Löpning Tävlingar & Motionslopp / Ekebyloppet (21 km) 5 inlägg 3412 visningar

Nybörjarfråga om skor är så viktigt..?

Maria Brolin
1966 • Uppsala
#1
25 maj 2015 - 20:48
Gilla 
Jag tränar till Ekebyloppets halvmara 6 juni i vackra Uppsala. Folk springer i barfotaskor, då borde skor inte vara en issue..? Viktigare sätta ner foten rätt, ha allsidig träning och stärka upp där löpning varvas med cykel, simning och styrketräning med core...

Jag tränar i mina tio år gamla skor. Har gjort det två år och det går utmärkt men det är först senaste månaderna jag springer över milen på träningar.

Det verkar inte nödvändigt köpa nya skor..? Eller?
Mattias
1974 • Borås
#2
25 maj 2015 - 21:20 Redigerad 25 maj 2015 - 21:24
Gilla 
Använd skor som du trivs i. Antagligen kommer du hitta nya favoritskor så småningom, men ingen kan säga om det är rätt eller fel. Kör på det som funkar för dig.

Det finns mig veterligen inga undersökningar som visar på att en viss typ av sko skulle vara bättre än någon annan.

Träning av löpteknik är mycket viktigare än vilken sko du har. Tunga och uppbyggda skor kan påverka löptekniken negativt.
1981 • Örebro
#3
25 maj 2015 - 21:29
Gilla 
Många studier har gjorts där man undersöker skorna inverkan, helt klart är att de kan påverka hur du sätter ner foten. Men, ingen har visat sig fungera när det gäller att förebygga skador, oavsett hur man vridet och vänder på det.

För den enskilde kan det såklart vara viktigare, i synnerhet då man haft någon skada. Eventuellt skulle man då kunna välja en viss typ av sko för att försöka "omleda" belastningen något till andra strukturer. För belastningen kvarstår såklart, oavsett skoval, frågan är vart den ska absorberas mest.
1965 • Täby
#4
25 maj 2015 - 21:40
Gilla 
Skor ska man köpa för att man vill ha dom. Dom kräver dig - eller tvärt om. Du blir glad när du sätter på dig dom, och några få löpsteg känns fantastiskt. Då tror jag att du får skor som din kropp trivs med i det långa loppet. Känner du inte det så spara degen så länge och vänta in tills du får på dig dom där ... fantastiska skorna.

(Inom rimliga gränser, förstås.)
Maria Brolin
1966 • Uppsala
#5
25 maj 2015 - 22:27
Gilla 
Tack, precis så tänkte jag! Behåller mina trotjänare ett tag till. Har två gamla att variera med.

Å trappar upp träningen försiktigt. Så kul se framsteg. Å lätt ta i för mycket för fort, bli ivrig kan jag tänka mig. Ska inte springa så långt som jag vill utan använda hjärnan lite. Inte fort men fel...

Sprang förresten i ett år i ett par tunga promenadskor. Så mina gamla känns superlätta i jämförelse. flyger liksom fram... (allting är relativt)
Nöjd
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.