Löpning Träning 7 inlägg 4577 visningar

Är väldigt stel, påverkar detta min löpning negativt?

JH
Stockholm
#1
2 augusti 2015 - 14:01
Gilla 
Jag är väldigt stel i benen och har varit så så länge jag kan minnas. Om jag står framåtlutat med raka armar och raka ben så är det ca 30-35 cm marginal mellan mina fingerspetsar och mina fötter, dvs det är långt ner till golvet. Jag har svårt att sträcka ut benen raka från sittande position utan att de blir V-formade (fast som ett omvänt V då).

Jag undrar några saker:

- Hur lång tid tror ni det skulle ta för mig att bli så vig att jag kan nå ner med händerna till fötterna? Är det något som är eftersträvansvärt ur en träningssynpunkt?
- Påverkar min stelhet min löpning på ett negativt sätt?

Jag funderar på om man skulle kunna bli snabbare om man blev mer vig, men är tveksam till om det finns något samband. Jag har ca 42 min som PB på milen och strävar efter att komma under 40.

Är ca 1,91 m lång.
Jonathan
1986 • -
#2
2 augusti 2015 - 18:55 Redigerad 2 augusti 2015 - 18:54
Gilla 
Länkar nedan ett par relevanta studier som visar att svaret på din fråga är nej. Tvärtom verkar det ge en viss positiv effekt att vara stel, åtminstone bland elitlöpare.

Running Economy is Negatively Related to Sit-and-Reach Test Performance in International-Standard Distance Runners
https://www.thieme-connect.com/products/ejournals/abstract/10.1055/s-2002-19271

"There is a suggestion that “stiffer” muscletendon structures might improve RE by allowing a greater storage and subsequent return of elastic energy during the stretch-shortening cycle"
https://www.exeter.ac.uk/media/universityofexeter/internationalexeter/documents/iss/paula_ijssc_paper.pdf
1981 • Vegan Runners
#3
2 augusti 2015 - 18:59
Gilla 
Svårt att säga om stelheten är en begränsande faktor för dig idag, men de flesta som vill bli riktigt snabba kör ju nån form av rörlighetsträning. Inte bara för ben, utan även t.ex bröstrygg/axlar för att få ett mer avslappnat löpsteg. Varken överrörlig eller väldigt stel känns som ett framgångsrecept.
Åsa
1978 • Tyresö
#4
2 augusti 2015 - 22:41
Gilla 
Har också funderat över detta, fast mer åt motsatta hållet då jag är väldigt rörlig och funderat över om det ger mig nackdelar och hur jag i så fall ska åtgärda dem.

Det lilla jag läst (som är väldigt lite) så handlar det lite om var man är rörlig alt. stel. Läste om en kvinnlig amerikans långdistanslöpare (elit, minns inte namnet. Paula-någonting?) som genom träning ökade sin rörlighet i höftböjaren och minskade rörligheten i baksida lår och därefter fick förbättrade maratider. Om jag minns rätt, någon kanske kan mer om detta än jag?
Sedan är det ju inte säkert att det var just den förändringen som gav henne bättre tider, men ändå. Tanken var att denna förändring skulle ge ett bättre löpsteg. Mer rörlighet i höftböjaren skulle ju möjliggöra en mer upprätt hållning i löpsteget, medan minskad rörlighet i baklsida lår var tänkt att ge hjälp i hämtningen av steget bak - fram.

Som jag ser det tycker jag det är svårt att prata om det i termer av stelhet kontra rörlighet rent generellt, utan mer vilka rörelser det kan handla om. Har svårt att se att t ex stela höftböjare, och tillika problem med att räta ut höften i löpsteget, skulle vara gynnsamt.
1973 • Åkersberga
#5
3 augusti 2015 - 12:56
Gilla 
Kroppen blir spänd (stel) utav all träning och dessto mer, intensivare och tyngre dessto stelare blir man om man inte medvetet motverkar det med mycket stretching.
Jag var aldrig lika vig i karaten än när jag hade vilat (utan stretching) i ett par veckor.
Om du vill bli stelare är tung styrketräning bra för att bli stel och kompakt i kroppen.
Åsa
1978 • Tyresö
#6
3 augusti 2015 - 13:13
Gilla 
Fast min poäng var väl att jag har svårt att se fördelar med att generellt vara stel, på samma sätt som att generellt vara rörlig. Det ska väl gärna vara funktionellt för den idrott man håller på med.
1973 • Åkersberga
#7
3 augusti 2015 - 15:00
1 Gilla 
Ok, jag tror att man som motionslöpare klarar sig bättre från skador om man är lite stel men stark men som TS misstänker även jag att ha vissa muskler smidiga kan ge bättre maxfart.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.