisk, börja komma i form, träna målmedvetet och fixa en bra marathonform - alltihop på sju veckor.

Ge det sjuttio veckor i stället, så går det nog bra.
1974 • Knivsta
#6
23 februari 2015 - 21:20
Gilla 
Som de andra har sagt: skippa maran. När jag har haft riktigt svår benhinneinflammation så behövde jag löpvila helt i ca sex veckor. I lindrigare fall gick det att springa lite försiktigt i terrängspår.

Jag skulle ha sprungit en mara igår men i och med att jag fick en stressfraktur i slutet av december så sprang jag givetvis inte. Har inte kommit igång än men även om jag gjort det så ser jag inget nöje i att springa en mara oförberedd. Däremot risker...

(Sälja startplatser brukar man inte få göra enligt loppens regler, såvida namnbyte inte är tillåtet, så jag sålde inte min starplats. Det hade ju inte varit så snyggt heller om någon springit snabbt i mitt namn. Fusk, liksom. Men detta har ju diskuterats förut.)
1975 • Göteborg
#7
24 februari 2015 - 12:50
Gilla 
"Jag började smörja voltaren 2 gånger om dagen på insidan av skenbenet. Jag åt även värkmedicin 2 gånger om dagen . [...] Jag märkte att voltaren och värkmedicin tar bort smärtan. Jag sprang två gånger i veckan från oktober till december. [...]"

Det här var förmodligen ett ödesdigert misstag och spiken i kistan för en vettig rehab som kunde gjort maran genomförbar. Sorry. Ställ in loppet och sikta in dig på en lång och väl genomtänkt rehab. Du får nog vara glad om du kan springa utan smärta innan 2015 är över, men det beror helt på hur mycket skada du hann göra i höstas.
Claes Danielsson
1971 • Västerås
#8
24 februari 2015 - 20:20
Gilla 
Det finns halvmarathondistans i Wien också vilket möjligen skulle kunna funka för dig att masa sig runt på. Ett marathon om en och en halv månad kan du nog tyvärr glömma.
Mr. B
1963 • Hemma
#9
24 februari 2015 - 22:42
Gilla 
En van marathonlöpare med lite ont kan nog masa sig runt två mil, men träningsdagboken ger en annan bild.
Sundsvall
#10
4 mars 2015 - 14:37
Gilla 
Jag hade avstått om jag var du. Jag lider av kronisk benhinneinflammation och är opererad på båda benen två gånger. När jag först fick det spelade jag handboll och tränade hårt och struntade i smärtan. Jag tror det ledde till att mina problem blev kroniska. Nu är det fyra månader sedan senaste operationen och jag kan inte gå och handla mat utan att få ont. Det begränsar hela mitt liv.

Se till att lyssna på din sjukgymnast, använt inlägg och träningsskor och vila tills besvären är över. Du vill inte hamna i min sits!
Oliver
1984 • Göteborg
#11
4 mars 2015 - 19:00
Gilla 
2-3 års löpträning. sen kan man fundera på att ge sig på marathon.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.