Löpning Kom igång 19 inlägg 12872 visningar

Träning för 5-åring

Strömsholm
Vännäs
#1
24 juli 2015 - 00:11
Gilla
Vi har en 5-åring tjej som har oändligt med överskottsenergi och älskar att röra på sig. Knappt några vuxna eller barn orkar med i hennes tempo och i dagis säger de att hon kommer att bli ett löparproffs om motivationen håller i sig.

För bara drygt en månad sedan gick hon med på att ta bort stödhjulen från cykeln och sen dess har vi cyklat ett par gånger i veckan bara vädret har tillåtit. Oftast en runda till någon lekpark (ca 1,5 - 2 km / väg) som vi ibland har förlängt för att få någon kilometer extra (totala cykelrundor på 6-9 km). Idag cyklade vi till stranden 6 km, lekte där en timme och cyklade hem igen. Hon hade själv velat cykla mer, men vi tyckte det fick räcka.
Imponerande framsteg på bara en månad.


Men hennes löpsteg är och har alltid varit otroligt fina. Inte alls klumpiga som många barn. Vi liksom dagistanterna tror hon kan gå långt. Förra veckan cyklade vi till sportplanen och sprang dels 60 meter och dels 400 meter.
Hon sprang 60 meter på 14 sekunder och 400 meter på 2:22.

Båda sträckorna skulle hon galant klara av betydligt fortare men hon förstår inte tävlingsinstinkten, utan springer hellre jämsides eller leker "tafatt" istället för att kuta 60 meter på tid. Vi har alltså sett henne springa betydligt snabbare när hon leker och när vi som vuxna jagar henne i någon lek så får man faktiskt springa snabbt för att hinna med.
I 400 meters loppet ville hon dessutom ha en kort vilopaus efter bara 100 meter :)
60 meter verkar vara extremt snabbt när vi googlade jämförelsetider mot 7-åringar (lägsta ålder vi hittade där man har tidtagning), men i den åldern springer barnen tydligen inte mera än 200 meter så svårt att jämföra den tiden.


Ibland är hon också med och rastar hunden och då brukar vi gå en sträcka på ca 2 km.


Vi vet inte var hon fått denna talang ifrån. Ingen i släkten är idrottare och ingen av oss föräldrar klarar av att springa mycket mer än 2 km.


Vi googlade runt och såg att det till och med är ganska vanligt att även under 5-åringar kan vara med och löpträna upp till någon kilometer och från 7-åringar springa en halvmil. Så med den överskottsenergi och vilja vår tjej har så kanske vi borde fundera på löpträning för henne också.

Men, hur kunde man komma igång med löpträning, speciellt för att utvecklas och hållas motiverad? I synnerhet när inte föräldrarna har de rätta förutsättningarna, men vi skulle väl få ta det som nybörjarträning också :)
Finns det litteratur i små barns träning?

Hur har ni andra gjort med era barn, eller börjat själva som barn om ni nu löper/cyklar på "högre nivå"?
Monika E
1981 • Linköping
#2
24 juli 2015 kl 07:16
Gilla
Jag är inget proffs på vare sig träning eller barn, men jag hade inte hållit på med någon regelrätt träning med ett så litet barn. Definitivt inte med tidtagning, tror det är ett utmärkt sätt att skapa prestationsångest och ta död på motivationen vid motgångar. Finns talangen där kan man ta tillvara på den senare.

Däremot kan man förstås uppmuntra till rörelse i vardagen. När min son var i den åldern cyklade han med mig på långpromenader med hunden och på mina joggingturer. Nu joggar ju inte ni, men cykelutflykter följer hon ju med på. Mer träning än så tror jag inte man ska göra av det.
Sedan finns det ju idrottsverksamhet även för mindre barn, med ett stort inslag av lek. Det tror jag kan vara en bra idé att börja med. Cykel- eller löpträning finns väl knappast, men kanske friidrott?
Linnea Sundberg
1978 • Uppsala
#3
24 juli 2015 kl 10:09
Gilla
Skulle var lite försiktig med organiserad löpträning för ett sånt litet barn. Kolla upp friidrottsföreningen i så fall eller håll er till någon varierad lekbaserad träning.

Det brukar också finnas lite kortare löplopp för barn som hon kan vara med på och det kan ju vara kul.

Det bästa tycker jag är att ta med barnen när man själv tränar och motionerar och på så sätt visa att man själv tycker det är roligt. Har två barn 6 och 8 och tycker det är fantastiskt roligt att ta med dem på promenader, skid- och skridskoturer. Se till att anpassa efter barnen bara så det ibte vara upplevs som jobbigt.

Calle Westerlund
1964 • Norrtälje
#4
24 juli 2015 kl 15:57
20 Gilla
Femåringar ska inte träna, de ska leka. Om de vuxna inte hänger med så är det dom som behöver träna.
hxman
1976 • Skåne
#5
24 juli 2015 kl 21:13
Gilla
Läste #1 för andra gången nu och blir alltmer övertygad om att det är ett troll
1964 • Stockholm
#6
24 juli 2015 kl 22:16
Gilla
#5
Jag är rädd för att du kan ha fel. För någon vecka sedan såg jag en pappa
instruera sin lille son hur man gör situps i motlut på ett utomhusgym. Det stod en sittvagn bredvid dem.

De flesta orkar hur mycket som helst när vi var små, så länge det inte blev långtråkigt.

Finmotorik måste man börja träna vid väldigt ung ålder om man vill bli bra på något.

Vill man bli lika bra på att spela gitarr som Jose Feliciano eller lika bra på
att spela flöjt som James Galway är nog 5 år i senaste laget att börja träna. https://www.youtube.com/watch?v=l-qsN1Zc_Lk https://www.youtube.com/watch?v=LI3wIHFQkAk

Styrketräning och konditionsträning är å andra sidan rätt meningslöst att hålla på med före tonåren, skulle jag tro.
1966 • Karlstad
#7
24 juli 2015 kl 23:04
Gilla
Den långa texten innehåller bara tre frågor.
Min input:
1. Genom att leka och vara barn. När hon själv upptäcker att löpning är hennes grej (om 5-15 år) kan hon börja träna mer inriktat. När hon ganska snart känner av pappa o mammas prestationsångest får hon den på köpet.
2. Den litteratur jag känner till handlar om hur man bränner ut och förstör barns lust och motivation med tidiga egna förväntningar.
3. Lockar till gemensamma aktiviteter, stöttar och uppmuntrar egna initiativ till det de verkar tycka är kul.
Henrik Karlsson
1975 • Väjern
#8
24 juli 2015 kl 23:04
Gilla
För det första skall 5-åringar leka och inte träna!
Sen kan du/ni läsa boken Åldersanpassad fysisk träning för barn och ungdom av Michail Tonkonogi.
Edith Gr
1992 • Stockholm
#9
19 augusti 2015 kl 12:54
1 Gilla
Jag är gymnastiktränare och vi tar in barn från att de fyllt 4 år. Organiserad träning går alldeles utmärkt för små barn så länge det hanteras på rätt sätt. Vi kör mycket styrka med dem i barren utan att de förstår att det är styrka. Små barn utvecklas fort och man ser snabbt vilka som har talang. Därmed inte sagt att det är sunt att föräldrarna håller på att "träna" barnen och ta tid när de springer.... Mitt råd skulle vara att anmäla barnet till olika aktiviteter. Träning i grupp med tränare som är utbildade att träna barn är ju toppen och då blir träningen något roligt och spännande samtidigt som hon fortsätter att utvecklas. Lås er inte vid just löpning utan låt barnet testa olika sporter. Kanske gymnastik en dag i veckan som ger kroppskontroll och styrka. Sen friidrott eller liknande en annan dag som underhåller snabbheten? Tennis? Simning? Fotboll? Det finns massa sporter där man har nytta av snabbhet och uthållighet.
1962 • Laholm
#10
19 augusti 2015 kl 13:02
4 Gilla
Stackars 4-åringar, speciellt de som har talang.....
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#11
19 augusti 2015 kl 18:07
Gilla
+1 på Pers inlägg (#10).
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#12
19 augusti 2015 kl 19:28
Gilla
Jag är utbildad friidrottstränare för barn 7-10 år. Gör ingenting nu. När barnet börjar skolan kan ni sätta henne i en friidrottsklubb. Dom vet hur man jobbar med barn på bästa sätt.

Sen får man se, bara för att man är duktig att springa när man är 5 år betyder inte det att man blir en friidrottsstjärna. Det viktigaste man kan göra som förälder är att se till att barnet har roligt och får leka friidrott tillsammans med kompisar. Om barnet fortsätter att tycka det är kul upp i 12-14 års-åldern så kan man kika på en seriösare satsning.

Men nu ska barnet bara leka, inget annat. Precis som flera andra här i tråden redan skrivit.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#13
19 augusti 2015 kl 19:31
1 Gilla
Och blanda inte in gymnastik i det här. En elitgymnast är ju totalslut vid 25 års ålder. En löpare kan springa på världstider vid 45 års ålder (Evy Palm). Det är två helt olika saker. Löpning ska inte stressas fram.
Linnea Sundberg
1978 • Uppsala
#14
19 augusti 2015 kl 22:40
Gilla
Jag har en sexåring och en nioåring som båda tycker att det är kul att leka och röra på sig. Eftersom jag själv är ute och springer (och även deras far) har de blivit lite sugna. Vi har en slinga på drygt en km i närheten som vi sprungit/gått till när barnen sagt att de vill (enligt nioåribgen ska detta ska varje torsdag) . Sen joggar jag med dem och tar tid eller låter barnen få låna en klocka med tidtagning och så får de ta tid på ett varv. Nästa gång kan de försöka slå sin tid. En gång sprang vi rätt tätt inpå maten och då fick de håll och tyckte det var jobbigt och då får man ta den diskussionen om att man kanske inte ska äta precis före man springer.

Barnen följer också med oss på skid- och skridskoturer där vi vuxna genom att delta och trivas visar att det är en naturlig och viktig del av livet att röra på sig. Att se rörelse som ett naturligt inslag i livet och något man som familj prioriterar trir jag gör betydligt mycket mer för barnet i det långa loppet än att sätta in barnet i en organiserad aktivitet en dag i veckan. ( vilket barnen också får ha såklart)
azad
Aachen
#15
20 augusti 2015 kl 07:01
Gilla
Jaha. Din dotter kan alltså sådant du inte kan. Sådant händer och det hör till de saker föräldrar råkar vänja sig vid med tiden.

I detta fall börjar det ganska tidigt. Det kanske känns förvirrande, men inte är det något fel med det.

Organiserad träning kan hjälpa föräldrarna att få tillbaka en del av det kontroll man tycks ha tappat. Sök dig en spegel, titta noga och fråga den du ser där om kanske det var motivationen med den planerade träningen.
Johan Kleman
1975 • Ystad
#16
21 augusti 2015 kl 06:44
Gilla
5 år. Lek inte träna.
Birgitta Wallenborg
1964 • Moheda
#17
21 augusti 2015 kl 10:02
Gilla
Det är en himla skillnad på gymnastik för små barn och de lite större som satsar på tävling. Gymnastik för barn fokuserar på att det ska vara lustfyllt. Man tränar balans, koordination genom lek utan krav på prestation. Mina tre ungar har alla varit som små kvicksilver och när de gick på barngympa fick de utlopp för mycket, klättra, krypa, rulla, hoppa och röra på sina små kroppar. Gymnastiken är en jättebra grund för de flesta idrotter senare. Tex Angelika Bengtsson var gymnast som barn, nu är hon en fantastisk stavhopperska.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#18
21 augusti 2015 kl 10:22
1 Gilla
Skillnaden mellan gymnastik och friidrott är att man måste börja väldigt tidigt med "organiserad" träning eftersom man ska vara som bäst i tonåren.

Men det behöver man inte med friidrott, och speciellt inte med distanslöpning om det är nu det man ska satsa på.

Så då kan man låta barnet bara få leka med syskon, föräldrar och kompisar när det är 5 år och sen kan man börja på en friidrottsklubb när man börjar skolan. Och där är det sen förresten mest lek ändå ända upp till 10-11års åldern.

Jag tränar 8-åringar nu och vi sysslar inte alls med "löpträning" (som TS pratar om hennes 5-åring ska börja med). Vi leker olika kull-lekar, springer stafetter, svingar i lianer, provar att kasta med plastspjut och gör lekar som tränar barnens reaktionsförmåga. Intervaller, distansträning och sånt är helt bannlyst än så länge och kommer vara så i många år framöver.
Mikaela Sköld
1976 • Rönninge
#19
21 augusti 2015 kl 20:29
Gilla
Dagistanter?!!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.