Löpning Kom igång 5 inlägg 6908 visningar

Jag behöver ett träningsschema!

Stockholm
#1
10 juli 2015 - 15:39
Gilla 
Hej!

Jag vill verkligen komma igång med min träning, men märker att jag behöver ha ett veckoschema att följa. Jag har lättare att komma iväg till träning om det redan är bestämt innan vad jag ska göra.

Jag pluggar och är väldigt stillasittande under dagarna. Jag får inte speciellt mycket vardagsmotion då jag endast har ca 5 minuters promenad till campus.

Jag skulle vilja ha ha tips och råd, antingen om du vill föreslå ett färdigt schema för mig, eller om du har tips på var jag kan vända mig för detta.

Mina preferenser för träning är följande: jag har träningskort på Friskis&Svettis, gillar gruppträning och speciellt lite mer dansant sådan, så som aerobics och step. Har därmed även tillgång till gym men har inte speciellt mycket erfarenheter, kan dock gå gyminstruktion på Friskis om det skulle behövas. Jag _avskyr_ att ge mig ut och springa, men promenader är helt okej. Crosstrainer funkar bra också.

Mål som jag skulle vilja uppnå med min träning är att först och främst hitta en rutin som passar mig och mina veckor. Sedan skulle jag vilja att fokus låg på att få upp en vardagskondition, förbättra min hållning samt att kunna ha mina byxor som jag kunde ha när jag började plugga. Jag är trött på att köpa nya, det funkar inte speciellt bra med studentplånboken heller.

Jag behöver alla tips jag kan få! Är verkligen tacksam för alla svar.

Hälsningar Rebecca :)
1979 • Norrköping
#2
11 juli 2015 - 16:16
Gilla 
Hej Rebecca,
hur många dagar i veckan skulle det vara rimligt för dig att komma iväg och träna? Helt o-optimistiskt alltså?
En-två-tre eller fler?
Räknar du promenader som träningspass?

Innan en kommit igång med träningsrutiner är det hur lätt som helst att göra upp scheman a tre gånger i veckan men det är inte det viktiga; utan att du kommer iväg. Den bästa träningen är den som blir av, typ.

Så, är det rimligt att komma iväg på entimmespromenader varannan dag? Hastigheten är sekundär men om du ska sikta på en hastighet så ta den där du känner för att duscha och byta om efteråt. Kanske går det att göra roligare mha studiegruppen/kompisar/ljudbok/spotify.

Är det sannolikt att du kommer iväg till gymmet någon gång i veckan och kan köra ett skivstångspass (antingen fria vikter eller gruppträningen)? Själv tycker jag det kan vara mer peppande att träna skivstångspass än skramla runt bland vikterna, eftersom jag inte kommer undan med latmasken när det står 20 andra och gör samma rörelse, samt en tränare som hejar på. :)

Kommer du iväg på ett dansant pass utöver detta tror jag byxproblemet kommer lösa sig snarare förr än senare, och är det så att du tycker det är roligare än tex spinning eller löpning så kör bara kör. Huvudsaken är ju faktiskt att du har roligt när du konditionstränar. Friskis har väl otaliga pass för att variera det hela också, likväl som deras utomhuspass under somrarna.

Om det är så att rutinen håller bäst vissa veckor så är det så, det finns ingen anledning att slå ner på sig själv för att livet ibland inte riktigt fungerar så smidigt som en själv tyckte det skulle göra :)

Lycka till
Emma Rengbo
1980 • Åkarp
#3
12 juli 2015 - 07:47
Gilla 
Som ovanstående skriver. Planera di träning vecka för vecka, och se till att den blir av. Tyckte inte alls om löpning eller spinning första gången. Inte 10:e gången heller. Men skador (benhinneinflammation, därav tvingades jag gå på spinning...kunde inte hoppa etc, tränade annars jympa). Anmälan till ett löplopp (Göteborgsvarvet) i ett svagt ögonblick gjorde att jag "tvingades" springa (+att löpning just då var den mest tillgängliga träningen pga nytt jobb med resor). Disciplin och beslutsamhet i början. Nu, 6 år senare längtar jag ibland ut på mina turer. Ska ut nu faktiskt, långlöpning innan staden vaknar helt. Jag och hundägarna. Några andra löpare och kanske några nattrumlare. Lycka till!!!
1988 • Göteborg
#4
14 juli 2015 - 13:09
Gilla 
Tips för att hitta löparglädjen: gå ut och promenera i löparkläder, helt utan krav på att ta ett enda löpsteg. Gå hela rundan. Och nästa gång du går den så tillåt dig att springa en bit, kanske 30 meter eller så. Och för varje gång så spring lite mer, bara när du har lust givetvis, och vill du inte så strunta i det. Allteftersom konditionen förbättras och du tycker att promenaden går för sakta så kommer löparglädjen som ett brev på posten ;)
1963 • Sala
#5
14 september 2015 - 09:56
Gilla 
Kolla vilka pass du kan gå på Friskis och Svettis som du själv tycker är roliga. Kanske tre pass i veckan komplettera med promenader. Men planera in lagom mycket Så att du verkligen gör den träning du har planerat. Tänk på att all träning är bättre än ingen träning alls.

I början kan det säkert vara en del träningsvärk och jobbigt, men efter ett par veckor märker du att du orkar mer och träningen ger resultat.

Lycka till!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.